October 28, 2020
Advertisement

Kako napravit dobru digitalnu fotografiju

By Internet -

U ovom članku opisat ćemo u nekoliko baznih savjeta koji mogu pomoći da uvelike poboljšate kvalitetu vaših digitalnih fotografija. Za početak, prilikom odabira pozadine treba voditi računa o tome da ona svojim sadržajem ne odvlači pažnju od glavnog objekta fotografiranja. Jednostavna i nenametljiva pozadina dodatno će istaknuti objekt. Kako bi ste to postigli, vrlo često ćete biti prinuđeni promijeniti kut snimanja ili čak lokaciju.

Nepisano pravilo kaže da što ste bliže objektu snimanja, to će fotografija ispasti bolja jer približavanje eliminirate neželjenu pozadinu koja odvlači pažnju od predmeta fotografiranja. Potrudite se da vam fotografije budu ispunjene jasnim i zanimljivim motivom.

Prije nego što se približite objektu snimanja, provjerite u priručniku fotoaparata koliko se sa istim možete najviše približiti objektu snimanja, a da dobijete oštru fotografiju. Mnogi fotoaparati ne mogu snimati na udaljenosti manjoj od 1.2 – 1.5 metra.

Također bi bilo dobro da objekt fotografiranja postavite na stranu, a ne da vam uvijek bude na sredini slike. Na ovaj način ćete dobiti dinamičnu kompoziciju koja je zanimljivija za gledanje.

Kad snimate pejzaže i udaljenije objekte, u fotografiju pokušajte uključiti i predmete koji su vam bliže. Ti predmeti će predstavljati kontrast onim udaljenim objektima i dati fotografiji dubinu i perspektivu.

Kada snimate ljude, trudite sa da to bude u trenutcima dok nešto rade. Važno je da ne obraćaju pažnju na vas kako bi na fotografijama ispali što prirodnije i spontanije. Dajte im nekakav zadatak – neka se zabave oko nečega pa će njihov izraz lica biti prirodan i opušten.

Potrudite se uočiti “dobro” svijetlo jer je “dobro” svjetlo neophodno za dobru ekspoziciju, ali je i zaslužno za kvalitetnu umjetničku fotografiju. Njime se postiže plastična, vibrantna i lijepa digitalna fotografija. Jako sunčevo svjetlo najčešće nije “dobro” svjetlo za fotografiranje, dok sunce prekriveno oblacima ili oblačno nebo daje pak savršeno svjetlo za fotografiranje ljudi. Iznimno jako sunce daje oštre sjenke na licima i dovodi do toga da osoba koju fotografirate škilji. Oblačno nebo pruža meko svjetlo koje je idealno za fotografiranje portreta.

Blic u vašem fotoaparatu nije koristan samo noću i u zatvorenim prostorima. Možete ga upotrebljavati i u sumraku i po jakom suncu kako bi ste ublažili oštre sjenke. Provjerite u uputama za rukovanje koliko je snažan vaš blic. Od njegove jačine ovisi područje u kojem će predmeti fotografiranja biti pravilno osvijetljeni, a obično se kreće od 1.5 m do 4.5 m.

Navedeni savjeti apsolutno su beskorisni ako je vaš fotoaparat ostao kod kuće. Koliko ste dragocjenih trenutaka već izgubili zbog toga? Spontani momenti neprocjenjive su fotografske uspomene. Ali kako bi ste ih uhvatili, vaš fotoaparat mora uvijek biti uz vas. Ako imate fotoaparat koji je prevelik za nošenje, nabavite manji, džepni model kojih danas možete pronaći u svakoj prodavaonici tehnike.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.