August 07, 2020
Advertisement

SEO optimizacija Facebook stranice

By Internet -

U posljednje vrijeme upravo Facebook zauzima vrlo visoku drugu poziciju po popularnosti na Internetu; nakon klasičnih Internet stranica, Facebook je postao druga matična stranica za sve firme koje žele biti prisutne na Internetu.

Stoga ćemo u nastavku pisati o nekoliko ključnih, korisnih savjeta o tome kako pravilno SEO optimizirati Facebook stranicu. Kao prvo, potrebno je odabrati najefikasnije ime za Facebook stranicu koje nećete mjenjati. Nemojte doći u iskušenje da svoje stranice natrpate ključnim riječima jer će ovo definitivno odbiti potencijalne posjetioce, a neće vam osigurati bolju poziciju kod pretraživača. Ovo pravilo vrijedi za klasičnu Internet stranicu pa tako isto i za Facebook stranicu. Pokušajte izbjeći opće nazive poput „internet“, “kozmetika” ili „računala“ jer Facebook sugerira korištenje stranice za promociju firme, tako da neutralizira ažuriranja sa generičkih stranica. Najbolje je koristiti ime firme ili posla kojim se bavite; za koji namjenjujete stranicu, i kada ga jednom odaberete nemojte ga mijenjati jer vas ovo može koštati negativnih bodova kod tražilica.

Odaberite najbolji, adekvatni URL za svoju Facebook Fan stranicu i to tako šta ćete, dok ste logirani unutar Facebooka kliknuti na http://www.facebook.com/username – zatim pronađite gdje piše: “Svaka Stranica može imati korisničko ime Jednostavno nekoga preusmjerite na svoju stranicu postavljajući svoje korisničko ime. Kad ga jednom postavite, korisničko ime nećete moći izmijeniti ili ga prenijeti”, odaberite stranicu i provjerite dostupnost korisničkog imena koje će poslije biti i URL, no budite pažljivi kod odabira URL-a (korisničkog imena) jer jednom odabran URL (korisničko ime) se više ne može mijenjati. Dakle, izaberite korisničko ime koje najbolje predstavlja posao kojim se bavite ili firmu za koju radite stranicu, na primjer http://www.facebook.com/internet.seo.optimizacija. Ovdje još postoji mogućnost povezivanja nekih od ključnih riječi sa imenom stranice, jer Facebook ne sankcionira korištenje ključnih riječi koje su dio vašeg URL-a. Ali ipak se potrudite da URL koji odaberete zaista i predstavlja posao kojim se bavite odnosno ono što ćete predstaviti na Facebook stranici jer u principu nema garancija kako i Facebook u budućnosti neće započeti sa određenim sankcijama.
Napomena – kako bi ste bili u mogučnosti mijenjati korisničko ime odnosno URL Facebook stranice morate sakupiti 25 „lajkova“ odnosno fanova na stranici.


Obavezno ispunite polje „About“ tako što ćete u njega smjestiti relevantne ključne riječi i pojmove. Ovo se smatra jednom od važnijih strategija kad je SEO optimizacija Facebook stranice u pitanju – uglaviti što je više moguće ključnih riječi i pojmova i to što bliže vrhu stranice. S obzirom sa Facebook ograničava pisanje velike količine teksta na Zidu, polje „About“ je najbolje mjesto za dodavanje ključnog sadržaja/riječi, s obzirom da je najbliže samom vrhu stranice. Ograničenje je 250 znakova, tako da morate pametno birati.
Nadalje, polje „Info“ koristite za ubacivanje dodatnih, važnih ključnih riječi i linkova do svoje web stranice. Info polje za svaku Facebook stranicu treba sadržavati važne podatke i opise, zato ispunite ovo polje, jer će vam svakako pružiti dodatnu mogućnost da upišete važne riječi, pojmove i linkove, što će se pozitivno odraziti na pozicioniranje vaše Facebook stranice u Google pretrazi. Također ispunite podatke o kontaktu, podatke o firmi (adresa, telefon, email i sl.), djelatnost i proizvodi, službena web stranica itd.

Objavite linkove do svoje web stranice na Facebook stranici. Putem objavljivanja statusa Facebook pruža opciju, moćni alat kako bi ste objavili direktne linkove u samom vrhu stranice.

Jako je važno spomenuti da trebate na stranici u svakom trenutku svojim čitateljima omogućiti što je više moguće zanimljivog sadržaja kako biste privukli, ali i zadržali stečene fanove. U ovome će vam svakako pomoći dodavanje fotografija događaja, otvaranje raznih zanimljivih rasprava i sl. Kod objavljivanja fotografija, koristite opise sa odgovarajućim ključnim riječima. Facebook omogućava da objavljeni sadržaji, podijeljeni sa drugima budu dostupni i za pretragu, stoga koristite sve raspoložive alate kako bi iskoristili ovu pogodnost.

Izgradite što je više moguće kvalitetnih linkova do svoje stranice i to tako što ćete objavljivati link do svoje Facebook stranice i na svim svojim web stranicama te gdje god uočite da je to moguće. Količina linkova sa autoritativnih stranica prema vašoj Facebook stranici sigurno će biti od koristi. Isto tako znajte da što više fanova sakupite to ćete imati više linkova prema svojoj Facebook stranici s obzirom da je poznato kako Facebook stavlja linkove do Facebook stranica na početnu stranu korisničkog profila svojih korisnika. Zamislite koliko ovo znači kada imate stotine, tisuće ili desetke tisuća „fanova“.

Osnažite recipročno linkanje unutar Facebooka tako što ćete inspirirati svoje fanove da komentiraju objavljene sadržaje na vašoj stranici ili da se pridružuju putem opcije „sviđa mi se“ odnosno „like“ jer kada „fanovi“ komentiraju ili se pridruže stranici, Facebook linka njihovo ime nazad do njihovog profila. Kao rezultat ovoga stvara se virtualni ciklus postepenog povećavanja vrijednosti linka vaše stranice.

Dok razvijanje Facebook stranice zahtjeva dosta rada i kreativnosti, SEO strategija uvelike pomaže kod poboljšanja pozicije stranice na Internet tražilicama. Samim tim, nećete biti ograničeni samo na posjetitelje koji su se pridružili vašoj stranici i njihove prijatelje, već ćete biti u mogućnosti prezentirati stranicu svim korisnicima Facebook mreže tako što će vašu stranicu moći pronaći i preko Google tražilice što nije zanemarivo jer u konačnici – cilj je ostvaren – pronađeni ste i s time ste ostvarili prvi kontakt sa potencijalnim klijentima.


→ ako želite saznati više o eventualnom problemu ili nejasnoći
→ ako želite pokrenuti nekakvu zanimljivu diskusiju
→ ako imate bilo kakvo pitanje na ponuđene teme
Posjetite naš novi F O R U M i postajte, komentirajte, diskutirajte:

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.