June 27, 2019
Advertisement

SEO i ostali problemi s mobilnom stranicom

By Internet -

mobilni-seoU posljednjih par mjeseci imali smo dosta problema s mobilnom verzijom stranice Internetsvijet. Upravo iz tog razloga, odlučili smo se objaviti ovaj članak kako bi ste Vi izbjegli slična iskustva. Uz činjenicu da se nisu prikazivali svi sadržaji, prilikom pretrage stranice u mobilnoj verziji, neki od postojećih tekstova uopće se nisu mogli pronaći, dakle kao da ne postoje.

Ovo je stvaralo najvećih problema kod sadržaja na koji se dolazilo s Google tražilice; na primjer – pronađete željeni tekst u Google-u, kliknete na link i dobijete poruku “traženi sadržaj ne postoji”.

Nadalje, u Google tražilici se počela izlistavati “m” stranica, dakle mobilna verzija, čak i prilikom pretrage sa desktop računala, te bi sadržaj, pri otvaranju, izgledalo katastrofalno loše; naprosto nečitljivo. Ovo bi čitatelja odmah odvratilo sa stranice, tako da je vrijeme zadržavanja bilo svega par sekunda.

Ovo sve skupa je utjecalo na pozicioniranje našeg Internetsvijeta u Google-u – u konačnici se ključni sadržaji stranice, gdje smo bili u samom vrhu, uopće više nisu prikazivali u rezultatima pretrage. Naravno, odmah smo uklonili mobilnu verziju, i sve postavke vezane uz istu, te zatražili putem Google Webmaster Toolsa da stranica bude ponovno razmotrena s njihove strane te, ako Bog, odnosno Google da, da ista bude opet vraćena na svoju prijašnju poziciju u tražilici. Na svu sreću, brzo smo reagirali te je stranica opet tamo gdje je i prije bila.


Ovim želimo naglasiti, ili još bolje upozoriti kako je jako važno paziti na to da se izrada mobilne verzije povjeri u ruke nekome “ko zna posao”. U protivnom…. nije dobro!

Izrada mobilnih web stranica je stvorila drugu vrstu problema sa SEO optimizacijom i to baš po pitanju dupliranja sadržaja, jer se dešava da je sadržaj i za standardnu i za mobilnu verziju identičan. Bez obzira na to što u ovom slučaju nema nikakve zle namjere prilikom dupliranja sadržaja, tražilice mogu, i ne moraju razumjeti razlog za duple informacije na vašim stranicama, što zauzvrat može utjecati na pozicioniranje, odnosno na kompletnu SEO optimizaciju stranice.

Iz Googla tvrde kako njihovi algoritmi znaju prepoznati razliku između mobilnog i standardnog URL-a, te da neće kažnjavati web stranice za tu vrstu duplog sadržaja. No ipak, pripazite, jer po Murphiju vjerojatnost da će kruh past na stranu namazanu maslacem je direktno proporcionalna cijeni vašeg tepiha.

I za kraj, evo par savjeta kako izbjeći eventualne SEO probleme vezane uz mobilnu verziju stranice:

  • Razmislite o umetanju robots.txt za blokiranje “spidera” da ne “prolaze” kroz mobilni sadržaj, te napravite obratno za standardni sadržaj. Na ovaj se način subjektivno uklanjaju dupli sadržaji s tražilica. Ovdje ćemo naglasiti kako se i kod ove tvrdnje sukobljavaju mišljenja raznih SEO stručnjaka o tome da li ovo uistinu djeluje ili ne, no neki su definitivno isprobati i ovu mogućnost.
  • Prilikom izrade mobilne verzije koristite oznake rel = “canonical” koje signaliziraju tražilici koji je vaš preferirani URL za određeni dio sadržaja. Ovaj “tag” označava postojanje jednog sadržaja na dvije različite adrese odnosno na dva različita URL-a, te kaže tražilicama koji je od ta dva URL-a onaj originalni. Iako ovo ima smisla, problem je što u tom slučaju mobilna stranica neće dodavati nikakvu vrijednost kod rangiranja glavne stranice prema broju klikova.

Kako bi pripojili vrijednost s mobilne verzije, neki SEO stručnjaci znaju postaviti link u zaglavlje stranice na standardnu adresu koja vodi na onu mobilnu. Na ovaj način, sve prolazi kroz standardnu web stranicu, tako da se svi klikovi broje. No ovo preusmjeravanje je ipak malo upitno zbog onih čitatelja koji odmah i izravno žele doći na stranicu, odnosno sadržaj koju su odabrali.

No ako su Google-ovi algoritmi dovoljno pametni da rade svoj posao, sve ovo gore navedeno bi u konačnici moglo biti gubljenje vremena, truda i brige. “Sačekati i vidjeti” je možda najbolja strategija, barem dok se ne slegne sve vezano uz problem duplog sadržaja na mobilnim verzijama stranica.

1 Comment

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last
  1. +1

    Koristan članak! Sve se više i više ljudi okreće prema mobilnim sadržajima.

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.