- Sve o Internetu - https://www.internetsvijet.com -

Google Panda Update 3.4

[1]Koje su promjene u SEO konceptu kod primjene novog update-a popularnog Google algoritma Panda 3.4, te kako se nositi s njim?

Kod Pande 3.4, kao i kod svih prethodnih ažuriranja, osnovni cilj ostaje isti – poboljšati algoritme tražilica tako da se ne može ukrasti plod nečijeg napornog rada sa samo nekoliko ključnih riječi što bi značilo da marketing članci i black hat SEO i black hat blogeri imaju dovoljno razloga za uzrujavanje jer bi ovaj update trebao potaknuti prave pisce da zadrže zasluženu vrijednosti svog rada i publiku na svojim stranicama.

Već i sa prethodnim verzijama Panda update-a, Google je uključio mnogobrojne promjene s ciljem da poboljša kvalitetu pretraživanja na svojoj tražilici. Prošlo je godinu dana od početka primjene ovog algoritma te su ga već do sada postali svjesni gotovo svi webmasteri i SEO stručnjaci. Stoga ćemo se u ovom članku držati isključivo ovog najnovijeg Panda update-a i promjena koje je donio.

Što je Google Panda Update 3.4

Google Panda Update 3.4 temelji se na Latentnom Semantičkom Indeksiranju – Latent Semantic Indexing (LSI) – jednom od posljednjih algoritama koji je toliko usavršen da ga moramo smatrati jednim od najznačajnijih čimbenika procesa SEO optimizacije. Dakle, ukratko ovdje je riječ o činjenici kako za dobru SEO optimizaciju i dobro pozicioniranje stranice na Google tražilici više nije dovoljno stranicu nakrcati ključnim riječima i pojmovima – naprotiv; to može biti i štetno te izazvati negativan protuefekt iz jednostavnog razloga jer Google uzima u obzir i vrijednost sadržaja prilikom pozicioniranja internet stranica na svojoj tražilici. Stoga cijeli fokus pada na web stranice sa originalnim sadržajem koji je koristan i jedinstven. Iz ovoga možemo izvući zaključak kako je sadržaj postao jedan od ključnih faktora za visoku poziciju na Google tražilici.

Ako pogledamo malo u ne tako davnu prošlost; SEO Optimizacija je bila poprilično jednostavna – bilo je dovoljno napisati članak, staviti neke od “search engine friendly” ključnih riječi, dodati nekoliko linkova koje vode na članak (najčešće razmjenom linkova, koja se sada smatra ogromnom pogreškom pri optimizaciji), i bili bi ste rangirani.
No sa Google Panda Updateom 3.4 ovo se značajno promijenilo. Proces Latentno Semantičkog Indeksiranja (LSI) sada je toliko napredan da nam se ponekad čini kako je Google, poput živog bića, gotovo sposoban čitati sadržaj sa stranica.

No, ipak, ne bi trebalo generalizirati i zaključiti kako ključne riječi više uopće nisu bitne. Ako ne stavite ni jednu ključnu riječ vezanu uz upit pretraživanja, rezultat će i dalje biti, kao i prije pet godina – nećete biti svrstani u Google pretragu. Samo pripazite i nikako nemojte pretjerivati sa prekomjernom optimizacijom sadržaja. Budući da nema pisanih pravila i granica vezanih uz optimizaciju sadržaja, ovdje je dobro koristiti se razumom te odrediti gdje je ta “razumna granica”.

Koje web stranice će biti najviše pogođene Google Panda Updateom 3.4?

Google Panda Update 3.4 nije stigao kao grom iz vedra neba, to je proces koji je Google započeo sa Panda updateom 1.0 ( 24. veljače 2011.) i Panda updateom 2.0 (11. travnja 2011.) No ovaj najnoviji update napravljen je kako bi se značajno smanjio broj nekvalitetnih web stranica koje svojim korisnicima ne pružaju korisne informacije, broj stranica sa kopiranim sadržajem te drugih internet stranica za koje se smatra da nisu dovoljno dobre i kvalitetne te ne zadovoljavaju kriterije pretrage i pretraživača.

Hoće li Google Panda Update 3.4 “kazniti” stranice sa previše oglasa?

Ovo je teoretski moguće, jer, ako imate previše oglase u odnosu na sadržaj, većina čitatelja će misliti kako su Vaši oglasi – vaš sadržaj i jasno da će to utjecati na njihovo iskustvo pretraživanja. Međutim, neki SEO stručnjaci su uočili kako na neke od dobro ustrojenih web stranica, rangiranih u top 100 po Alexa-i, Google Panda 3.4 nije imao značajni utjecaj, unatoč činjenici kako iste imaju ogromnu količinu reklama. No iako se to može smatrati blagom pristranošću sa strane Google-a, ipak se ovdje radi o održavanju ugleda nekih od najboljih i najuglednijih stranica na internetu. Istodobno, neke web stranice užurbano rade na izmjenama u svom oglasnom prostoru; CNN je navodno na svojim stranicama značajno smanjio gustoću oglasa.

Kako se oporaviti u slučaju da Vas “pogodi” Google Panda Update 3.4?

Ako su baš vaše stranice pogođene ovim najnovijim update-om te ste zamijetili pad prometa u posljednjih nekoliko dana, Google vjerojatno želi od Vas da pišete bolje i kvalitetnije sadržaje.
Ne postoji jednostavan odgovor na pitanja kao što su “kako se boriti protiv” ili “kako oporaviti promet nakon Google Panda Updatea”. No budući da vjerujemo kako je to nastavak Google-ovog Panda programa, možemo samo vjerovati da ćemo pisanjem super kvalitetnih sadržaja kojima ćemo pružiti čitateljima kvalitetne i relevantne informacije, a ne samo reklamne oglase, te će ti isti čitatelji ostati dulje na našim stranicama ostati u milosti velikog Google-a i zadržati vrijednu poziciju u vrhu te najveće Internet tražilice.