August 15, 2020
Advertisement

Google Buzz-stvarna prijetnja ili neuspjeli pokušaj

By Internet -

Evo sam se bacila malo na istraživanje nove društvene mreže koja je najavljena kao potencijalna prijetnja Facebook-u i Twitter-u: Google Buzz.
Dakle, Google Buzz je novi način komunikacije na Internetu koji omogućuje pisanje statusa i komentara kao Twitter (ali bez ograničenja broja znakova) uz dodavanje linkova, slika i videozapisa kao Facebook. Svim korisnicima Gmaila Buzz je automatski prikazan kao dodatna stavka u Inboxu koju nije potrebno aktivirati ili instalirati, jer je uključena i spremna na korištenje. Bilo da se koristi sa računala ili mobitela Buzz svakako dosta podsjeća na princip rada RSS-a*  u kombinaciji sa ostalim društvenim mrežama koje koristite unutar jedne infrastrukture.


U pet ključnih značajki Buzz-a izdvojene su slijedeće:

 • automatski popisi prijatelja (prijatelji su dodani automatski – putem Gmail kontakt liste)
 • opširna i brza razmjena informacija koja kombinira izvore poput Picasa i Twittera u jedan, a to uključuje i pregledavanje fotografija i slika u punoj veličini.
 • javna i privatna razmjena podataka (između obitelji i prijatelja)
 • povezivanje sa drugim društvenim mrežama kao što su Picasso i Flickr (servisi za objavljivanje i razmjenu fotografija) te YouTube itd.
 • “Recommended Buzz” opcija koja postavlja sadržaj „prijatelja-od prijatelja“, tako da čak i ako niste upoznali određene osobe moći ćete pratiti njihove objave.
 • automatsko odgovaranje na komentare putem Gmail poruke iz Inbox-a

Mane ove mreže nisu još u potpunosti objelodanjene s obzirom da se radi o novoj usluzi koja je još uvijek u začeću, ali ono što se iz prve može uočiti je:

 • dostupnosti putem mobilnih uređaja koje su podržane samo sa Google Android (od verzija 2.0 na više), iPhone/iTouch, Windows mobile i S60 platformi
 • u tijeku integracije, javlja se i problem u brzini, jer poruke poslane kroz neki drugi povezani servis kasne i po 10-ak minuta prije nego se pojave na Buzz-u
 • tu je svakako i problem zaštite privatnosti podataka jer se prilikom aktivacije kreira lista ljudi za povezivanje koja je temeljena na osobama koje su najčešće kontaktirane putem e-maila i chata. Ova lista je javna, te se na profilu korisnika mogu vidjeti najčešće kontaktirane osobe što u nekim situacijama može biti krajnje neugodno.
 • po mome mišljenju – dosta konfuzno sučelje

Što se tiče izgleda Buzz u polju namijenjenom pisanju teksta, koliko mogu primijetiti, nema određenog limita dopuštenog broja riječi, ne bi doduše trebalo ostavljati pre velike objave, ali u odnosu na Twiter, svakako stane više teksta.

Sučelje više podsjeća na Facebook nego na Twiter, sa opcijama „Likes“ i „Dislikes“ te mogućnošću direktnog odgovaranja na objave koje je vidljivo svim korisnicima.
Jedino što je malo čudno i što nisam uspjela prokužit je kako pronaći osobu na Buzz-u. Dali upisati puno ime i prezime?

Svakako, imam osjećaj da je ovo ipak neuspjeli pokušaj preuzimanja dijela korisnika Facebook-a i Twittera, ali vrijeme će pokazati jeli uistinu tako.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.