November 23, 2020
Advertisement

Kako prijaviti Web stranicu na tražilice

By Internet -

 

Tražilice služe kako bi pomogle korisnicima da pronađu gotovo sav sadržaj dostupan na Internetu, od tekstualnih informacija preko slika, audio i video datoteke, web-aplikacija i još mnogo toga. Na Internetu postoji više od 100 tražilica, no samo tri najveće upravljaju većinom prometa svih pretraživanja na Internetu, a to su: Google, Yahoo i Bing.
Ne postoji centralni sistem prijave Vaše web stranice na svaku od tih tražilica 

ali prijavljivanje na svaku od njih pojedinačno je jednostavan postupak koji svakako može staviti na raspolaganje sadržaj sa Vaših stranica gotovo svakome tko ga želi pronaći. U narednom tekstu pronaći ćete i upute kako prijaviti Web stranicu na Internet tražilice.
Započeti ćemo sa najvećom i najpopularnijom tražilicom – Google.

Prijaviti Web stranicu na Google započinjete tako što ćete otvoriti preglednik na www.google.hr  te odabrati “Sve o Googleu“; opciju koja se nalazi u dnu ekrana. (!Napomena! Za prijavljivanje stranice na Google tražilicu potrebno je imati Google račun; Gmail login i korisničku lozinku)
Pronađite oznaku u žutoj boji na kojoj piše: „Za vlasnike web lokacija“ te odaberite opciju: „Pošaljite svoj sadržaj Googleu“. Odmah u vrhu kliknite na „Add Your URL“ ispod kategorije WEB. Tu ćete upisati URL (Web adresu) stranice koju prijavljujete, a u polje Comments možete upisati i ključne riječi koje definiraju istu. Kliknite na Add i stranica je prijavljena na Google tražilicu.

Prijaviti Web stranicu na Yahoo započinjete odabirom Yahoo adrese www.yahoo.com Pronađite opciju „ABOUT YAHOO!“ na dnu stranice desno, i tu kliknite „Company Info“ Odaberite opciju“Business Opportunities“ u središnjem prozoru pod kategorijom „Corporate Information“ te zatim kliknite „Submit Your Site“. Odabirom poveznice „Submit Your Site for Free“ te „Submit a Website or Webpage“ unesite URL web stranice zatim kliknite “Submit URL” i s time ste dodali svoju Web stranicu na Yahoo tražilicu..

Prijaviti Web stranicu na Bing je malo drugačije nego kod prethodnih prijava na Google i Yahoo i to iz razloga što Bing ne omogućava dodavanje novih Web stranica preko adrese same tražilice (www.bing.com). Umjesto toga, koristit ćete Bing webmaster Centar
Ovdje ćete pronaći opciju da utipkajte URL vaše početne stranice te će MSNBot slijedi veze s vaše početne stranice da bi našao druge stranice na vašem web-mjestu. Dakle u predviđeno polje upišite adresu Web stranice koju želite prijaviti te kliknite na „Prijavite URL“ i Vaša će Web stranica biti prijavljena na Bingovu tražilicu.

Svakako treba napomenuti činjenicu da Web tražilicama treba određeno vrijeme kako bi procesirale prijavu te Vaša stranica neće biti odmah indeksirana. Budite strpljivi te s vremena na vrijeme provjerite ima li promjena.

1 Comment

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last
 1. 0

  pozdrav!

  svida mi se stranica!, zamolio bih vas još da mi objasnite: kako i dali je moguče, nakon što stavim na yahoo, svoj sadržaj, dali mogu koristiti određene brojeve ili slova kako bih došao do tog sadržaja, nakon što upišem broj. ili slov. na yahoo tražilicu?

  plačam dvije pive :))

  l.p.

  1. 0

   Pozdrav, prvo da zahvalim na one dvije pivice .-)
   Drugo; hm, pitanje nismo bas uspjeli skužiti – kako mislite upisati određene brojeve ili slova? i zbog čega? tražilice uglavnom (što je i cilj) funkcijoniraju po principu pretrage ključnih riječi…?

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.