October 26, 2020
Advertisement

Izoštravanje mutnih fotografija

By Internet -

Složit ćete se s nama kada kažemo da nema veće frustracije od one kada snimite fotografiju nekog događaja ili uhvatite neponovljiv trenutak svojim objektivom, jedan od onih koji se dešava jednom u životu a potom, kada stignete kući shvatite kako je fotografija mutna jer niste dovoljno stabilno držali fotoaparat.

Ali ne trebate se previše uzrujavati, jer ipak postoji nekoliko korisnih alatki koje možete upotrijebiti kako bi ste izoštrili mutne, digitalne fotografije. Loša vijest je jedino činjenica kako većina od spomenutih alata nije besplatna.

No ipak nije sve baš crno – ipak smo uspjeli pronaći jedan koji je potpuno besplatan. Naime riječ je o programu Unshake, besplatnoj Java aplikaciji koja ne zahtjeva instalaciju. Doduše za korisnike Win 7 64 bit, aplikacija se pokreće klikom na: “launch.bat”:

dok kod drugih verzija Windowsa klikom na launch prečac:

Kada pokrenete aplikaciju, otvorite mutnu fotografiju, i odaberite opciju DeBlur. Unshake će se potom baciti na posao kako bi maksimalno izoštrio mutne fotke. A evo i po kojem principu ovaj program radi:
Unshake analizira sličnosti između susjednih pixela na slici, i ako pronađe više sličnosti između točaka nego što se dalo očekivati, on detektira što je pošlo po zlu i dešifrira podatke kako bi rekreirao originalnu scenu.

Rezultati koje možete očekivati variraju kvalitetom, ali u svakom slučaju konačni rezultat će svakako biti bolji od originala. Unutar aplikacije je moguće podesiti različite opcije kako bi ste povećali kvalitetu izoštrene fotografije. U biti, ako date Unshake-u više vremena za obradu fotografije (povećavajući x1) on će dati bolje rezultate, ali će zato i obrada potrajati nešto dulje, ovisno o veličine fotografije u obradi.

Za preuzimanje aplikacije kliknite na → LINK

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.