October 22, 2020
Advertisement

Što termini DoFollow i NoFollow znače?

By Internet -

nofollowEvo, kako sam na početku pisanja ovog bloga najavila da ću, kako budem saznavala nove stvari vezane uz Internet, to i podijeliti.
Nakon brojnih istraživanja na temu link buildinga, nisam mogla izbjeći termine: “NoFollow ” i “DoFollow ” linkovi. Razumjeti značenje i važnost ova dva termina je vrlo bitan uvjet za izgradnju linkova koji vode na vaše stranice kako bi povećali svoj rang na tražilicama.
Meni je trebalo malo duže jer me na početku dosta bunio termin „DoFollow “, s obzirom da je u principu „DoFollow “ link sasvim običan link. Ali hajde da krenemo od početka.Prilikom stvaranja linkova na Internet stranicama pomoću HTML-a, koristi se standardni kod:
Optimizacija stranica za tražilice uključuje HTML link tag-ove, URL-ove stranica na koje će linkovi voditi, tekst koji će biti prikazan na linku, i na kraju tag za zatvaranje HTML koda.

HTML kod se može i prilagoditi ako bi željela naglasiti spiderima tražilica da li želim ili ne da slijede link prilikom indeksiranja moje Internet stranice. Sada se sigurno pitate zbog čega ne bi željela da tražilice vide linkove na mojim Internet stranicama. E sad, prvo ću vam pokazati kako napraviti HTML kod koji će uputiti tražilice da slijede link ili da to ne naprave.

Da bi uputili tražilice da slijede link u principu ne trebate napraviti ništa osim što ćete koristiti format HTML link taga koji uključuje , URL-ove stranica na koje će linkovi voditi, tekst koji će biti prikazan na linku, i na kraju tag za zatvaranje HTML koda;

<a title=”Internet Svijet” href=”http://www.internetsvijet.com” target=”_self”>Internet Svijet</a>

Ovaj kod će izgledati ovako te će voditi na stranice zadanog URL-a:
Internet Svijet

Dakle tu imamo HTML link tag, URL stranice na koju link vodi, tekst koji je prikazan na linku te tag zatvaranja HTML koda.


Kao što sam već napisala i meni je ovo sve u početku bilo dosta zbunjujuće zato što u principu kad malo bolje razmislim „DoFollow “ uopće ne postoji, postoji samo običan HTML link tag kao ovaj koji sam pokazala poviše i postoji opcija „NoFollow “ koja naglašava spiderima tražilica da ne vide dotični link kao pravi.

Jedno od pitanja koje sam sebi postavljala bilo je zašto je uopće izmišljena „NoFollow “ opcija? Odgovor na ovo pitanje je jednostavno izbjegavanje  korištenja linkova u svrhe spama – dakle nekontroliranog, besmislenog dodavanja linkova u svrhu podizanja ranga određene Internet stranice.

A sad, ako bi ste željeli poručiti tražilicama da ne slijede link, dakle ako želite koristiti „NoFollow “ opciju trebate preoblikovati prethodni HTML kod i to dopunjavanjem koda na samom početku s rel=”NoFollow “:

<a rel=”NoFollow ” title=”Internet Svijet” href=”http://www.internetsvijet.com” target=”_self”>Internet Svijet</a>

Link će izgledati apsolutno jednako kao prethodni, jedino što će njegova pozadina (dakle kod) kazati tražilicama da je ovaj link „NoFollow “ link, dakle da ga ne vrjednuju kao pravi link:

Internet Svijet

Zašto je ovo bitno?

Kada koristite različite metode kako bi ste graditi linkove postavljajući ih na druge Internet stranice (u svrhu povećavanja ranga na tražilicama), morate saznati da li Internet stranice na koje bi ste htjeli postaviti svoj link koristi “NoFollow ” opciju ili ne. Ako koriste, vi naravno možete na istima  pokušati postaviti svoj link, ali se ova opcija općenito smatra kao gubljenje vremena vremenu s obzirom da tražilice ne prate taj link, te da mu ne pridaju važnost i da dodavanjem linka na ovakvim stranicama neće pripomoći rangiranju Vaše stranice na tražilicama.

