November 23, 2019
Advertisement

Pretvorite svoj blog u digitalnu knjigu

By Internet -

Da li ste se ikada zapitali jeli moguće spojiti sve članke koji se nalaze na Vašem blogu u jedan dokument kako bi ste mogili iste odštampati ili arhivirati. Naime, u posljednje vrijeme iznimno je popularno čitanje sa računala ili tableta odnosno e-čitača, pronašli smo jednu zgodnu stranicu, BlogBooker, koja omogućava besplatno kreiranje elektronske knjige u PDF formatu i to od svih članaka i komentara koji se u momentu kreiranja e-knjige nalaze na blogu.

BlogBooker ima mogućnost generiranja arhive sa bilo kojeg bloga napravljenog u WordPressu, na Bloggeru ili u LiveJournalu. Dakle, kako funkcionira BlogBooker?

Na WordPress platformi je potrebno eksportirati blog u obliku XML dokumenta što na prvu zvuči malo komplicirano, ali je u principu jako jednostavno. Prijavite se u WordPress administratorsko sučelje te odaberite opciju Tools → Export → Download Export File i sačuvate dokument na računalu.

Drugi korak bi bio da otvorite BlogBooker stranicu te odaberete platformu na kojoj se nalazi Vaš blog (u ovom slučaju WordPress) te u polje WordPress XML Export odaberite XML file koji ste prethodno pohranili na računalu. U polje Blog URL unesite URL adresu Vašeg bloga, zatim pritisnite tipku Create your BlogBook. Prije no što odaberete opciju Create your BlogBook možete također podesit i veličinu papira (preporučamo A4), jezik (nažalost, ne postoji opcija za hrvatski), ali možete podesite font i veličinu slova za vašu e-knjigu, također možete podesiti opciju da Vam svaki post počinje na novoj strani, dodati sadržaj, numerirati stranice, itd. I za kraj Vam ostaje da pričekate nekoliko sekundi ili minuta – ovisno o veličini vašeg bloga te da preuzmite svoju e-knjigu!

Na Bloggeru postupak za stvaranje e-knjige putem BlogBooker je identičan postupku koji se primjenjuje kod WordPressa. Kako bi ste eksportirali blog koji se nalazi na Bloggeru, odaberite Dashboard → Settings → Basic → Blog Tools → Export Blog.

U slučaju da Vam se blog nalazi na LiveJournalu, potrebno je samo unijeti LiveJournal korisničko ime i lozinku te podesiti blog na UTF8 konverziju. BlogBooker će vas provesti kroz cijeli postupak ove konverzije, a dostupan je i link pomoću koga možete provjeriti da li vam je blog već konvertiran u UTF8.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.