July 12, 2020
Advertisement

Kako otkriti da li je neko spojen na bežičnu mrežu

By Internet -

Sigurnost bežičnih mreža je ovih dana jako bitna stavka. Zasigurno ne bi ste htjeli da netko koristi vaš propusni opseg te vam time usporava internet ili još gore; da uđe u vašu mrežu kako bi izvršio zlonamjerne napade na vaše računalo i s time ugrozio vašu privatnost.
Pomoću ovog članka naučit ćete kako saznati da li se neko drugi spaja na vašu bežičnu mrežu. S obzirom na činjenicu kako je svaki bežični router drugačiji, ovaj članak će opisati osnove i upotrebu jednog od najpopularnijih bežičnih routera, Linksys. Podešavanja na vašem routeru bi se mogla malo razlikovati.

1. Otvorite web pretraživač i unesite IP adresu routera. Ako je ne znate, potražite u papirima koje ste dobili od internet poslužitelja prilikom sklapanja ugovora o internet priključku. Standardni Linksys routeri uglavnom imaju adresu 192.168.1.1, dok je za Netgear routere to 192.168.0.1…
2. Unesite korisničko ime i lozinku routera koje ste također dobili od internet poslužitelja. Standardno za Linksys routere je uglavnom: username: (prazno), password: admin, za Netgear routere je username: admin, password: password..
3. Ako koristite standardno korisničko ime i lozinku, idite na administracijsko sučelje kako bi ste ih promijenili u nešto sigurnije.

Otkrite tko je spojen na vašu mrežu

 • Pronađite opciju Setup
 • Provjerite da li je uključen DHCP Server, a onda nastavite sa sljedećim korakom
 • Kliknite na Status a zatim na Local Network
 • Kliknite na DHCP Clients Table. Pojavit će se lista koja će vam prikazati ime svih računala povezanih na vašu mrežu na DHCP-u (DHCP automatski konfigurira IP adresu računala i DNS podešavanja).


Dodatni savjeti

 • Ako ste zabrinuti da se neko spaja na vašu mrežu, odaberite opciju Wireless a zatim Security i uključite WEP ili WPA zaštitu koja uključuje WEP ili WPA ključ (svojevrsnu lozinku za zaštitu bežične mreže). Nakon toga, tko god se bude htio spojiti na vašu mrežu bit će mu potreban WEP ili WPA ključ.
 • Ako želite dodijeliti sebi IP adresu, isključite DHCP server na routeru. Trebat ćete dodijeliti sebi internu IP adresu, ali to će dovesti do toga da neki ljudi neće moći doći do vaše pod mreže.
 • Upotrijebite drugačiju pod mrežu. To će natjerati napasnike da pogađaju da li vam je uključen ili isključen DHCP server. Da biste to uradili, samo promijenite IP adresu routera (na Setup stranici) na adresu drugačije od one standardne (192.168.1.1).
 • Uključite firewall što će dodatno pomoći pri sprječavanju napada na vaše računalo.
 • Uključite MAC filtriranje adrese. Omogućite samo MAC adrese računala za koja znate da su vaša.
 • Kada ste povezani na mrežu, isključite opciju Broadcast. To će spriječiti router da emitira svoje ime, a vi ćete se i dalje biti u mogućnosti spajati pošto znate ime.

Prije nego što počnete “čačkati” po routeru, uvjerite se da imate fizički pristup u slučaju da ga naknadno trebate resetirati na tvorničke postavke.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.