October 15, 2020
Advertisement

Osobna računala i najčešći problemi – kako ih riješiti

By Internet -

problemi_racunaloVećina problema nastaje kod kupnje novog računala zbog pogrešnih postavki ili krivog spajanja. U ovom članku objaviti ću neke od najučestalijih problema sa računalima te kako ćete neke od njih pokušati sami ukloniti ako je to ikako moguće. Smatram da je jako korisno imati ove upute pri ruci kako bi ste izbjegli bespotrebno odnošenje računala u servis, pogotovo ako se radi samo o krivom spajanju određenog kabela, ili pak pogrešnim postavkama.

Računalo se ne pali – tipka za uključivanje ne reagira

Ovdje ćete prvo provjeriti da li je računalo ispravno spojeno sa napajanjem (strujom).
Dakle, da li je kabel koji povezuje računalo sa izvorom električne energije dobro spojen, sa računalom i sa izvorom te da li je utičnica ispravna. Nadalje, ako je tu sve u redu, postoji jedna sklopka na poleđini centralne jedinice koja ima dva položaja: 0 – 1. Provjerite da li je sklopka u položaju prema 1. Kada ste sve to provjerili te ponovo pokušali pokrenuti računalo i uspjeli – super, ako pak računalo još uvijek ne reagira sigurno se radi o složenijem problemu zbog kojega ćete morati odnijeti računalo u servis.
 
Računalo ispušta čudne zvučne signale

Normalno je da se prilikom pokretanja računala čuje jedan kratki zvučni signal koji nagovještava njegovo pokretanje. Ako se nakon tog, uobičajenog zvuka na monitoru pokaže i slika – sve je u redu. Ali, ako se zvučni signal ne gasi, te ako traje duže nego što je to uobičajeno, te se mogu razaznati različiti zvukovi u različitim intervalima trajanja, vaše računalo zasigurno treba pomoć. Evo nekoliko primjera gdje ćete otprilike moći odrediti što nije u redu:
–          tri zvučna signala, jedan duži, dva kraća; problem sa grafikom, odnosno grafičkim podsustavom
–          neprekidni, iritirajući signal koji je popraćen nedostatkom slike na monitoru; najvjerojatnije problem sa radnom memorijom
Svakako, kod bilo kojeg od navedenih problema dobro je odnijeti računalo na servis.


 
Nema slike na monitoru – ili se povremeno gubi

Kod ovog problema prvo ćete provjeriti kabel za napajanje monitora; da li je kabel uredno spojen sa oba kraja (monitor – utičnica), da li je na djelu gdje se kabel spaja sa monitorom sve čvrsto spojeno te da monitor ne gubi kontakt. Provjerite da li se kod pomicanja kabela slika povremeno pojavljuje i opet gubi te da li ste učvrstili za to predviđene vijke sa oba kraja kabela te da li kabel čvrsto stoji povezan i sa monitorom i sa utorom za grafičku karticu na poleđini centralne jedinice. Nadalje, ako je sa povezivanjem kabla sve kako treba, provjerite da li su „iglice“ na konektoru ravne (djelu gdje se kabel spaja na monitor i na centralnu jedinicu). Ako i dalje imate problema još jedino, prije nego se obratite servisu, provjerite monitor u kombinaciji sa nekim drugim računalom da se uvjerite da problem nije nastao zbog lošeg centralnog napajanja.

 
Problem sa radom tipkovnice ili miša

Provjeriti da li su tipkovnica i miš ispravno spojeni sa računalom, u predviđeni ulaz na poleđini centralne jedinice (ulaz je iste boje kao i nastavak kabela – za tipkovnicu – ljubičasti, a za miša – zelene boje). Ako tipkovnicu spajate nakon što su se windowsi pokrenuli, bilo bi dobro da ih, nakon spajanja, ponovo pokrenete.

