October 28, 2020
Advertisement

SEO drastično mijenja svoj pravac – Google Pingvin update

By Internet -

Kada smo se konačno ponadali kako će posljednji Google Panda update uvesti red na polju internet pretraživanja, ispalo je kako je u biti nastao totalni nered na tražilici uvođenjem novog Google updatea, poznatog pod nazivom Pingvin update. Možemo slobodno reći kako je navedeni update djelovao poput jednog od jahača apokalipse – žareći i paleći – lišavajući mnoge stranice zadovoljstva da se nađu među prvih 10 pozicija na slavnoj Google tražilici.

Eh da, dogodio se pravi “nered” i naizgled totalna nepravda u očima mnogih vlasnika internet stranica i onih koji se bave SEO optimizacijom. Ali, najviše su u svemu ovome ipak pogođeni vlasnici stranica koji su već neko vrijeme unatrag uživali dobru poziciju na svim ključnim riječima koje su željeli, a SEO eksperti iste provodili u djelo.

No u prethodnih par tjedana, dogodilo se nešto neočekivano: Google je napokon izmiješao karte te od 24. travnja 2012. godine, više ništa nije isto kao prije, barem kada je u pitanju pretraživanje interneta preko Google tražilice. Novi Google algoritam za pozicioniranje stranica nazvan je Pingvin koji kao krajnji cilj ima sprječavanje pojave takozvanih spam stranica u rezultatima Google pretrage i praktično kažnjavanje svih stranica koji ne poštuju i ne drže se Google-ovih smjernica za kvalitetu. Posebno je loše tretiran rang stranica koje koriste poznatu “black hat” SEO metodu. Također se, kao spam, podrazumijeva pre velik broj ključnih riječi kao i dupli sadržaji te pokušaji zavaravanja Google robota pomoću skrivenih linkova i stranica sa prikrivenim tekstom. No da li je ipak opravdano mišljenje kako je Pingvin najgori update do sada?

Znamo već kako Google koristi nekoliko različitih vrsta algoritma za pozicioniranje stranica na svojoj tražilici. No velike su se promjene ipak dogodile – prvo nakon “Panda” updatea koji je kaznio gotovo sve stranice sa nekvalitetnim sadržajem, i sada nakon “Pingvin” updatea kada je uslijedila relativno brza i drastična “čistka” te je veliki broj stranica doslovno pometen sa rezultata Google pretrage. S obzirom na činjenicu kako se SEO optimizacija određene stranice može raditi na dobar i na loš način (white and black hat seo), ovaj drugi izbor svakako dovodi stranice u ozbiljne probleme. Pretjerana SEO optimizacija je rezultirala izbacivanjem velikog broja stranica sa Google pretrage. Sada se na prvoj stranici nalaze stranice koje prije nismo imali prilike vidjeti.
Zbog svega toga mnogi smatraju Pingvin update nepravednim i mišljenja su kako je samo unio nered u rezultate pretrage.

Željeli bi istaknuti neka od zapažanja koja su više objektivno-subjektivnog karaktera a koja se odnose na jedan, sada već sigurno bivši SEO trend ili SEO strategiju koji su konačno pali u vodu:

 • Gotovo 100% pouzdan podatak kako su gotovo svi vlasnici pretjerano “trpali” ključne riječi na svojim stranicama.
 • Bilo je previše recipročno razmijenjenih linkova – linkovi su se razmjenjivali bez ikakvog smisla te su se postavljali na vrlo neadekvatnim stranicama.
 • Stranice su izgledali kao mjesto gdje se samo miješaju i dominiraju iste riječi i fraze koje bi trebale ukazati robotima da se radi o Google dopadljivim stranicama što uglavnom i nije baš bilo tako.
 • Koristilo se previše umjetnog nabacivanja svega i svačega u svrhu nekakvog dokazivanja odnosno ukazivanja Google-u kako je određena stranica spremna svojim brojem stranica, brojem linkova, ključnih riječi i pojmova zauzeti prvo mjesto i zadrži ga hm, hm pa neki su planirali i zauvijek!.
 • Obraćalo se pre malo pažnje na dobar dizajn, povezivanje internih stranica unutar stranice, kvalitetu, relevantnost te originalnost samog sadržaja.

Što se u biti dogodilo; dogodilo se to da smo svi odjednom postali SEO stručnjaci te se pomoću linkova pokušavali predstaviti kao vrsni poznavaoci ove materije. Uklapanje sadržaja i linkova, zatim i ključnih riječi posao je koji zahtjeva puno truda i znanja. Poštovanje pravila SEO optimizacije je ključni faktor koji dominira već neko vrijeme. Jasno je da ni Google nije svemoćan kako bi reagirao isti moment, ali on pomno bilježi sve i sve unosi u svoju bazu podataka. Ovu tvrdnju potkrepljuje i činjenica da ako na primjer imate stranicu koja je zaražena nekakvim virusom ili malwareom, Google vas gotovo istovremeno obavijesti kako ste zaraženi i kako što hitnije trebate poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitili svoju stranicu, a time i sve korisnike koji je posjete.

