October 20, 2020
Advertisement

Kako fotografirati malu djecu

By Internet -

Mala djeca ne znaju i ne mogu pozirati. Zbog toga ih i ne bi trebali siliti da to rade. Ovim jedino možete negativne rezultate: dijete ćete rasplakati ili će na fotografiji imati neprirodan izraz, tako da se nećete dobiti sliku kakvu želite.

Nemojte previše brinuti zbog toga što su dječica stalno u pokretu i što nećete imati dovoljno vremena da komponirate snimku. Za fotografiranje djece treba imati strpljenja i vremena!

Pustite djecu da se opušteno igraju, da nešto rade ili se zabavljaju. Tada će imati prirodan izraz, a temperamentno iznošenje emocija, tako svojstveno djeci, daje bogatstvo tema za fotografiranje te ćete dobiti dobru i sadržajnu fotografiju. Promatrajte iz prikrajka njihovu igru ili rad i u pogodnom trenutku ih fotografirajte. Fotografiranje djece se treba obavljati brzo kako bi se uhvatio najpogodniji trenutak, pošto dijete brzo gubi strpljenje i pažnju skreće na nove događaje i stvari koje ga okružuju.

Prilikom fotografiranja, odaberite neku neutralnu pozadinu; na primjer nebo, more, zid i slično, a ukoliko vaš fotoaparat ima opciju za ručno podešavanje otvora blende, snimajte sa većim otvorom kako bi pozadina ostala bez detalja, odnosno bila blago mutna i na taj način ne bi odvraćala pozornost sa subjekta fotografiranja.

Djecu bi uvijek trebalo fotografirati u svjetlom tonu, svjetlijoj odjeći, jer svijetle površine ostavljaju dojam vedrog raspoloženja koje odgovara djeci. S obzirom da amaterski fotografi uglavnom nemaju atelje, poput profesionalnih fotografa, najbolje bi bilo djecu fotografirati na otvorenom, negdje u prirodi. Oči djeteta, ako fotografirate u zatvorenom prostoru, trebaju se priviknuti na svjetlost tako da malo pričekajte prije snimanja. Ovo se posebno odnosi na male bebe, kojima jako svijetlo puno smeta.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.