April 22, 2019
Advertisement

Na koje stvari treba obratiti pažnju kod izrade web stranice

By Internet -

www

Odlučili ste se izraditi kvalitetnu web stranicu za Vašu tvrtku, kafić, restoran… jer eto, u današnje vrijeme to je „must have“ stavka i ako nisi dostupan na internetu – nemaš web, kao da ne postojiš! Koga kontaktirati? Na što obratiti pozornost? Koliko novaca izdvojiti? Na sva ova pitanja odgovorit ćemo vam u današnjem članku.

Prije nego se odlučite za investitora koji će vam kreirati web stranicu, najbolje je malo proguglati, zatražiti ponude od više firmi koje se bave profesionalnom izradom web stranica, prelistati njihove reference (pogotovo one koje su vama srodne). Dovoljno je da u Google upišete izrada web stranica i pojaviti će se mnoštvo firmi specijaliziranih za ovu djelatnost. Neka vas ne brine što se firma nalazi 200km udaljena od vašeg mjesta. Danas se sve više manje dogovora putem maila, Skype-a i telefona.

Kada zatražite ponudu, obratite pažnju da li je ponuda sastavljena od više stavki, modula i da li je sve transparentno. Također se odlučite da li ćete samostalno uređivati web stranicu ili ćete to prepustiti firmi. Ukoliko su te izmjene vrlo rijetke (jedanput do dvaput godišnje), onda vam je isplativija opcija te izmjene platiti firmi kod koje ste izradili web stranicu. Ako je pak riječ o čestim izmjenama (nekoliko puta mjesečno), onda vam je isplativije nadoplatiti CMS sustav za samostalno održavanje.

Nakon što odaberete tvrtku koja će Vam izraditi web stranicu, sve usuglasite i dogovorite, na red dolaze domena i web hosting. Koju domenu odabrati? Ima li koja domena da je besplatna, a kvalitetna? Naravno da ima, ali tada se morate pridržavati strogih pravila koja propisuje CARNET (Hrvatska krovna organizacija za dodjelu HR domena). U nazivu vaše HR domene mora biti ime tvrtke, eventualno nekakva riječ koja simbolizira vašu djelatnost. Uzeti ćemo za primjer da se Vaša tvrtka bavi prodajom nekretnina, a da se zove „pero peric“. Naziv koji zadovoljava pravila besplatne HR domene glasi: www.nekretnine-pero-peric.hr.

Ukoliko Vam ne odgovaraju pravila CARNET-a, uvijek si možete kupiti HR domenu (500kn+PDV/godina dana) i izabrati bilo koje ime. Postoje i druge domene kao što su com, eu, net, com.hr… One Vas koštaju cca 100kn/godina dana.

Nakon što odaberete domenu, ostao je samo još web hosting. Da li zakupiti prostor koji vaša web stranica zauzima na internetu od tvrtke kod koje ste naručili web stranicu ili je možda bolja opcija zakupiti ga negdje izvan Hrvatske radi niže cijene? U praksi je bolje platiti tvrtki kod koje ste kreirali web stranicu, jer ako vam web stranica iz nekog razloga prestane raditi, „padne server“ – oni su odgovorni i dužni u što kraćem roku „srediti stvar“. U suprotnome ćete sami morati kontaktirati web hosting providera i rješavati probleme.

Ukoliko raspolažete manjim budžetom za izradu web stranica možemo Vam predložiti HocuSvojWeb.com – servis za izradu web stranica gdje ćete dobiti kompletno riješenje za manju godišnju naknadu. U spomenutom slučaju samo web hosting plaćate.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.