October 27, 2020
Advertisement

Kako se dođe do nečije Facebook šifre

By Internet -

Kako se dođe do nečije Facebook šifreSigurno ste više puta čuli i čitali o krađi identiteta, hakiranju Facebooka i e-maila, te ste se možda čak u više navrata i zapitali da li je to moguće i kako. Da li je moguće “ukrasti” odnosno provaliti Facebook korisnički račun i lozinku, odnosno šifru? Da li je moguće provaliti i hakirati nečiji e-mail račun? Kako doći do nečije šifre (lozinke) i da li je to uopće moguće? Kako se provaljuje na tuđi korisnički račun i zašto bi to nekome uopće palo na pamet?

Ali, ako ste ovaj članak pronašli na Googleu tražeći kako se domoći nečije šifre; sigurno imate svoje, otvoreno ćemo kazati – “ne baš časne namjere”, no da nastavimo.

Sve je učestalija krađa osobnih podataka i njihova zlouporaba, a pogotovo kada se radi o društvenim mrežama, kao što je Facebook; jedna od najpopularnijih društvenih mreža. Nedavno je na primjer jedan ruski haker probao prodati korisnička imena i lozinke od skoro 1,5 miliona Facebook korisnika. Hakeri znaju krasti i podatke kao što su telefonski brojevi, brojevi kreditnih kartica, datumi rođenja, adrese itd. jer ih je iste moguće dobro prodati na crnom tržištu.

IT tehničari, koji rade na zaštiti mreža i osobnih podataka na internetu upozoravaju kako svako tko je donekle informatički pismen može “provaliti” u bilo koji Facebook profil te da je vrlo jednostavno napraviti kopiju Facebook stranice za prijavu.
Ovakve lažne stranice za prijavu uglavnom izgledaju kao originalna stranica razlika je jedino u tome što se ista nalazi na drugom URL-u, što većina korisnika uopće i ne primijeti.
Hakeri uglavnom putem e-maila pošalju link sa lažnom stranicom za prijavu i tražeći od korisnika da promijene nešto na svom Facebook profilu.


Nadalje, postoji puno lažnih programa koji se nude na Internetu i gdje ljudi koji ih postavljaju za skidanje sa svojih stranica tvrde kako putem navedenih programa možete jednostavno pristupiti bilo kojem Facebook korisničkom profilu. Pazite; ovdje se radi o jednoj vrsti prevare, jer navedeno programi često sadrže viruse koje instalacijom prenosite na svoje računalo i time otvarate put ka svojim osobnim podacima. Naravno, spomenuti programi ne funkcioniraju, a i kad bi funkcionirali, korištenjem istih direktno bi kršili sve zakone i sudjelovali u velikom prekršaju.

Ovim načinom prevare moguće je otuđiti korisničko ime i šifru za prijavu na pravi Facebook korisnički račun, te istovremeno doći do osobnih podataka i e-mail adresa čija vrijednost na crnom tržištu nije baš velika, ali tko uspije sakupit veću količinu podataka, dobro zaradi.
Hakirane, odnosno provaljene (ukradene) Facebook profile je teško vratiti s obzirom da hakeri uglavnom odmah promjene šifru, sigurnosno pitanja, e-mail adresu za prijavu i sl.
Ovakvom krađom virtualnih identiteta korisnika nanosi se golema društvenu, ali i materijalna šteta.

Naglašavamo kako trebate biti iznimno oprezni te uvijek dobro pročitati uvijete postavljene sa strane društvenih mreža prije nego postanete njihov član. Znamo da u principu nitko nema običaj čitati duge pravne paragrafe koji su uglavnom komplicirani i nerazumljivi, ali treba imati na umu kako potpisivanje ugovora na papiru i na Internetu (digitalno) ima jednaku pravnu vrijednost. Svoje podatke klikom na “slažem se sa navedenim uvjetima” dajete dobrovoljno, što ne znači da se nakon toga možete ponašati neodgovorno i na primjer objavljivati slike djece što može rezultirati dalekosežnim i negativnim posljedicama, stoga budite odgovorni i oprezni na Internetu i zaštitite svoju privatnost i privatnost svoje obitelji i prijatelja baš kao što to radite i u svakidašnjem životu.


