July 18, 2019
Advertisement

Youtube optimizacija i SEO

By Internet -

YouTube zauzima visoko drugo mjesto po traženosti i popularnosti u svijetu. Od Studenog 2010 na YouTube je moguće postaviti i tekstualne oglase, image – baner oglase kao i video oglase. Milioni ljudi posjeti YouTube svaki dan, a među njima se zasigurno nalaze i Vaši potencijalni klijenti. Redovnim stvaranjem kvalitetnog i zanimljivog sadržaja kada je YouTube u pitanju jedan je od ključnih elemenata optimizacije stranice za pretraživače.
Video uraci su dodatni sadržaj koji Vam može pomoći da poboljšate pozicioniranje stranice na pretraživačima po ključnim riječima i povećate posjećenost iste.

Stvaranje i objavljivanje video uradaka na YouTube mrežu sastavni je dio marketinga web stranice. No, YouTube video uratke također je potrebno optimizirati kako bi se što bolje plasirali u pretrazi samog YouTube-a, a naravno poslije i na samim tražilicama, jer dobra pozicija video uratka u rezultatima pretrage na YouTube-u, obično rezultira i visokim pozicioniranjem na Google-u. U narednom tekstu moći ćete pročitati o YouTube SEO optimizaciji i kako optimizirati video za YouTube.

Kada učitate, odnosno uploadate video na YouTube mrežu, prvo što ćete napraviti je optimizirati naslov samog videa. Naslov može sadržavati najviše 99 znakova, a u naslovu možete istaknuti sve relevantne ključne riječi i pojmove; upravo kao što se radi kod optimizacije naslova web stranice.

Nadalje, tu je opis videa koji može sadržavati do 5000 znakova, a preporuča se dobro iskoristiti ovaj prostor kako bi što detaljnije opisali svoj video i to koristeći dodate ključne riječi i pojmove. U opisu možete dodate i link svoje stranice, a najbolje ga je dodati pri samom početku opisa, jer je opis po pravilu skriven, ali ako je na početku – link će biti vidljiv.
Kako bi dodali link u opis, upišite puni URL – uključujući http://

Što se tiče oznaka ili tagova bitno je tagati video uradak sa najmanje 5 relevantnih ključnih riječi. Upotreba tagova povezat će vaš video sa svim drugim videima kod kojih ste prilikom objavljivanja koristili iste tagove, tako da će biti prikazani kao prijedlozi, odnosno srodni video uraci korisnicima koji budu gledali, što otvara mogućnost da se zadrže i pogledaju više, vaših video uradaka.

Prikazi odnosno popularnost određenog videa ili ukupan broj njegovih prikazivanja i broj prikazivanja u posljednjih 24 odnosno 48 sati znatno utječe na pozicioniranje samog videa u rezultatima Youtube pretrage. Youtube se trudi posjetiteljima prikazati popularne video snimke, jer su za iste sigurni kako su dobri, zanimljivi i kvalitetni.

Video koji ima veliki broj pregleda bolje će se pozicionirati u rezultatima Youtube tražilice. Moguće je da dobar i kvalitetan video dobije “pohvale” ili “nagrade” te dospije na liste kao što su “Najgledaniji danas” i “Trendovi”, što dodatno povećava broj prikaza.
YouTube računa video kao prikazan nakon 8 sekundi trajanja, pa je važno da video uradak bude dovoljno interesantan kako bi privukao i zadržao pažnju gledatelja barem desetak sekundi. Naravno, dobar posao ste napravili, ako gledatelji u cijelosti odgledaju vaše video uratke.

Dolazni linkovi su jako bitan dio SEO optimizacije stranica za tražilice, a važni su i kada je YouTube optimizacija u pitanju. Kad netko postavi vaš video na svoju stranicu, to se računa kao dolazni link. Možete vidjeti i koliko je posjetitelja objavilo vaš video uradak na svoju stranicu pomoću YouTube Uvida. Što više web stranica linkaju prema vašem videu i objave ga, on će se bolje pozicionirati u rezultatima pretrage. Promovirajte svoje video uratke posjetiteljima koji bi eventualno mogli objaviti iste ili linkati na njih.

Ohrabrite posjetitelje da podijele vaš video sa svojim prijateljima sa Facebook-u ili Twitter-u.
Potrudite se zaraditi što više dobrih pozitivnih komentara i ocjena kako bi se vaš video što bolje pozicionirao postavljajući kvalitetne i zanimljive video uratke.


→ ako želite saznati više o eventualnom problemu ili nejasnoći
→ ako želite pokrenuti nekakvu zanimljivu diskusiju
→ ako imate bilo kakvo pitanje na ponuđene teme
Posjetite naš novi F O R U M i postajte, komentirajte, diskutirajte:

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.