Problemi sa zvukom – čudno brujanje

Prvo ćete provjeriti da li su zvučnici spojeni u ispravnu utičnicu na poleđini računala – utičnica se nalazi na zvučnoj kartici i zelene je boje. Kabel mora biti do kraja uvučen u ispravnu utičnicu. Ako se i dalje čuje čudno brujanje iz zvučnika, pokušajte ih prespojiti na isti izvor električne energije gdje je spojeno i računalo kako bi ste se osigurali od problema sa uzemljenjem te različitim naponom. Ako zvuk uopće ne izlazi iz zvučnika i nakon što ste sve ispravno spojili i uključili, moguće je da je problem u ispravnosti zvučne kartice ili, ako je računalo novo, možda su driveri nepravilno instalirani. Potražite savjet u servisu.

Slika na monitoru je nepravilna, čudna i boje su neuobičajene

Prvo što ćete napraviti, pogotovo ako se radi o novom monitoru, je to da ćete provjeriti da li je geometrija slike uredno podešena, koristeći gumb za izbornik gdje možete podešavati oštrinu, boju, poravnavanje slike itd. Ukoliko se radi o tome da je slika na dijelovima ekrana u nijansama jedne boje, kao da se boja nakupila na određenim mjestima, koristit ćete opciju DEMAGNETIZACIJE pritiskom na gumb DEGAUSS u izborniku za postavljanje slike.
U koliko ova opcije ne riješi problem nepravilne boje na ekranu, zasigurno se radi ili o neispravnom monitoru ili sa eventualnim problemom grafičke kartice. Svakako, posjetite servis.

Slika treperi

Uzrok ovom problemu uglavnom je pre niska frekvencija na kojoj je podešen monitor (kod LCD monitora problem je u previsokoj frekvenciji). Kod običnih, katodnih monitora najbolje je koristiti najvišu frekvenciju koju opcije podešavanja dozvoljavaju (sve ispod 85 Hz ne bi trebalo koristiti, ako je ikako moguće). Ovo ćete podesiti tako da ćete na desktopu vašeg ekrana klikom desnog miša odabrati opciju Properties – Settings – Advanced – Monitor te u izborniku Screen Refresh Rate odabrati odgovarajuću frekvenciju za monitor (najvišu moguću za katodni monitor, nižu za LCD monitor).

Problem sa lošom geometrijom slike

Kod novih, tek kupljenih monitora, izobličena slika je sasvim uobičajena pojava. Ovaj problem se uklanja ulaskom u izbornik za podešavanje slike koji se nalazi na samom monitoru, odabirom opcije geometrija slike. Također postoji mogućnost da je monitor podešen na razlučivost koja mu ne odgovara, ili pak da se radi o nekvalitetnom monitoru koji uopće  nije u mogućnosti dati bolju sliku.

Problem sa zamućenom, kockastom slikom

Ovaj se problem javlja kod LCD monitora koji nisu podešeni na svoju matičnu rezoluciju već radi na jako niskoj pa je zato slika razvučena kako bi popunila cijeli ekran. Odabirom više rezolucije trebalo bi riješiti ovaj problem: desnim mišem na desktop – Properties – Settings . Screen Resolution. Zbog istog problema ponekad se javi i crni okvir oko slike na ekranu. Također podesiti rezoluciju na višu.

Problem sa čudnim pištanjem iz monitora

Ako se na monitoru izgubi slika i pojavi čudno pištanje, problem je najvjerojatnije u tome što je monitor podešen na rezoluciju koja mu ne odgovara, koja je viša od njegovih mogućnosti. Ovdje obavezno što prije  promijeniti rezolucije te frekvenciju na niže vrijednosti jer se može desiti da se monitor trajno ošteti.
Ako je pak slučaj da se iz monitora čuju zvukovi kao što je pištanje, popraćeno neugodnim mirisom riječ je o probijanju velikih napona u samoj unutrašnjosti monitora, dok je neugodan miris posljedica  progorenih izolacija. Svakako se trebate riješiti monitora sa ovom problematikom.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.