October 28, 2020
Advertisement

Na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje digitalnog fotoaparata

By Internet -

Prije nego što se odlučite za model digitalnog fotoaparata, potrebno je dobro porazmisliti za što ćete ga koristite. Ako, na primjer, tražite fotoaparat za izradu neobaveznih fotografija obiteljskih okupljanja ili ljetovanja, najviše će vam odgovarati automatski kompaktni ili kompaktni Zoom fotoaparat, koji ima opciju da sam podešava sve važne parametre fotografije. Korisnici koji žele uživati u svim pogodnostima koje donosi kompaktan i jednostavan model, ali bi također htjeli ponekad napraviti i vlastita fina podešavanja, na raspolaganju stoji veliki broj poprilično pristupačnih i jednostavnih modela koji nude čitav niz funkcija koje mogu sami podešavati, kao što je brzina zatvarača, otvor blende ili balans bjeline, kao i određeni broj posebnih efekata.

Međutim, ako želite fotoaparat koji će ispuniti zahtjeve za kvalitetom i performansama koje postavljaju profesionalni fotografi, on bi trebao imati jako visoku rezoluciju i precizne objektive sa sveobuhvatnom kontrolom fotografiranja. Ovakvi modeli bi također trebali omogućiti i povezivanje vanjske dodatne opreme i pribora, kao što su razni objektivi ili blicevi, uključujući i one studijske koji se povezuju putem „X kontakta“. Ove kriterije ispunjava veliki broj, uglavnom D-SLR, modela.

Digitalna fotografija se pre često opisuje kao digitalna tehnologija sa ponešto foto-tehnologije. U biti, riječ je o foto-tehnologiji koja koristi digitalnu tehnologiju. Iz tog su razloga objektivi visoke rezolucije, efikasni sistemi blica i, ako je potrebno, ručno podesive kontrole iznimno važni za svaki digitalni fotoaparat. Zoom objektivi služe za približavanje udaljenih objekata snimanja i što je zoom veći i snažniji, to je fotoaparat teži i skuplji, mada su zoom objektivi na digitalnim fotoaparatima dosta kompaktniji i lakši od onih koji se ugrađuju u filmske fotoaparate. Ali za svakodnevnu upotrebu biti će vam sasvim dovoljan 3X zoom objektiv. U situacijama gdje je prilaženje objektu snimanja pre komplicirano ili pre opasno, kao što je snimanje velikih sportskih događaja ili fotografiranje životinja u divljini, od velike pomoći zasigurno će biti 8X ili 10X zoom.

Mnogi modeli digitalnih fotoaparata u sebi imaju i digitalni zoom. Premda ovaj sistem omogućava dodatno uvećanje, njihov rad prati smanjenje rezolucije, što dovodi do pada kvalitete fotografije. Snimanje objekta koji se brzo kreće, kao što je ptica ili automobili, zahtjeva veliku brzinu zatvarača – i do 1/1000 sekundi. Sa druge strane, ako namjeravate fotografirati u uvjetima slabog osvjetljenja ili noću, bit će vam potreban fotoaparat koji može značajno smanjiti brzinu zatvarača. U principu, ako se uvjerite da digitalni fotoaparat koji želite kupiti posjeduje sve karakteristike koje bi ste zahtijevali i od filmskog fotoaparata, teško da ćete se prevariti. Iako je cijena, van svake sumnje, bitan faktor prilikom izbora fotoaparata, ovo svakako ne bi trebalo biti i jedini kriterij. U fotografiji je jako bitan konačni rezultat i zbog toga trebate obratiti pozornost na kvalitetu digitalne fotografije prije nego što se odlučite za model koji želite kupiti.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.