August 15, 2020
Advertisement

Kako zaštititi dijete na Internetu?

By Internet -

Tinejdžeri u dobi adolescencije i puberteta postaju karakterno zahtjevni, čak i pomalo teški, ali nisu ništa manje ranjivi kada je u pitanju Internet. Baš zbog toga, osnovna zadaća roditelja je uočiti trenutak kada je njihovo dijete spremno samostalno surfati Internetom, naročito društvenim mrežama kao što je to Facebook.

Prva i najčešća zamka u koju se djeca u tinejdžerskoj dobi “ulove” je način razmišljanja o tome kako što više prijatelja budu imali na Facebooku, to će biti popularniji u društvu. Dakle, iznimno je bitno kod djeteta definirati pojam prijatelja.

Djetetu treba objasniti kako prijatelji na Facebooku trebaju biti oni prijatelji koji su to i u stvarnom životu (prijatelji iz škole, obitelj…). Pridruživanje raznim Facebook grupama, potencijalna je opasnost da sasvim nepoznate osobe stupe u kontakt sa Vašim djetetom. U ovom slučaju trebalo bi se držati onog osnovnog pravila o tome kako se sa nepoznatim ljudima ne razgovara, te također eventualno razmisliti o otvaranju svog Facebook profila kako bi sa djetetom postali prijatelj i na Facebooku. Na ovaj način možete imati uvid u listu prijatelja Vašeg djeteta kao i u ostale aktivnosti koje dijete ima na mreži što je iznimno bitno kada je zaštita djece na Internetu u pitanju.

Druga zamka na koju dijete može nabasati je privatnost osobnih podataka kao što su to adresa stanovanja, telefon, mobitel i slično. Ovo je jako važno pitanje, sa kojem se roditelji trebaju pozabaviti te kroz razgovor pokušati objasniti djetetu da ni u kom slučaju nije dobro ostavljati svoje osobne podatke na profilu, na chatu ili bilo gdje drugdje na Internetu. Ovo je, dakle, osnovno pravilo, koje se ne tiče samo za Facebook mreže već se može primjeniti na gotovo sve. Roditelji jednostavno trebaju uputiti svoje dijete na to da ono samo shvati važnost toga da se osobni podaci ne otkrivaju. Najgore čega roditelji moraju biti svjesni, jer se to dešavalo i kod nas, u Hrvatskoj, je činjenica kako otkrivanje osobnih podataka znači otvoreni put za pedofile; da u stvarnosti pronađu dijete.

Potrebno je odmah inzistirati na tome da dijete uvijek drži pod kontrolom prijavu na svoj korisnički račun, dakle da ne dijeli svoje podatke za prijavu sa prijateljima, jer je to najlakši put za krađu podataka pa tako i samog identiteta kao i za lažno predstavljanje na Internetu. Kod djece se najbolji prijatelji jako brzo mijenjaju, te se bivši najbolji prijatelji na ovaj način vrlo lako mogu „osvetiti”. U isto vrijeme, i sama tehnika prijavljivanja na Facebook ili email račun treba ići po pravilu što bi značilo kako se potrebno prvo odlogirati (odjaviti se sa mreže ili emaila) pa tek onda zatvoriti preglednik (browser).

Kako zaštititi dijete na Facebooku?

Na ovo pitanje, koje sve više muči i ostale korisnike Facebook mreže, ne postoji  jedan odgovor. No, nešto se tu i može napraviti, putem opcije Privacy Settings unutar samih Facebook postavki:

1. Tko može vidjeti informacije o profilu Vašeg djeteta? Osigurajte da to ne budu stranci, odnosno oni koji već nisu na listi prijatelja Vašeg djeteta – dakle sve informacije neka budu podešene na “vidljivo samo prijateljima”. Ovo se odnosi na fotografije, osobne informacije, video zapise, listu prijatelja i druge pojedinosti.

