September 08, 2020
Advertisement

Google kažnjava-kako i zbog čega

By Internet -

Da, istina je kako Google kažnjava.  Zna se desiti da namjerno ili sasvim slučajno napravimo, nazovimo to „greške u koracima“, koje Google kazni. Na primjer: u samom dnu stranice, u takozvanom footeru nagurate sve relevantne ključne riječi, pri tom koristeći bijelu boju na bijeloj podlozi. Google to uoči, bez obzira jel je to “skoro” ista boja.

Ovo nazivamo „Cloaking“- postupak namjernog prikazivanja različitog sadržaja za pretraživače od onoga za posjetitelje. Zbog ove „greške u koracima“ se zna desiti, da u rezultatima pretrage padnemo i za nekoliko stranica; pazite – stranica ne pozicija, što nije zanemarivo!

Greška je i samo na naslovnici “nabacati” sve ključne riječi i pojmove, u cilju zavaravanja Google-a. Imajte na umu da je Google nemoguće prevariti, barem ne dugoročno i pokušaj istoga smatra se totalno pogrešnom SEO strategijom.

Isto tako, takozvani linkbuilding zasnovan na linkovima sa stranica koje nemaju apsolutno nikakve vrijednosti u „očima“ Google pretraživača; stranicama koje imaju isključivo svrhu biti goleme farme linkova te ni po čemu sadržajno ne odgovaraju sadržaju vaše stranice jedna je od stvari koje Google u konačnici uvijek kazni i to zamjetnim padom pozicije na tražilici.

Također, neprirodno gomilanje ključnih riječi napravit će veliku štetu i kontraefekt kao i identificiranje ključnih riječi i fraza koje ne odgovaraju sadržaju vaše stranice, tj. nemaju smislenu vezu sa onim o čemu govori vaša web stranica.


E sad, kako primijetiti da nas je Google kaznio. Ovo nije baš jednostavno pitanje, ali na primjer, ako ste se po nekoj ključnoj riječi pozicionirani jako loše, a znate da vam tamo nije mjesto ili ste primijetili da ste pali na tražilici za nekoliko pozicija ili stranica možete biti sigurni da nešto nije kako valja.

Šta napraviti u tom slučaju? Kao prvo, trebate otkriti uzrok. Kako bi ste bili u mogućnosti otkriti uzrok potrebno je poznavati što više potencijalnih problema. Uglavnom iste treba otkriti što je prije moguće. Također, potrebno je provjeriti da li vam je stranica hakirana, odnosno proveriti „source kod“ stranice, da budete sigurni kako u njega nije ubačeno nešto, čemu tamo nije mjesto. Također, koristeći FTP program potrebno je provjeriti da neko nije ubacio neke nove datoteke u vaš /www (root) direktori.

Na žalost sve su ovo postupci, koje nisu baš za početnike, te predlažemo da ipak potražite pomoć stručnjaka. Uglavnom, kada uzrok bude uklonjen, preko webmasters tools accounta, moguće je zatražiti “Request reconsideration” tj. ponovno razmatranje stranice od strane Google-a.

1 Comment

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last
  1. 0

    zanimljiv tekst

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.