Algoritam možda možete privremeno zavarati, ali dugoročno nemate šanse. Kako bi ste bili SEO stručnjak morate imati puno znanja i sposobnost da reagirate mudro i gledate dugoročno.

No ako razmišljamo pozitivno i objektivno uvidjet ćemo kako je Google ipak naš prijatelj i kako nam želi pomoći da shvatimo važnost kvalitete internet stranica, a kvantiteta je ono što dođe samo po sebi. Isto kao što gotovo svi pod spamom podrazumijevamo slanje velikog broja e-mailova, Google kao spam smatra veliki broj linkova, velik, neprirodan broj ključnih riječi kao i niz drugih nedozvoljenih elemenata na stranici.

Dakle, iz ovoga svega možemo zaključiti kako je Google konačno odlučio staviti do znanja da se treba raditi na kvalitetnim sadržaju koji će biti korisni posjetiteljima i krajnjim konzumentima, a ne samo njegovim robotima.

Jasno je također kako je krajnji cilj Google-a da svaki vlasnik internet stranice ili ljudi koji su zaduženi za SEO optimizaciju iste trebaju razmišljati kao Google s time da moraju ići za tim da Google “razmišlja” ili ima cilj “razmišljati” kao krajnji korisnik odnosno konzument. To znači, što bi ste Vi željeli da na određenoj stranici vidite. Što vam se sviđa a što smeta? Ako biste naišli na pregršt informacija koje nisu sređene nego samo nabacane, da li bi ste takvoj stranici dali dobru poziciju ? Naravno da ne bi ste.

Ako je vaša stranica pogođena Google Pingvin i Panda updateom i ako ste na neki način kažnjeni i izbačeni sa Google pretrage, nemojte očajavati. Detaljno analizirajte stranicu, pratite promjene i uređujte sve sadržaja stranice prema preporukama Googlea i rad na kvaliteti stranice će vam se vremenom isplatiti. Izdržat ćete u borbi sa novim izazovima koje donose novi algoritmi i svi naredni Google updateovi. U konačnici, još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati da li će Google vratiti kažnjene stranice u rezultate pretrage nakon određenih promjena koje će svakako uslijediti. Treba biti strpljiv, dosljedan i pošten kada je riječ o SEO optimizaciji stranice. Treba konstantno raditi i unapređivati stranicu kako bi ona bila korisna ljudima koji očekuju dobar izvor informacija. Cilj Pingvin updatea je opravdan, a sada nam ostaje samo da pratimo da li će doći do još nekih promjena koje bi dovele do pogoršavanja ili poboljšavanja pozicioniranja stranica koje su pogođene ovim najnovijim Google promjenama u algoritmu. Savjetujemo da ne vršite drastične promjene na stranicama već da strpljivo sačekate pozitivne prijedloge za uspješnu SEO strategiju u 2012.god. A u međuvremenu možete provjeriti neke od Google naputaka:

 • Izbjegavajte skriveni tekst ili skrivene linkove.
 • Nemojte koristiti Cloaking (prikazivanje jedne verzije običnom posjetitelju, a druge robotu pretraživaču).
 • Ne šaljite automatske upite Googleu.
 • Ne pravite stranica s irelevantnim ključnim riječima.
 • Nemojte stvarati više stranica, poddomena ili domena sa duplim sadržajem.
 • Nemojte stvarati stranice koje mogu poslužiti zlonamjernim radnjama kao što su krađa identiteta ili instaliranje virusa, trojanaca ili drugih Mal-Spyware programa.
 • Izbjegavajte izradu stranica stvorenih isključivo za tražilice i ne pretjerujte sa partnerskim afiliate programima ako imate malo ili nimalo originalnog sadržaja.
 • Ako Vaša web stranica sudjeluje u affiliate programu, pobrinite se da vašoj stranici dodate vrijednost tako što ćete osigurati jedinstven i relevantan sadržaj koji će korisnicima dati razlog da uopće posjete Vašu web stranicu.

Nešto više o Google smjernicama za kvalitetu možete pronaći na linku

2 Comments

Comments -49 - 0 of 2First« PrevNext »Last
 1. 0

  Odličan tekst! Upravo sam napravio jednu novu stranicu unazad 10ak dana, nisam do sad ni čuo za Google update. U svakom slučaju, stranica je uspjela vrlo brzo konkurirati u top 10, no cijela domena dobila je ban, vjerojatno zbog prebrze gradnje backlinkova. 

 2. 0

  U biti se nije dogodilo ništa dramatično , google je samo pooštrio kriterije, podigao letvicu kvalitete i kaznio zločeste.

Comments -49 - 0 of 2First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.