November 26, 2020
Advertisement

Kvalitetno planiranje SEO kampanje

By Internet -

Kao što je već svima dobro poznato; sve dobre stvari u našim životima uglavnom se ne događaju slučajno: sreća nastaje tek onda kad sve ono za što smo se unaprijed pripremali, susretne poslovnu priliku. Poslovni i životni uspjesi uglavnom su rezultati dobrih priprema i pomnog planiranja i to od same razrade plana, do realizacije istoga. Ovo pravilo vrijedi i kada je u pitanju planiranje SEO kampanje. U nastavku ćemo pokušati dati nekoliko smjernica o tome kako kvalitetno isplanirati dobru i uspješnu kampanju optimizacije određene web stranice, odnosno kako isplanirati SEO kampanju.

Svi mi spadamo u veliki dio „ekonomije emocija“, gdje se gotovo svi poslovi svode na praćenje onoga što osjećamo ili, još važnije od toga: kakav će osjećaj imati kupac, dok kupuje naš proizvod, ili uslugu koju nudimo. U ovom slučaju entuzijazam i posvećenost potencijalnim klijentima smatraju se najvažnijim segmentima ovakvih kampanja te glavnim preduvjetom za stvaranje novog, svježeg sadržaja Internet stranica, razvoja novih back linkova, pisanja postova na Blogovima itd. Svakako, energija koju ulažemo u ovakvu kampanju, mora se kanalizirati stvaranjem kvalitetnog, osmišljenog plana, koji će detaljno opisivati sve što će sačinjavati postupak SEO optimizacije odabrane web stranice.

Za početak potrebno je postaviti krajnje ciljeve: koji problem želimo riješiti, i koje tehnike optimizacije treba koristiti kako bi postigli željeni rezultat? Da li se radi o povećanju prometa prema određenoj web stranici, povećanju prodaje određenog proizvoda ili usluge, želite li povećati broj registriranih korisnika koji će primati vaš “newsletter” ili želite privući više registriranih korisnika na forum, možda više upita putem kontakt forme?
U svakom slučaju, koji god cilj da imate u vidu, prvenstveno je potrebno definirati ključno pitanje o kojem je krajnjem cilju riječ, s time da je potrebno imati u vidu i misliti na to kako ćete mjeriti ispunjavanje zadanih ciljeva, odnosno uspješnost realizacije istih, jer staro pravilo glasi da uvijek treba postaviti ciljeve koji su mjerljivi.


Nadalje, jedna od stvari koja sačinjava planiranje kvalitetne SEO kampanje čini određivanje tima ljudi koji će raditi na samom projektu optimizacije. Ako se radi o maloj firmi, koja ima samo nekoliko zaposlenih, vrlo je bitno tko će biti nosilac projekta provođenja zacrtanog plana kampanje optimizacije stranice, odgovorna osoba i koordinator, a to, po pravilu, uvijek mora biti samo jedna osoba, a ne više njih, jer ne kaže se u narodu bez veze “puno baba – kilavo dijete!”.
Ako se radi o srednjim i velikim firmama, klasična kampanja SEO optimizacije stranice, podrazumijeva više segmenata ili funkcionalnih cjelina kao što su to: marketing, proizvodnja, PR, IT, itd. te će se u ovom slučaju, najvjerojatnije očekivati koordinacija pri donošenju svih bitnih odluka od strane glavnog managementa; kao krajnjeg koordinatora SEO kampanje.

Na samom početku je potrebno razmotriti sve resurse kojima se raspolaže za željenu kampanju optimizacije. Potrebno je odgovoriti na slijedeća pitanja:

  • postoje li već neki analytics progami na web stranici?
  • očekuje li se od nas da ih sami odaberemo?
  • da li se rezultati od već postojećih analytics programa, razmatraju i kako?
  • razmišlja li se o pokretanje firminog Bloga?
  • postoji li osoba koja bi radila na spomenutom blogu, a koja ima već stečeni “Blogerski identitet” na Internetu?
  • koliko je osoba potrebno za samu kampanju SEO optimizacije?

Zatim je potrebno obratiti pozornost na određivanje i upoznavanje ciljane publike – saznati koji će profili osoba biti vaši kupci ili korisnici usluga koje nudite. Da li na primjer imate proizvod ili uslugu namijenjenu isključivo muškarcima, a istraživanja su pokazala da ipak o kupovini istoga najviše odlučuju žene? Upoznajte svoju publiku – posjetitelje vaše stranice kako bi ste mogli bolje isplanirati kampanju optimizacije.

Odabir odgovarajuće strategije s obzirom da u kampanji SEO optimizacije ne postoje tipična rješenja, odnosno ne postoji unaprijed određena formula uspjeha. Svaka firma, svaki proizvod, svaka web stranica je jedinstvena, stoga je i svaka kampanja SEO optimizacije određene stranice jedinstvena. Treba biti obazriv, strpljiv, i ne isprobavati previše različitih strategija istovremeno, barem ne na samom početku. Bolje je kretati se polako i uraditi par stvari kako treba, nego trošiti cijelu firmu za kampanju, koja će cijelo vrijeme patiti od nedostatka uspjeha.

Plan kampanje SEO optimizacije mora biti takav da prati rezultate same kampanje i to vrlo precizno, ali moramo pri tom imati na umu kako kampanja optimizacije web stranice nije uspjeh koji se postiže preko noći. Cijeli koncept je zasnovan na planovima koji donose rezultate u periodu od otprilike 3 do 6 mjeseci, korištenjem bilo koje od metoda SEO optimizacije određene stranice. Vrijeme potrebno za uspjeh kampanje, ovisi od kompetitivnog statusa djelatnosti kojom se određena firma bavi, kao i niza drugih faktora, od kojih velika većina nije pod našim utjecajem.

SEO optimizacija određene stranice dugotrajan je i trajan proces, a ne jednokratno umetanje nekog programskog koda, ili jednokratan postupak koji mnogi navode u ponudama ili cjenicima kod plasiranja stranice na Internet tražilice.
Nakon nekoliko mjeseci aktivne kampanje, svaki od učesnika, trebao bi imati ideju o tome, što je bilo dobro i učinkovito, a što ne. Ovaj period se smatra prekretnicom, gdje treba odlučiti da li nastaviti po dosadašnjoj strategiji, eliminirati neuspjele strategije i taktike ili se vratiti na sam početak i ponovno preispitati prihvatljivost definiranih ciljeva ili ponovno postaviti pitanje: da li je tim koji radi na ovom projektu i pravi tim za ovaj posao?
Učestalo provjeravanje i analiza treba biti dio svake kampanje za SEO optimizaciju web stranice i plana za provođenje iste.

U ovom članku se radi samo o pokušaju pojednostavljivanja jednog često jako složenog, dugotrajnog i kompliciranog procesa te ističemo kako je najvažnije pitanje ipak ono “Da li raditi kampanju SEO optimizacije stranice samostalno ili je ipak bolje angažirati SEO stručnjake i prepustiti profesionalno vođenje SEO kampanje stručnom timu ljudi?”
Ako se odlučite za prepuštanje SEO optimizacije timu stručnjaka, trebate predefinirati raspoloživ budžet za kampanju te odabrati firmu koja se bavi SEO optimizacijom pritom pazeći na reference iste. Ne vjerujte nikome tko vam obeća “instant” uspjeh jer SEO optimizacija i pojam “instant” jednostavno ne idu zajedno!!!

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.