- Sve o Internetu - https://www.internetsvijet.com -

Kako se dođe do nečije Facebook šifre

Kako se dođe do nečije Facebook šifre [1]Sigurno ste više puta čuli i čitali o krađi identiteta, hakiranju Facebooka i e-maila, te ste se možda čak u više navrata i zapitali da li je to moguće i kako. Da li je moguće “ukrasti” odnosno provaliti Facebook korisnički račun i lozinku, odnosno šifru? Da li je moguće provaliti i hakirati nečiji e-mail račun? Kako doći do nečije šifre (lozinke) i da li je to uopće moguće? Kako se provaljuje na tuđi korisnički račun i zašto bi to nekome uopće palo na pamet?

Ali, ako ste ovaj članak pronašli na Googleu tražeći kako se domoći nečije šifre; sigurno imate svoje, otvoreno ćemo kazati – “ne baš časne namjere”, no da nastavimo.

Sve je učestalija krađa osobnih podataka i njihova zlouporaba, a pogotovo kada se radi o društvenim mrežama, kao što je Facebook; jedna od najpopularnijih društvenih mreža. Nedavno je na primjer jedan ruski haker probao prodati korisnička imena i lozinke od skoro 1,5 miliona Facebook korisnika. Hakeri znaju krasti i podatke kao što su telefonski brojevi, brojevi kreditnih kartica, datumi rođenja, adrese itd. jer ih je iste moguće dobro prodati na crnom tržištu.

IT tehničari, koji rade na zaštiti mreža i osobnih podataka na internetu upozoravaju kako svako tko je donekle informatički pismen može “provaliti” u bilo koji Facebook profil te da je vrlo jednostavno napraviti kopiju Facebook stranice za prijavu.
Ovakve lažne stranice za prijavu uglavnom izgledaju kao originalna stranica razlika je jedino u tome što se ista nalazi na drugom URL-u, što većina korisnika uopće i ne primijeti.
Hakeri uglavnom putem e-maila pošalju link sa lažnom stranicom za prijavu i tražeći od korisnika da promijene nešto na svom Facebook profilu.


Nadalje, postoji puno lažnih programa koji se nude na Internetu i gdje ljudi koji ih postavljaju za skidanje sa svojih stranica tvrde kako putem navedenih programa možete jednostavno pristupiti bilo kojem Facebook korisničkom profilu. Pazite; ovdje se radi o jednoj vrsti prevare, jer navedeno programi često sadrže viruse koje instalacijom prenosite na svoje računalo i time otvarate put ka svojim osobnim podacima. Naravno, spomenuti programi ne funkcioniraju, a i kad bi funkcionirali, korištenjem istih direktno bi kršili sve zakone i sudjelovali u velikom prekršaju.

Ovim načinom prevare moguće je otuđiti korisničko ime i šifru za prijavu na pravi Facebook korisnički račun, te istovremeno doći do osobnih podataka i e-mail adresa čija vrijednost na crnom tržištu nije baš velika, ali tko uspije sakupit veću količinu podataka, dobro zaradi.
Hakirane, odnosno provaljene (ukradene) Facebook profile je teško vratiti s obzirom da hakeri uglavnom odmah promjene šifru, sigurnosno pitanja, e-mail adresu za prijavu i sl.
Ovakvom krađom virtualnih identiteta korisnika nanosi se golema društvenu, ali i materijalna šteta.

Naglašavamo kako trebate biti iznimno oprezni te uvijek dobro pročitati uvijete postavljene sa strane društvenih mreža prije nego postanete njihov član. Znamo da u principu nitko nema običaj čitati duge pravne paragrafe koji su uglavnom komplicirani i nerazumljivi, ali treba imati na umu kako potpisivanje ugovora na papiru i na Internetu (digitalno) ima jednaku pravnu vrijednost. Svoje podatke klikom na “slažem se sa navedenim uvjetima” dajete dobrovoljno, što ne znači da se nakon toga možete ponašati neodgovorno i na primjer objavljivati slike djece što može rezultirati dalekosežnim i negativnim posljedicama, stoga budite odgovorni i oprezni na Internetu i zaštitite svoju privatnost i privatnost svoje obitelji i prijatelja baš kao što to radite i u svakidašnjem životu.


→ ako želite saznati više o eventualnom problemu ili nejasnoći
→ ako želite pokrenuti nekakvu zanimljivu diskusiju
→ ako imate bilo kakvo pitanje na ponuđene teme
Posjetite naš novi F O R U M i postajte, komentirajte, diskutirajte: