April 18, 2019
Advertisement

Želite li znati razliku između greške 404 i 502 na internetu?

By Internet -

401errorGreške na internetu, i one dosadne poruke istima javljaju dosta često te može biti poprilično frustrirajući – pogotovo ako ne znate razliku između greške 404 i 502 (error 404 i error 502). Više puta ove greške imaju veze s web-poslužiteljima kojima pokušavate pristupiti nego sa vašim računalo. Ovdje je popis poruka o sličnim greškama (također se zovu HTTP status kodovi) na koje možete naići dok surfate internetom te njihovo značenje koje će vam pomoći da shvatite u čemu je problem.

52 Runtime Error
To je greška koja ukazuje na “loš naziv datoteke ili broja” u JavaScriptu.
Ovo znači da skripta ne može pronaći određenu datoteku, te se najvjerojatnije radi o problemu povezivanja.

Pokušajte počistiti (izbrisati) Temporary Internet Files datoteku kako bi ste uklonili bilo kakve daljnje probleme s ovom pogreškom. Ako ovo ne pomogne savjetujemo vas da se konzultirate  s web administratorom jer najvjerojatnije postoji  nekakav problem na  web poslužitelju.

400 Bad File Request
Obično znači da je neispravna sintaksa koja se koristi u URL-u te da Server ne razumije sintaksu zahtjeva (npr. veliko slovo treba biti malo slovo; pogrešan interpunkcijski znak)
Uglavnom samo treba ponoviti zahtjev s provjerenim, ispravnim podacima.

401 Unauthorised
Web server traži autentificiranje putem upisivanja korisničkog imena, zaporke i drugih podataka, a isto ne dobiva. Također je moguće da je unesena pogrešna lozinka. Ponovite zahtjev s pažljivom provjerom traženih podataka.

403 Forbidden / Access Denied
Server je odbio provesti zahtjev, iako je sa zahtjevom sintaktički sve u redu.
Slično kao i s greškom 401, za ulazak na ovu stranicu potrebno je posebno dopuštenje. Moguće je da ste unijeli pogrešnu lozinku i / ili korisničko ime.
U nekim slučajevima web server nema odgovarajuće dozvole postavljene u svojim direktorijima.

404 File Not Found
Server ne može pronaći datoteku koju ste zatražili. Osvježavanje stranice (F5) bi trebao riješiti ovaj problem, ali ako se i dalje nakon toga pojavljuje poruka o pogrešci to može značiti i da stranica više nije dostupna ili da postoji nekakvo zagušenje na samom  internetu (u ovom slučaju ne najbolje pokušati ponovo kasnije).

Nadalje, tražena datoteka mogla je biti ili je premještena na neku drugu adresu, izbrisana, ili ste možda unijeli krivi URL ili naziv dokumenta. Provjerite. Ako je riječ o krivom upisu, to ispravite i pokušajte ponovno. Ako to ne rade pokušajte brisati riječi između svake kose crte, dok ne dođete do stranice na kojoj se ne pojavljuje greška 404.
Ova greška – error 404 je inače jedna od najčešćih na Internetu.

408 Request Timeout
Klijent (vaše računalo) je stopiralo zahtjev prije nego je server završio s obradom Dakle, zahtjev je prešao granice definiranog vremena.. Pritisnut ćete ili gumb stop te zatvoriti preglednik ili ćete kliknuti na link prije nego se stranica učita. Ova greška se obično javlja kada su poslužitelji spori ili datoteke velike.

500 – Internal Server Error
Zahtjev nije proveden zbog greške na serveru. Najčešće se pojavljuje zbog loše napisane CGI ili PHP/ASP skripte. Razloge morate potražiti u logovima web servera, jer neće biti ispisani u prozoru pretraživača.

501 – Not Implemented
Server ne podržava funkcionalnost koju klijent zahtjeva. Zahtjev nije obrađen.

