November 24, 2020
Advertisement

Kako zaštititi računalo od virusa

By Internet -

intvirusiVirusi su popularni naziv za “zloćudni” kod, tj. programe koji napadaju tuđa računala i izazivaju bilo koju vrstu štete, male ili velike, korisnicima, njihovim programima i računalima. “Zloćudni” kod može funkcionirati na više načina, tako da se ne mora uvijek raditi samo o virusima, već to mogu biti i tzv. crvi ili Trojanski konji.

Najnužnije mjere koje treba poduzeti u prevenciji računalnih virusa, odnosno pri antivirusnoj zaštiti su sljedeće:

– Datoteke preuzimati samo s onih internet mjesta što zajamčeno poduzimaju mjere antivirusne provjere sadržaja koje nude na preuzimanje.

– Svaku prijenosni medij CD, DVD, USB stick, prijenosni hard disk s podacima koje ste dobili iz neprovjerenog izvora valja podvrći testiranju na viruse. Prije učitavanja sadržaja u računalo, obvezno je “propustiti” kroz antivirusni program.

– Svaku datoteku koju dobivate putem mreže, bez obzira od koga, odmah po prihvaćanju valja testirati na viruse.

– Nikada ne treba otvarati datoteke primljene elektroničkom poštom od nepoznatog pošiljatelja, odnosno iz neznanog izvora. Širenje virusa elektroničkom poštom najčešći je oblik infekcije.

– Prije preuzimanja datoteka iz Interneta dobro je kopirati (memorirati) veličinu (dimenzije) važnih sistemskih datoteka i datum njihove posljednje promjene. Ako se nakon preuzimanja datoteke ti podaci primijene, to je ozbiljna indikacija na moguću zarazu virusom.

– Obično je dobro dezaktivirati makro instrukcije u Word i Excel datotekama prije njihova korištenja i testiranja na viruse. Makro instrukcije su zapravo “miniprogrami” kakve virusi “vole” napadati, pa su čest izvor zaraze.

– Kada ste “na Mreži”, što češće aktivirajte “tragače” za virusima. Ne treba tražiti jako siguran povod ili čekati da se virus sam “javi” – nastojite biti korak ispred njega.

– Učinite da se tragači za virusima i antivirusni programi aktiviraju sami pri svakom preuzimanju bilo kakvog sadržaja s Interneta, što je kod većine takvih programa moguće izborom opcije „Autodetect“.

– Redovito ažurirajte antivirusne programe. Najveća je nevolja s virusima ta što se stalno javljaju novi!

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.