→ ako želite saznati više o eventualnom problemu ili nejasnoći
→ ako želite pokrenuti nekakvu zanimljivu diskusiju
→ ako imate bilo kakvo pitanje na ponuđene teme
Posjetite naš novi F O R U M i postajte, komentirajte, diskutirajte:

54 Comments

Comments 101 - 150 of 54First« PrevNext »Last
 1. 0

  imam problem nebogu uc na fb ne prihvata mi sifru a na emil mogu uci

  1. 0

   nažalost tu nema pomoći! uglavnom! pokušajte kontaktirati FB… možda Vam pomognu… ali sumnjam u to

 2. 0

  Interesuje me da li postoji ikakva mogucnost da se zazna odakle vam stizu poruke na fb, konkretno stizu mi poruke sa meni nepoznatog profila u pitanju je neko ko mene poznaje, i sad ja sumnjam na nekog ali nisam 100% siguran pa me interesuje da li postoji mogucnost da se bar sazna grad iz kog mi se salju poruke i to bi mi puno pomoglo

  1. 0

   Mislimo da ne; možda da i Vi otvorite lažni profil, dodate za prijatelja taj profil što vas “uznemirava” i malo istražite… ? 😉

 3. +1

  Da li moguce da mi neko provali na fb profil,da ne menja lozinku i da ja i dalje imam pristup svom profilu,ali da ta osoba moze da prati mene putem mog fb profila,da ulazi na moj profil,gleda mi poruke i ostalo? nikom nisam rekla svoju lozinku nikada,cesto je menjam,ali sam cula da se jedan lik hvalio da cesto ide na moj profil(ima program provaljivanja na profil ,a da to vlasnik profila ne primeti) i da posmatra sta radim…DA LI JE TO MOGUCE????????????

  1. 0

   Moguće je! Savjet: promjenite lozinku i email koji koristite pri logiranju na FB!

 4. -1

  MENI STALNO NEŠTO IZBACIVA KAD UĐEM EMAIL LOZINKA OD NET HR

  1. 0

   Možete li nam dati malo konkretnije objašnjenje?

 5. +2

  Pa ako je moguce provalit u neciji profil? Kako je to mooguce?

  1. 0

   Moguće je! I protuzakonito 😉

  2. 0

   kako doći do nekog hakera koji to stvarno zna? i ok, protuzakonito je, a zaštp bi bilo protuzakonito ako netko napravi lažni profil i onda te javno kleveče i širi neistine o osobi, pa to njegovo djelo je krivičnije nego upast u njegov profil da se sazna tko je..

  3. 0

   da li ste pokušali kontaktirati FB, odnosno prijaviti taj profil?

  4. 0

   jesam, prijavila sam i neki moji prijatelji su to napravili ali ništa. ja sam njega blokirala i on je nedavno naprafvio novi profil i opet radi iste stvari. prvi put kad je to napravio bila sam i u policiji ali oni ništa tu ne mogu. zato me zanima dal se može provalit ili nekako doć do ip adrese da ja saznam tko je tako bolestan.

  5. 0

   Pozdrav Ivka, podaci kao što su IP adresa odnosno ime i prezime korisnika koji “sjedi” iza odredene IP adrese su u principu dostupni isklucivo policiji i to putem posebnog naloga koji oni salju pruzateljima internet usluge tako da uistinu ne znamo da li postoji fizicka osoba koja bi mogla doci do navedenih podataka… nazalost sve vise i vise je takvih online zlostavljaca, a jako je malo pravnih ljekova koje mi, obicni korisnici mozemo primjeniti u slicnim slucajevima :(((

 6. 0

  ako je tako lako upast u nečiji profil, molim onog tko se stvarno razumije u to neka mi se javi.

 7. +3

  Zelim provaliti sifru ovog email

 8. 0

  Nažalost, mi nismo u mogučnosti pružiti Vam pomoć kod vračanja hakiranog profila – možete jedino pokušati ovu opciju – za onemogućene profile, možda upali:

  http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=disabled
  ili direktnimslanjem e-maila na adresu:
  disabled@facebook.com

Comments 101 - 150 of 54First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.