October 26, 2020
Advertisement

Kako i kada koristiti blic – ručne postavke fotoaparata

By Internet -

Postavke za blic su uglavnom jednostavne i razumljive. Blic se u principu nikada neće sam aktivirati, bez obzira na to koliko je scena mračna. Umjesto toga, vi ga trebate sami aktivirati ako ga želite koristiti. No o tome kada treba koristiti blic moglo bi se napisati stvarno dosta toga, ali osnovna stvar je da naučite kako funkcionira vaš fotoaparat i nećete morati koristiti blic u problematičnim situacijama fotografiranja, a znat ćete kada ga je potrebno upotrijebiti kako biste poboljšali scenu koristeći dodatno osvjetljenje koje on pruža.

Ponekad je najbolje koristiti blic u situaciji u kojoj se on nikada ne bi automatski aktivirao, kao što je na primjer fotografiranje portreta na otvorenom. U ovoj situaciji, svjetlo blica uklanja sjene sa lica i dodaje atraktivan sjaj očima. Kako bi ste isprobali ovu tehniku, ručno izbacite blic pritisnkom na gumb za blic koji se obično nalazi sa lijeve prednje strane fotoaparata. Nasuprot tomu, jedna od najgorih mogućih situacija u kojoj možete koristiti blic, sa estetskog stajališta, je situacija u kojoj je zagarantirano da će se blic automatski aktivirati: fotografiranje ljudi pod sobnim svijetlom. Grubo i tvrdo svijetlo blica može dovesti do toga da objekt fotografiranja ispadne kao da je upravo izašao iz groba, dok će samo okruženje biti previše mračno.

Kako biste izbjegli blic u programskom načinu rada, nemojte raditi apsolutno ništa. On će se aktivirati samo ako ga vi ručno aktivirate, zbog toga jednostavno nemojte pritiskati njegov gumb. Ali kako fotografirati u lošim svjetlosnim uvjetima bez korištenja blica? Ako ne uradite ništa kako biste nadomjestili nedostatak blica, vaše slike biti će tamne i najvjerojatnije mutne. No što napraviti kako biste to izbjegli?

Veličina blende i brzina zatvarača dva su ključna čimbenika koji određuju koliko će svjetla prodrijeti u vaš fotoaparat. U programskom režimu rada digitalni fotoaparat sam bira ova podešavanja. Ali bez obzira na to, ponekad brzina zatvarača i veličina blende nisu dovoljni kako bi nadomjestili nedostatak blica u zatvorenim prostorijama. Ali ako povećate ISO osjetljivost, vaš fotoaparat će biti osjetljiviji na svjetlost, što znači da će biti potrebno puno manje svjetla da se dobije dobra ekspozicija. Dakle, odabirom i podešavanjem ISO opcije trebali bi ste biti u mogućnosti na LCD zaslonu fotoaparata vidjeti promjenu ISO vrijednosti. Za fotografiranje u zatvorenom prostoru, pokušajte povećati ISO na 800. Možete najvjerojatnije ići i do 1600, a na nekim fotoaparatima i više, ali upamtite: što je ISO osjetljivost veća, veća je i količina šuma koji može ugroziti kvalitetu slike.

Dakle sada kada smo riješili pitanje blica kao i slabih svjetlosnih uvjeta povećavajući ISO osjetljivost, postoji još jedna opcija koju vam programski režim rada omogućava. Ako znamo za činjenicu kako dnevno svjetlo gotovo uvijek teži da bude plavkasto, dok su sobne svjetiljke više žućkaste, što uglavnom nije problem s obzirom da je vaš fotoaparat sposoban nadomjestiti ove razlike. Međutim, ako primijetite da vaše fotografije imaju čudne boje, biti će potrebno podesiti ravnotežu bjeline na fotoaparatu i to na način da pritisnete i držite gumb za ravnotežu bjeline i vrtite komande. Zamijetit ćete kako se mijenjaju ikone na LCD zaslonu, kao što su npr. svjetiljka, sunce, oblak i fluorescentna svjetiljka. Zasigurno znate kakve vrste svjetlosnih izvora iste i označavaju. Odaberite ikonu koja najbolje opisuje vaše svjetlosne uvjete i isprobajte.

Pored automatskog podešavanja ravnoteže bjeline, tu je naravno i ručno podešavanje istoga. Ručno podešavanje ravnoteže bjeline nije jednostavno, ali se isplati. Možda ćete trebati prethodno proučiti priručnik koji ste dobi uz fotoaparat za ispravnu proceduru, ali ukratko radi se o sljedećem: odaberite jednu od opcija za podešavanja ravnoteže bjeline, zatim uslikajte nešto potpuno bijelo. Mnogi profesionalni fotografi sa sobom uvijek imaju komadić bijelog papira ili kartona upravo za ovu namjenu. Ispunite cijeli kadar bijelom površinom, tako da nijedna druga boja ne upada u scenu. Nakon što ste podesili ravnotežu bjeline uz pomoć ove snimke, možete napravite koliko god želite fotografija u tom okruženju i bit ćete sigurni da će boje biti vjerodostojne.

Kada završite sa fotografiranjem ne zaboravite vratiti postavke podešavanja ravnoteže bjeline na automatsko određivanje. Također nemojte zaboraviti smanjiti ISO osjetljivost kada napustite lokaciju sa lošim svjetlosnim uvjetima. Nakon izvjesnog vremena ova prebacivanja vrijednosti postat će dio rutine i bez razmišljanja ćete ih izvoditi.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.