November 14, 2020
Advertisement

Kako prebaciti staru web stranicu na novu domenu-301 redirect

By Internet -

Ako imate u planu prebacivanje stare web stranice na novu domenu, a ne bi ste htjeli izgubiti SEO vrijednost stranice što među ostalom uključuje sve linkove i posjetitelje koje imate na staroj stranici već isključivo želite samo „preseljenje“ svega zajedno na novu domenu, ovaj članak bi vam mogao biti od koristi.
U principu ono što tehnički treba izvesti je preusmjeriti sve sadržaje sa stare domene na novu. Na primjer uzmimo da želimo prebaciti sve sa domene: www.internetsvijet-stara.com sa svim svojim URL-ovima; stranicama, pod stranicama, člancima, slikama itd. na www. internetsvijet-nova.com. Evo i objašnjenja kako pravilno prebaciti odnosno preseliti web stranicu, a da se pri migraciji ne izgubi SEO i vrijednost linkova:

Za početak je potrebno kreirati XML mapu stare stranice odnosno domene, koja se inače pravi za bootove. Pazite, ovdje nije riječ o običnoj site mapi koja se radi kako bi posjetiteljima stranice omogućili lakše kretanje kroz stranicu. Ukoliko ne znate kreirati mapu stranice, možete se poslužiti nekim od besplatnih “site map” generatora, kao na primjer na stranici http://www.xml-sitemaps.com. U međuvremenu pripremite kompletan sadržaj za novu domenu.

Aktivirajte novu domenu zatim registrirajte staru i novu domenu na Google Webmaster Tools.
U međuvremenu napravite 404 stranicu za staru web stranicu na kojoj ćete predložiti posjetiteljima da odu na novu adresu stranice. Stranica 404 se učitava u pretraživačima kada tražite nepostojeću domenu ili domenu koja je u međuvremenu izbrisana. Ovaj kod inače označava grešku „Stranica nije pronađena“. Ovo je samo privremeno rješenje dok ne sredite sve sa preusmjeravanjem sadržaja sa stare na novu domenu.


Sada pažljivo isplanirajte 301 preusmjeravanje sadržaja na novu stranicu. Za sve koji nisu upoznati sa terminom “301 redirection” to je kodna oznaka za trajno preusmjeravanje stranice i kompletnog sadržaja iste što uključuje sve postojeće URL adrese na novu lokaciju. Idealno bi bilo da svaka stranica sa stare domene bude preusmjerena na istu takvu stranicu na novoj domeni. Na primjer: www.internetsvijet-stara.com/seo-optimizacija na www.internetsvijet-nova.com/seo-optimizacija.
Kada ste sve pomno isplanirali i sastavili listu starih URL-ova te odredili nove, spremni ste na 301 preusmjeravanje kompletnog sadržaja sa stare domene na novu domenu.

Kada ste obavili preusmjeravanje te provjerili sve URL-ove, prijavite mapu stranice na Google i Bing pomoću Google Webmaster Toolsa i Bing Webmastera. Ovo će omogućiti da pretraživači posjete stare stranice i otkriju kako postoji 301 preusmjeravanje, nakon čega će promijeniti i svoje indekse vaših stranica. Nakon toga popunite online formular za promjenu adrese stranice pomoću Google Webmaster Toolsa.

Napravite novu “sajt map” i prijavite je na tražilice tako da ukažete na nove URL adrese koje nisu postojale na staroj domeni. Sačekajte neko vrijeme dok Google Webmaster Tools ne ažurira podatke i eventualno ispravi eventualne greške koje možete provjeriti u dijelu za dijagnostiku. Pratite rezultate pretrage na Google tražilici i obratite pažnju da li Google indeksira sve vaše nove stranice. Pazite; nastavite sa kontroliranjem stare domene kako biste mogli održati aktivnim i važećim sva napravljena 301 preusmjeravanja.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.