2. Tko sve može vidjeti fotografije vašeg djeteta? Tinejdžeri ima loš običaj da na Internet objavljuju fotografije svega i svačega, kako osobne tako i one na kojim su članovi obitelji, prijatelji,… Ovo je uistinu nešto što treba sakriti od očiju predatora, pa u opciji Privacy Settings treba potražiti opciju koja regulira dostupnost vlastitih uploada tako i onu koja regulira dostupnost sadržaja koje postavljaju drugi korisnici (npr. fotografije na kojima je tagano vaše dijete). Kroz opciju Edit Album Privacy podesite sigurnosne privilegije za svaki postojeći album ponaosob.

3. Tko sve može vidjeti osobne informacije Vašeg djeteta? Nadimci u chat programima, mail adrese, adrese Internet stranica, brojevi telefona i slične informacije treba sačuvati samo za prijatelje.

4. Tko sve može pronaći vaše dijete na Facebooku? Standardne postavke dozvoljavaju da svako tko se priključi Facebooku može pronaći korisnike po imenu i prezimenu ili mail adresi što u slučaju mlađih korisnika i nije baš poželjno. Što se tiče podešavanja sigurnosnih parametara za Facebook aplikacije potražite opciju Public search i isključite opciju Enable public search. Više informacija vezanih uz nove sigurnosne opcije i zaštitu podataka na Facebooku pročitajte ovdje.

Dakle, ove četiri stavke u principu su osnove o kojima roditelji trebaju voditi računa kada je riječ o Facebook mreži. I sve četiri se svode na osnovni odgoj Vašeg djeteta. Kao i u stvarnom životu, kontrola roditelja u ovoj dobi počinje popuštati, jer je dijete sve više sposobno voditi računa samo o sebi. Zadaća roditelja, uz odgojnu ulogu, je i ta da realno sagleda i uoči trenutak kada je dijete uistinu spremno samo se otisnuti u svijet Interneta. Naravno, djeca za roditelje uvijek ostaju djeca te kontrola nad njima, sa strane roditelja nikada ne prestaje, ali u ovoj, osjetljivoj dobi ona se više odvija te je efikasnija kroz razgovore a manje kroz „uhođenja”.

Profesori u školama, osobito razrednici bi također trebali posvetiti malo više pažnje zaštiti djece i tinejdžera na Internetu i to na način da i sami prate događanja na društvenim mrežama kao što je to popularni Facebook. Trenutačno se Facebook smatra slobodnim medijem na kojem je djeci dopušteno da slobodno blate svoje profesore i nastavnike, da nesmetano objavljuju njihove fotografije u „nedoličnim” pozama te da ih javno vrijeđaju, a da za to ne snose nikakve posljedice što nikako nije u redu.

Prelaskom iz osnovne u srednju školu, djeca dobivaju veće obaveze jer je sam sistem učenja dosta ozbiljniji i opširniji nego kroz osnovnu školu. U ovom periodu događa se i prelazak iz puberteta u adolescenciju. Još od puberteta, roditelji postepeno prelaze iz aktivne kontrole na Internetu u kontrolu kroz razgovor sa adolescentom, a sa dolaskom same adolescencije potrebno je uočiti trenutak kada se treba ukinuti ta Internet kontrolu te pristupiti djetetu sa više povjerenja.

I za kraj da napomenemo kako nije dobro ignorirati djetetovu želju da ima svoj, vlastiti Facebook profil, jer ćete s tim pristupom zabrane samo postići da želja preraste u „zabranjeno voće”, a Vi ćete kao roditelj, izgubiti povjerenje od djeteta i mogućnost kontrole i sudjelovanja u edukaciji djeteta o pravilima ponašanja i sigurnosti na Internetu.

Možda će Vas zanimati i program za zaštitu djece na Internetu – besplatni, transparentni HTTP proxy koji je napravljen sa ciljem da obezbijedi sigurnost Vašeg djeteta na Internetu – za više informacija te sam download programa kliknite na link – Program za zaštitu djece na Internetu.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.