November 02, 2020
Advertisement

LCD ekrani – prednost korištenja

By Internet -

LCD ekrani digitalnih fotoaparata svakako su postali jedan od ključnih čimbenika koji ih čine toliko privlačnima, jer isti korisnicima omogućavaju pregled fotografija odmah nakon snimanja – što nije moguće kod klasičnih fotoaparata. Kod većine modela digitalnih fotoaparata, LCD ekran omogućava i pregled slike uživo, odnosno trenutačni prikaz onoga što fotografiramo. Ova mogućnost uvelike olakšava namještanje kadra, a samog fotografa oslobađa od neprekidnog gledanja kroz objektiv, te mu omogućava da slobodno prati pokrete modela, odnosno uočava objekte koji se nalaze izvan kadra.

Neki modeli LCD ekrana su pokretljivi, što fotografu omogućava zadržavanje jasnog pregleda scene čak i kada snima iz neuobičajenih kutova.

Možda ste čuli ili i sami prijetili kako neki LCD ekrani imaju poteškoća prilikom prikaza jasno vidljive slike pod jakom svijetlom. Razlog tomu je činjenica kako se na TFT-u (Thin Film Transistor) LCD ekrana slika prikazuje uz pomoć pozadinskog svjetla. Kako bi potrošnja baterije bila što manja, potrebna jačina svjetla se proračunava tako da slika na ekranu bude vidljiva u uobičajenim situacijama – ali ne i pod jakim suncem ili pri jakom direktnom svjetlu.

No pojedini modeli fotoaparata imaju ekrane kojima jako svjetlo ni malo ne smeta kod prikaza jasne slike. Riječ je naime o Hyper Crystal LCD ekranima. Ova inovativna LCD tehnologija ne koristi samo dostupno pozadinsko osvjetljenje, već ima i dodatni sloj koji reflektira svjetlost iz bilo kog drugog izvora i koristi je za dodatno osvjetljenje LCD-a. Zahvaljujući kontroli transparentnosti i uporabi nisko temperaturnog poli-silikona, postignut je kut preglednosti od 170° horizontalno i vertikalno, kao i visok kontrast i jako velika brzina odziva.

Postavljanje objekta u kadar u uvjetima slabog osvjetljenja, kada se slika na ekranu jedva može raspoznati, može biti poprilično teško. Ovdje na scenu nastupa Bright Capture tehnologija, koja poboljšava kvalitetu fotografija u slabijim svjetlosnim uvjetima, a kojoj je za jasan prikaz slike dovoljna samo 1/5 potrebnog svjetla. Ova tehnologija ne samo da poboljšava osvjetljenje slike na ekranu, već i osvjetljenje samih fotografija.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.