Dakle, kada ste u potrazi za Internet stranicama i blogovima na koje biste mogli ostaviti svoj link (preko recipročnih linkova, komentara na blogovima, Internet kataloga, kupovine linkova, itd.) prvo istražite da li su linkovi na tim stranicama “NoFollow ” ili „DoFollow “ (jedan od načina za to je da otvorite izvorni kod stranice (Page – View Source) doj je najbolji način koji je ujedno i najjednostavniji – SEO toolbar za Mozilla Firefox preglednik.
Ova nadogradnja na Mozilli će Vam biti jako korisna kod optimizacije stranica!

Zašto bi uopće poželjela koristili “NoFollow ” opciju i zašto ne bi željela da tražilice vide sve linkove na mojoj stranici?

Ima mnogo razloga zbog kojih bi htjeli koristiti “NoFollow ” opciju npr na svojoj stranici:
1)      Plaćeni Linkovi: Ovo je preporučeno od strane Google-a. U osnovi, rang moje Internet stranici daje malu količinu nazovimo to „rang kolača“ stranicama koje su na njoj postavile link (ovo pomaže rangiranju njihovih stranica na tražilicama, što je u principu i svrha izgradnje linkova, dobiti dio tog „kolača“ od drugih stranica). Ako imate plaćeni link na Internet stranici, to je u biti kupovina ranga na Google-u. Tražilice to ne vole jer u principu ne igrate fer play već ih varate, plaćajući za rang.
2)      Možda ćete željeti postaviti „NoFollow “ opciju na svom blogu u djelu na kojem se nalaze komentari.  To je sada na vama da odlučite, ako želite da ljudi koji ostavljaju komentare na blogu dobiju dio vašeg kolača ostavljajući linkove na vašim stranicama.
3)      „NoFollow “ slobodno koristite i kada se radi o linkanju na velike i popularne stranice, pa na primjer linkate na google.com stranicu koja je već popularna te joj nije potreban link za veći rang.

14 Comments

Comments -49 - 0 of 14First« PrevNext »Last
 1. 0

  Dobro napisan članak, željela bih samo dodati neke napomene iz mog iskustva. No follow atribut ne sprječava nužno (unatoč doslovnom značenju) spidere da slijede link, samo zadržava prenošenje link juicea, odnosno u članku spomenutog dijela kolača. U zadnje vrijeme Google se brzo mijenja i sve više uzima u obzir i važnost social media siteova kao odraz popularnosti web stranice. Linkovi na Twitteru su na primjer no follow, a mogu donijeti veliku korist. Ukratko, ako se ciljano grade linkovi da to izgleda što prirodnije, treba uzeti u obzir i do i no follow, neki donose korist u obliku prenošenja ranga, drugi nam dovode stvarne posjetitelje čija brojnost isto utječe na našu poziciju na tražilici.
  Što se tiče no follow linkova za komentare na blogovima mislim da to nema smisla, pogotovo kad vidim da se netko s Google PageRank 0 boji da mu ne bi nešto “iscurilo”. To može biti štetno zato će dobiti manje komentara, a relevantni komentari su itekako korisni za osvježavanje sadržaja, te ne znam kako namjerava dobiti linkove na svoju stranicu. Spam komentari ne trebaju biti problem, potrebno je samo odrediti da komentari moraju biti odobreni od administratora i instalirati neki plugin kao Akismet za prepoznavanje i brisanje spama.

  1. 0

   Da, bravo upravo tako i upravo je ovo trebalo da bi ovaj članak bio kompletan. Slažem se s tobom i zaista dobro dodani komentar.

 2. 0

  Super post! I hvala na tom Akismet pluginu. Jer moj blog je dofollow kako neću da bude deadend stranica na interneta, a isto trebam nešto da spriječavam spammere.

