November 26, 2020
Advertisement

Turska priča iz 1001 brodogradilišta

By Internet -

Iako Tursku u posljednje vrijeme usko povezujemo sa TV sapunicama kao što je to 1001 noć u ovoj europsko-azijskoj državi rastuća je i sve kvalitetnija proizvodnja jahti odnosno plovila za razonodu što nije uopće čudno s obzirom na popularnost samog jedriličarstva odnosno najam jahti za ljetovanja i odmor kao jedna od jačih turističkih ponuda.
No ovo za Tursku nije čudno s obzirom kako je već poznato kako turski graditelji prave čuda u drvu, čemu mogu posvjedočiti brojni guleti koje možemo vidjeti posljednjih godina na Jadranu.

Sposobna radna snaga često pod nadzorom stranih brodogradilišta, proizvodi najkvalitetnija plovila i super jahte, kako u kompozitu tako i u čeliku i aluminiju.
Brojni projekti predstavljeni od strane svjetskih brodogradilišta realizirani su baš tamo, a danas se Turska brodogradilišta pojavljuju i sa vlastitim proizvodima kojima konkuriraju mnogim evropskim brodograditeljima, sa primjetnom dozom ponosa na svoja djela.

Profesionalno i uspješno vođenje projekata kakvih se ne bi posramio niti jedan poslovni subjekt na zapadu, kojemu po svojim uspjesima u svjetskom nautičkom sektoru Turska nedvojbeno pripada.
Najveći problem vezan uz Tursku nautičku brodogradnju za sada je više percepcijske prirode; klijentima naime čudno zvuči da kvalitetna jahta može doći manjkave industrijske tradicije – one koje nikada nije imala škver ugledan poput nekog sjevernoeuropskog. Dakako tu je i opravdano pitanje koliko je pametno plaćati u cijeni broda, značajan postotak u ime slavnog brenda, ali dok se jahta kupuje svim osjetilima, turski će brodograditelji biti žrtve slabog imena – što definitivno nije nešto vječno, nego stvar ustrajnosti u postizanju svjetski priznate kvalitete i inteligentnog marketinga.

Što se tiče kvalitete jahti koje se grade u Turskoj ona ni malo ne zaostaje za onom plovila iz talijanskih brodogradilišta, a zamjetno se smanjuje i njihovo zaostajanje za kvalitetom proizvoda škverova u zapadnoj i sjevernoj Europi, posebice kada je riječ o opremi, od palubnih okova di elektronskih uređaja do elektroničkih nadzornih sustava i elemenata luksuznog komfora.
Što se tiče kvalitetne gradnje brodova u Hrvatskoj također postoje privatna brodogradilišta u kojima nastaju super jahte, drveni jedrenjaci koji su u nekim dijelovima hrvatske i dio obiteljske tradicije, na primjer Krilo Jesenice pored Omiša.

Kada je riječ o proizvodnji komercijonalnih jedrilica kao što su to na primjer Beneteau jedrilice, jedan od najpoznatijih brendova u svijetu nautike kada se radi o industrijskoj proizvodnji jedrilica, koji godišnje proizvode i kroz diliersku mrežu proda više stotina jedrilica, a ima više od 1.500 partnera i distributera širom svijeta te već dugi niz godina postoji i potvrđuje svoju kvalitetu i kvalitetu svojih proizvoda kroz sustav konstantne inovacije, a sama proizvodnja se odvija u Francuskoj

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.