November 24, 2020
Advertisement

Kako vratiti izgubljene datoteke sa tvrdog diska (hard diska)?

By Internet -

tvrdi disk recoverDa izbrisane datoteke ipak nisu nužno zauvijek izgubljene jer, na sreću, u Windowsima postoji funkcija ‘Recycle Bin’ (kanta za otpatke).

Pri normalnom brisanju na Windowsima datoteke i mape se ne brišu konačno već odlaze u Recycle Bin – privremeni spremnik. Ondje stoje pohranjene dok ih trajno ne obrišete ili dok ih ne odlučite vratiti natrag u funkciju, odnosno natrag u direktorij odakle ste ih izbrisali. To možete učiniti tako da otvorite Recycle Bin, kliknete na željenu datoteku te klikom na lijevi miš odaberete ‘Restore this item’.

Datoteke se u Recycle Bin neće spremati zauvijek; Recycle Bin ima svoju granicu, određenu po postotku veličine tvrdog diska. Kad se predviđeni prostor popuni, Windowsi će početi trajno brisati datoteke iz Recycle Bin-a, i to redom kako su u nju brisanjem bačene.

Podaci iz Recycle Bin-a također će se izbrisati ako to mi odaberemo klikom na ikonu Recycle Bin-a i odabirom opcije ‘Empty Recycle Bin’.

Postoji nekoliko različitih postavki vezanih uz Recycle Bin, i to ili općenito ili posebno za svaku od particija na disku. Osim količine prostora koji mu je dodijeljen, možete odrediti da se uopće ne koristi, odnosno da se datoteke brišu odmah trajno, čim odaberemo opciju Delete. Windowsi će vas pritom upozoriti prije nego što trajno izbrišete datoteku.

Recycle Bin možete i zaobići pri svakom brisanju na način da umjesto same tipke Delete pritisnete kombinaciju tipki Shift i Delete na tipkovnici. Tako će datoteke brisanjem zaobići Recycle Bin – biti će trajno obrisane.

No čak i u tom slučaju, ako ste trajno izbrisali datoteke ne znači da im nema spasa.

Ono što obično podrazumijevamo pod brisanjem – da datoteci nestane svaki trag na tvrdom disku – zapravo se uopće ne događa. Podaci ostaju fizički zapisani na tvrdom disku. To znači da ih je moguće spasiti ako se to učini dovoljno brzo, prije nego što prostor koji zauzimaju ne prepišu neki novi podaci.

Stoga, ako ste greškom izbrisali nešto što niste željeli, a to se više ne nalazi u Recycle Bin-u, još uvijek postoji nada za povrat podataka. Za to će vam trebati poseban program za povrat izbrisanih datoteka. Neki od primjera ovog programa za povrat obrisanih datoteka su

File Recover – www.pctools.com/file-recover

Recover My Files – www.getdata.com

PC Inspector – www.pcinspector.de/default.htm?language=2

Ako ne želite plaćati, najbolje je odmah se odlučiti za besplatnu aplikaciju, odnosno besplatni PC Inspector. Slučaj kod programa koje plaćate je taj da će vam dopustiti besplatno skidanje programa sa Interneta, besplatno će skenirati vaš disk te pronaći datoteku, ali je neće povratiti dok ne platite licencu.

Šanse da pronađete datoteku će vam se bitno povećati ako ste prethodno razdjelili disk, na način da je jedna particija ili dio (C:) namijenjena programima, a druga (D:) podacima.

Ovo je svakako nešto što toplo preporučam svima koji imaju vrijedne podatke koje žele sačuvati – spremanje svega na drugu particiju, onu na kojoj nije instaliran sistem (Windowsi), jer kod rušenja Windowsa, imate veliku šansu da sačuvate apsolutno sve podatke koje ste pohranili na drugu particiju (D:)

Na ovaj način, ako ste izbrisali datoteku s D: particije, programi koji se pokreću s C: particije neće svojim zapisivanjem podataka prepisati njezin prostor. Također, imate puno veće šanse ako na disku ima dosta praznog prostora, tako da Windowsi neće odmah zauzeti ono što ste oslobodili posljednjim brisanjem.

Jako je bitno da program za oporavak instalirati PRIJE nego što vam se dogodi da neki podatak slučajno obrišete. Također, jako je bitno da kad shvatite da ste slučajno izbrisali podatak, NE radite apsolutno ništa na računalu. Isključite sve programe i nemojte niti slučajno gasiti ili resetirati računalo jer ti postupci također zapisuju podatke na disk.

Da se pokretanjem programa za povrat datoteka s tvrdog diska ne bi prepisali izbrisani podaci, većinu programa napravljenih za tu svrhu može se pokrenuti izravno s CD-a na kojem dolaze, ili pak s USB sticka. Ako CD ili USB stick s programom nemate, otiđite na drugo računalo i nabavite ih, nemojte ni slučajno program skidati s interneta na ugroženo računalo.

U slučaju da se desi da je problem ozbiljniji te da je disk oštećen do te mjere da se na njemu ne može raditi ili ako ni softver za oporavak datoteka ne može pomoći, uz odgovarajuću tehnologiju, čak i podaci preko kojih je višekratno pisano mogu biti spašeni, pomoću mikroskopije magnetskih polja.

U tom slučaju obavezno ćete se obratiti stručnjaku, tvrtki koja se bavi spašavanjem podataka. Korištenjem posebne opreme, oni uglavnom uspješno spase naizgled nepovratno izbrisane ili uništene podatke.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.