September 21, 2020
Advertisement

Kako promovirati Blog

By Internet -

Suvremeni sistemi stvaranja online sadržaja i promocije istoga na Internetu zasnivaju se uglavnom na principu aktivnog sudjelovanja zainteresiranih online korisnika.
Konkretno sudjelovanje korisnika u raznim diskusijama na Internetu, ostavljanje komentara na blogovima, postavljanje slika, video zapisa, i sl. ima neposredni utjecaj na povećanje obima sadržaja, a ovakve sadržaje nazivamo sadržaji kreirani od strane korisnika odnosno “User Generated Content”.

Sa stajališta poslovnog prezentiranja određene firme, proizvoda, brenda i sl. na Internetu, stvaranje odgovarajućih sadržaja putem komentara na raznim blogovima, forumima, društvenim mrežama, kao i stvaranje osobnih korporativnih blogova, direktno utječe na rast kredibiliteta određene firme, proizvoda, brenda itd. na Internetu što podrazumijeva i povećanje posjećenosti određene Web stranice ili Bloga.

Kako bi ste uspješno i ispravno postigli rast spomenutog online kredibiliteta i povećali posjećenosti određenog Bloga ili Web stranice, potrebno je poštovati nekoliko baznih pravila direktne odnosno interaktivne Internet komunikacije:

1. Komentiranje članaka i sudjelovanje u raznim diskusijama uvijek treba biti u kontekstu sadržaja na koji će se komentar odnositi, kao i u kontekstu Internet stranice ili Bloga na kojoj se isti sadržaj nalazi. Stoga je potrebno prvo dobro proučiti kakve rasprave se već vode u prethodnim komentarima drugih korisnika, da li postoje određena definirana pravila ponašanja sa strane vlasnika stranice ili bloga, i na koji je način dozvoljeno direktno promoviranje Bloga ili Web stranica te da li je ta promocija uopće dopuštena.

2. Nadalje, jako je važno uvijek voditi računa o tome da u slučaju ove vrste online komunikacije nije moguća kontrola sadržaja koji će biti napisani nakon objavljivanja komentara, što znači da su moguće i negativne posljedice vašeg direktnog sudjelovanja u određenoj raspravi. Ovo je još jedan razlog zbog čega je nužno uvijek paziti na to što objavljujemo online i na koji način to radimo u cilju zadržavanja pozitivne online reputacije.

3. Jako je bitno i vođenje računa o količini te učestalosti objavljivanja pojedinačnih sadržaja što znači izbjegavanje pisanja i objavljivanja velikog broja komentara na pojedinim stranicama što se uglavnom možete saznati ako proučite prethodne unose drugih korisnika na dotičnoj Web stranici ili blogu, jer pre obilna komunikacija na nekoj stranici vrlo često daje za rezultat suprotni učinak od željenog.

Kao što je već poznato, Blog karakterizira jednostavan način promocije koji se, između ostalog, temelji na kvalitetnoj upotrebi linkova, bilo da se radi o dodavanju različitih linkova prema drugim Blogovima na vlastitom Blogu, ili aktivnom sudjelovanju na drugim Blogovima objavljivanjem adekvatnih komentara.
Dobro osmišljeno aktivno sudjelovanje sačinjava tajnu uspjeha pojedinog bloga, s tim da primjerena aktivnost oko praćenja i komentiranja drugih Blogova i ostalih Web sadržaja treba biti popraćena dovoljno kvalitetnim sadržajem samog Bloga kojeg promoviramo.
Iz istog razloga ponavljamo kako je dobro prvo proučiti kako najpoznatiji blogeri pišu svoje Blogove.

Vođenje bloga uključuje pisanje na sadržaja na vlastitom blogu, postavljanje linkova drugih izvora na isti, naravno umjereno i ograničeno, aktivno i promišljeno komentiranje na vlastitom blogu i komentiranje drugih blogova i Web sadržaja na adekvatno odabranim člancima. Treba imati na umu kako stvaranje Bloga prvenstveno treba predstavljati zadovoljstvo i strast, a ne obavezu koja nam stvara teret, jer se na ovaj način postižu najbolji rezultati. Stoga se i preporuča da odaberete temu koja vam je zanimljiva, a o kojoj ćete pisati na svom blogu. Potrebno je i voditi računa o tome da komentiranje na drugim Blogovima obično otvara mogućnost postavljanja linka do vlastitog bloga, što ne bi trebalo zanemariti.


I za kraj, evo par dodatnih natuknica koje vam mogu poslužiti u svrhu promoviranja vašeg Bloga na Internetu:

• Prijava Bloga na Blog agregatore i pretraživače Blogova i korištenje i stranica za razmjenu članaka sa drugim blogovima.

• Linkanje prethodnih članaka na Blogu, u cilju poboljšanja rejtinga prethodnih postova na pretraživačima.

• Linkanje određenih tekstova drugih blogera u cilju skretanja pažnju drugih blogera na sebe i dodatnog širenja informacija u odnosu na temu samog teksta. Cilj je otvoriti mogućnost da vas što veći broj blogera postavi u svoj Blogroll, jer što vas više blogera direktno linka u tekstovima ili preporučenim linkovima, vaš Blog postaje relevantniji, uočljiviji na tražilicama, i samim tim – posjećeniji. I za ovo je nužan kvalitetni sadržaj na Blogu.

• Komentiranje na drugim Blogovima u cilju povećanja posječenosti i linkanja prema vašem blogu te boljeg pozicioniranja na tražilicama, s time da ova vrsta linkanja uglavnom nema velik utjecaj na bolji “page rang” kod pretraživača.

• Pri komentiranju na drugim Blogovima pokušajte uvijek koristiti vaše pravo ime i prezime, a ne nadimak jer će vas tako korisnici drugih Blogova, ali i vlasnici Blogova na kojem postavljate komentare posle određenog vremena upoznati i počet će pratiti i vaš blog, naročito ako ostavljate korisne komentare s kojima kvalitetno doprinosite zadatoj temi.

• Fokusirajte se na određeni broj Blogova gdje ćete na osnovu vlastitog iskustva moći kvalitetno komentirati kako bi došli do značajnije posjećenosti vašeg Bloga. Pratite objave na odabranim Blogovima, i komentirajte tek kada stvarno imate nešto kvalitetno za dodati na zadatu temu.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.