 3. 0

  Atribut nofollow bio je aktualan prije 2008 za potrebe page rank sculptinga. Danas nofollow nije više potreban, samo možda pri sajtih za više od 100.000 podsajta. Več možete si prebrat na seomoz blogu.

 4. 0

  Puno hvala na kvalitetnom postu!

  Baš sam nešto gledao okolo po ostalim stranicama jer pokušavam svoj novi site upicajzlirati, i ovo objašnjenje je najbolje!

  Idem i ja iskljucit nofollow, ne sviđa mi se ta ne-demokracija! 😀

  Pozdrav,

  B.

 5. 0

  Lep clanak, moze se dosta toga nauciti.

 6. 0

  Takodje zelim samo da pridodam da je ovaj clanak odlican, treba obratiti paznju na ove linkove, ali isto tako i na noindex tag ako je postavljen na strani, u tom slucaju, dofollow linkovi nece imati vrednost i nece biti ispraceni, naravno logicno..jer i samu stranu google nije indexirao prateci ovu noindex tag..pozzzz!

  Bratislav
  Web dizajn

 7. 0

  Hvala na ovom zaista korisnom tekstu, koliko vidim na ovoj stranici linkovi u potpisu komentara su dofollow ako ja koristim kljucnu rijec kao svoje ime ili nick u komentaru da li na neki nacin prenosim taj link juice i cinim da moj sajt bolje rangira npr. za tu kljucnu rijec?

 8. 0

  Bilo bi dobro da još pročitate ovaj članak vezan uz važnost i vrijednost linkova: http://www.internetsvijet.com/seo-optimizacija-vaznost-i-vrijednost-linkova-linkbuilding/

 9. 0

  Ja kad zelim da vidim je li dofollow ili no selektujem link i idem na view page source. Ipak mrzi me proveravati svuda i gubiti vreme pa idem onom logikom da iako je nofollow komentar treba da ima smisla i vezu sa sadrzajem i onda ce ga i google razumeti kao takvog.

 10. 0

  Ima li netko listo do follow blogova. Hvala.

 11. 0

  Zahvaljujem se na jako lepom textu i opsirnom textu za no follow i do follow linkove, jer to je jako cest problem sa kojim se susrece vecina pocetnika a i onih malo iskusnijih.

 12. 0

  Ja sam negdje pročitao da je Google odustao od tog nofollow taga i da više ne pravi razliku od dofollow. Kako je ovaj tekst napisan prije skoro dvije godine, možda više nije relevantan? BD

 13. 0

  Jako lep prikaz za sve nas koji smo jako malo upuceni u SEO.

 14. 0

  Odlican tekst to nema sumnje, ali u mom slucaju i no follow ne treba zapostavljati, tj. treba mesati do follow i no follow linkove kako bi to za google bilo sto prirodnije, pogotovo u ovom algoritmu panda. Potrudite se takodje da linkove gradite preko guest postinga, koja je danas mozda najbolja gradnja linkova od svih metoda. Pozdrav

  1. 0

   Apsolutno se slažemo sa Vama!!! Za sve one koji nisu upoznati sa terminom “guest posting” ili “guest blogging” evo u par rečenica:
   “Guest blogging ili guest posting je jedan od najučinkovitijih načina linkbuildinga u ovom pogledu jer je “prirodan”, izlaže vas velikom broju čitatelja i pomaže stvaranju branda. Postoje velike mogućnosti u izradi SEO strategije pomoću guest postinga, mnogo uparenih guest postova sami od sebe postaju marketinška kampanja. Guest posting također otvara mnogo win-win situacija – čitatelj dobiva novi sadržaj napisan s drugog stajališta, blogger dobiva slobodan dan i besplatan sadržaj kojim će popuniti svoj blog, a vi dobivate pristup njegovoj publici i kvalitetan link!”

Comments -49 - 0 of 14First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.