502 – Bad Gateway – Service Temporarily Overloaded
Server je primio neodgovarajući/nepoznati odgovor od nadređenog (upstream) servera dok je pokušavao obraditi zahtjev zbog zagušenja, prevelikog broja spajanja ili povećanog prometa. Nastavite pokušavati sve dok se stranica ne učita. Ovo se događa najčešće sa velikim portalima vijesti kada se dogodi nešto jako veliko i važno npr. rušenje Twin Towers-a u rujnu 2001. bila je tako tražena vijest na portalima  CNN i BBC- da je  mnogo ljudi zaprimalo poruku sa ovom greškom radi prevelikog prometa te zagušenja na serverima.

503 – Service Unavailable
Server nije u funkciji ili je preopterećen. Zahtjev je odbačen. Javlja se obično ako je korisnik prešao granicu broja zahtjeva ili prenesenih bajtova.

Bad File Request
Moguće je da pretraživač ne podržava oblik ili kodiranje  kojem pokušavate pristupiti.

Connection Refused by Host
Veza odbijena od strane Host-a (glavnog računala, poslužitelja) jer ili nemate dozvolu za pristup stranici ili je lozinka koju ste unijeli pogrešna. Pokušajte ponovno!

Errors on Page
Ova poruka o pogrešci uglavnom znači da postoji nešto na internet stranici što preglednik ili nije u stanju pročitati (problem sa spajanjem) ili nedostaju neke od stavki unutar same internet stranice. Ovaj problem obično utječe na prikaz grafika na internet stranici.
Ovaj problem može biti privremen (uzrokovano nedovoljnim bandwith-om), i može biti brzo riješen, ili može biti složeniji te je i njegovo eventualno rješenje upitno. S obzirom na većini slučajeva ova poruka o pogrešci se javlja zbog nedovoljnog vremena za preuzimanje stranice koju traži.
Potrebno je pričekati dok se u donjem lijevom kutu stranice ne pojavi „done“ prije odabira bilo kojeg drugog linka na stranici za daljnje pretraživanje.

Failed DNS Lookup
Internet poslužitelj ne može prevesti zahtjev u valjanu Internet adresu. Poslužitelj Internet stranice može biti trenutačno zauzet, privremeno nedostupan, ili je URL (web adresa) koju ste unijeli netočna.

File Contains No Data
Stranica je tu, ali ne pokazuje ništa. Greška se javlja u dokumentu. Ovo se uglavnom može pripisati lošem formatiranju tablica, ili oštećenim informacijama u zaglavlju.

Host Unavailable
Poslužitelj je privremeno nedostupan. Kliknite „reload“ ili posjetite stranicu malo poslije.

Network Connection Refused by the Server
Poslužitelj je trenutačno zauzet. Kako bi ste riješili ovaj problem osvježite stranicu (Ctrl i F5).

Runtime Error
(Informacije o rješenju odnose se na: Internet Explorer 5.5 (SP1) 95 / 98 / 98 Second Edition / NT4.0 / 2000). Kada pokušate pregledavati razne Internet stranice, može se desiti na naiđete na poruku o pogrešci „Runtime error has occurred. Do you wish to debug? Line Number Error: Permission denied. ”
Ovo se obično dogoditi ako izvršite nadogradnju preglednika IE. Nadogradnja omogućava opcije original-debugging-a i original-error-notifications-a. (Napomena: Budući da postoji više verzija sustava Windows, naredni koraci mogu biti drugačiji na vašem računalu. Ako je tako, pronađite upute o proizvodu te ih detaljno proučite kako bi ste uspješno izvršili ove korake:

1. Pokrenite Internet Explorer.
2. U izborniku Tools kliknite Internet Options
3. Kliknite Advanced.
4. Kliknite kvačicu kako bi ste označili: Disable script debugging.
5. Kliknite da bi ste uklonili kvačicu na: Display a notification about every script error.
6. Kliknite Apply, a zatim kliknite OK.

Script Error
Greške skripte nastanu kada nešto krene po zlu prilikom surfanja neke web stranice. To je uzrokovano VBScript ili JavaScript kodom koji je ugrađen unutar nekih Internet stranica.
Te se greške uglavnom dese uslijed problema s povezivanjem, iako ponekad mogu biti uzrokovane zbog nekompatibilnosti preglednika. Pobrinite se da imate kompatibilau verziju internet preglednika pa je malo vjerojatno da će te se susresti sa ovom greškom. 

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.