September 10, 2019
Advertisement

Google oglašavanje-Google AdWords

By Internet -

Za mnoge, oglašavanje preko Google Adwords znači kompliciranu slagalicu koju je teško posložiti. Također se pretpostavlja kako je moguće vrlo lako izgubiti novac pokušavajući pokrenuti reklamu u Adwords sponzoriranim listinzima, pogotovo ako niste skroz sigurni što vam je činiti. Kada se postavljaju Google Adwords kampanje bez dobre smjernice, lako je izgubiti vrijeme i novac kreiranjem i guranjem skupih kampanja koje donose jako malo rezultata.
Ali to ne mora nužno biti tako teško. Bez obzira što se Google Adwords smatra jednim od daleko od najlakših marketing strategija za savladavanje, ako dobro proučite sistem rada Google Adwordsa, zasigurno ćete biti u stanju i uspostaviti uspješne kampanje po najmanjoj mogućoj cijeni.

Napraviti AdWords nalog, u principu je poprilično jednostavno. Imate ponuđenu opciju stvaranja novog AdWords naloga ili opciju korištenja gotov Gmail nalog za prijavu, što je mnogima možda jednostavnija opcija. Na odabranu e-mail adresu, Google AdWords šalje verificirani e-mail putem kojega se aktivira nalog. Prije samog određivanja oglasa, morate proći još par koraka i definirati sljedeće stavke:

 • Određivanje ciljane publike je postupak gdje morate pažljivo odabrati podatke o geografskim lokacijama, gdje će se prikazivati ciljani oglasi, kao i podatke o jezicima na kojima su stranice sa oglasima pisane; na kojima želite da vam se oglasi prikazuju.
 • Uređaji i mreže – biraju se partnerske mreže Googla za objavljivanje oglasa te vrste uređaja na kojima se želi objavljivati.
 • Budžet na dnevnoj bazi odnosno određivanje dnevnog limita za određenu kampanju, čime se potpuno kontrolira potrošnja pre paid kredita. Naravno, oglasi će se prikazivati samo do ovog određenog limita, s čime je sam budžet limitiran kao i broj prikazivanja.
 • Cijena po kliku odnosno sistem ponude i potražnje što obuhvaća licitiranja za cijenu po kliku, te samim tim, sami odlučujete koliko ćete novaca investirati po svakom kliku i na kojoj poziciji će se pojaviti vaš oglas.
 • Kao najvažnijom stavkom kampanje se smatra sam AdWords Oglas. Tekst oglasa mora biti prepoznatljiv i učinkovit kako bi privulao pažnju onoga tko ga uoči. Osim tekstualnog dijela oglasa, treba voditi računa o tome na koju stranicu usmjeravamo posjetitelje; dakle link oglasa. Ova stavka je bitna za potencijalno pretvaranje posjetitelja u kupce, odnosno klijente. Stvorenim oglasom možete direktno utjecati i na troškove jer što je tekst oglasa preciznije definiran za ono što imate u ponudi, to će manji broj slučajnih posjetitelja kliknut na isti, te će i vaš trošak biti smanjen, a ClickTrought Rate – CTR tj. postotak broja posjetitelja koji su kliknuli na oglas, u odnosu na ukupan broj prikaza oglasa će biti veći.

Položaj oglasa u Google AdWords sistemu se određuje na osnovi cijene po ključnoj riječi, koju ste licitirali, a koja je u direktnoj vezi sa kvalitetom relevantnih ključnih pojmova. Kvaliteta ključnih pojmova, određuje se na osnovi učestalosti klikova na određenu ključnu riječ, kvaliteta odredišne stranice na koju upućuju vaši oglasi, relevantnosti ključnih riječi, kao i drugih čimbenika kvaliteta. Nakon određivanja odnosno definiranja oglasa, treba dobro razmisliti i definirati određene ključne riječi, odnosno ključnih pojmova. Unosom ključnih pojmova, koji su vezani uz određeni oglas, postižemo pojavljivanje oglasa prilikom Google pretrage.

Pripazite da kod odabira ključnih riječi ipak to radije budu ključni pojmovi odnosno kombinacije nekoliko ključnih riječi sklopljenih u pojam kao npr; ljetovanje Split, povoljno ljetovanje Split, i sl.
Obavezno pazite na termine i padeže; pokušajte razmisliti o raznim kombinacijama pojmova i padeža, koji se mogu iskoristiti i koje bi vaši potencijalni klijenti mogli upisati u polju Google pretrage dok pretražuju stvari vezane uz vaš proizvod ili uslugu; samo se zapitajte: što neko ko traži smještaj u Splitu ukucava u polju za pretraživanje; koje su sve kombinacije?

Budite precizni, jasni i konkretni kad određujete ključne pojmove. Određivanje veze između ključnih pojmova i vašeg proizvoda ili usluge uvelike ovisi o tome; što ste precizniji i jasniji to će vaš oglas biti efikasniji.

Možete unijeti i tkz. negativne ključne riječi i pojmove. Ovim postupkom dajete znak AdWords sistemu da se prilikom upisivanja istih vaš oglas ne pojavljuje. Negativne ključne riječi i pojmovi se unose sa predznakom „-„, PR:. „-luksuzni hoteli“. Kada ste pojam unjeli sa navedenim predznakom AdWords sistem će shvatiti, da kad neko u Google pretragu upiše: „-luksuzni hoteli“, vaš oglas se tu neće pojaviti.

U konačnici za kraj da zaključimo kako je AdWords efikasan i precizan sistem kontekstualnog sistema online oglašavanja, ali samo onda kada je našim podešavanjem i preciznošću dobro postavljen. Jedan od najboljih pokazatelja efikasnosti je odgovor na pitanje: “da li ostvarujemo zaradu?” A zarada je osnovni cilj svakog oglašavanja, zar ne?

1 Comment

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last
 1. 0

  Zdravo,mozes li mi reci da li je moguce izbrisati google ad words racun-tj poslali su mi kupon od 75 evra ,napravio sam neke reklame ali sada bih zeleo da to sve izbrisem zajedno sa racunom…Unapred hvala…pozdrav…

  1. 0

   Postovani,
   Mislim da na ovom linku mozete pronaci odgovor na pitanje: Kako mogu otkazati korisnički račun?

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.