August 15, 2020
Advertisement

Što je RSS

By Internet -

Činjenica je kako više manje svi korisnici interneta imaju omiljene stranice koje često posjećuju. Uzmimo za primjer da takvih stranica ima recimo 15-20 a možda čak i više. Na te stranice najvjerojatnije idete iz razloga jer je na njima često objavljivan neki novi sadržaj. Na primjer to može biti stranica koja prati najnovije vijesti iz zemlje i svijeta, ili pak neke sasvim druge novosti i zanimljivosti.

Riječ je dakle o stranicama koje se konstantno mijenjaju ili prate neku temu iz koje često nešto novo objavljuju. Dakle, kako bi se to radilo bez RSS-a? Otvorili bi smo jednu stranicu, pregledali eventualne novosti, zadržali se čitajući neko vrijeme, zatim otvorili drugu stranicu, opet provjerili novosti, zatim isto tako treću, pa četvrtu, pa petu … No na taj način više vremena izgubimo otvarajući stranice nego čitajući nove tekstove.

E sada, pokušajte na trenutak zamislite da postoji neki program preko kojeg možete pratiti vaših 20 ili više omiljenih stranica, i da svaki puta kada se na nekoj od tih stranica pojavi novi tekst, taj isti program vas o tomu lijepo obavijesti i još vam pritom omogući da odmah možete vidjeti i naslov teksta, na kojoj stranici je isti objavljen, kratki uvod iz tog novog teksta, a ponekad čak i cijeli tekst. Potom, ako želite, možete taj isti tekst otvoriti u vašem pregledniku nastaviti sa čitanjem, ili možete nastaviti sa prelistavanjem naslova vaših omiljenih stranica.

Koristeći dakle samo jedan programa možete pratiti velik broj odabranih web stranica, bez potrebe da svaku otvarate pojedinačno, čime gubite dosta vremena. Ti programi postoje i nazivaju se RSS agregatori te su dostupni u besplatnim verzijama – kao npr: SharpReader.

Instalacija ovakvog programa na vaše računalo jedan je od načina da pratite stranice preko RSS-a. Drugi način je da koristite neki od online agregatora. To su web stranice koje funkcioniraju poput instaliranog RSS agregatora, s time što se sve odvija putem interneta; dakle nema nikakve lokalne instalacije i niste vezani za vaše računalo.
Neki od popularnih online RSS agregatora su: FeedShow, Netvibes ili Bloglines.

Postoji još puno toga što bi se moglo napisati o RSS tehnologiji, no ovaj članak ima za cilj objasni prednosti korištenja RSS-a onima koji nisu baš tehnički upućeni.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.