September 08, 2020
Advertisement

Google Analytics – statistika posjećenosti

By Internet -

Google Analytics ili Google-ova statistika posjećenosti je besplatna usluga koju pruža Google, a kojom se generiraju detaljne statistike posjećenosti Internet stranica.

Jedna od najvažnijih odlika ove usluge je ta što je izravno namijenjena vlasnicima internet stranica za razliku od usluga koje su inače namijenjene kao alati kojima se služe isključivo webmasteri i web tehnolozi, koji su u samom startu razvoja internet analiza i bili zaslužni za njezin rast.

Google Analytics može pratiti posjetitelje iz svih izvora, uključujući i sve pretraživače, objavljene oglase na stranicama, plaćene klikove, marketinške kampanje putem e-maila te digitalne, posrednike kao što su linkovi koji u sebi sadrže dokumente u PDF-u.

Pomoću ove analize korisnik može nadzirati online kampanju koju odluči provesti na svojim internet stranicama praćenjem kvalitete i krajnje namjene iste.

Krajnja namjena može uključivati npr. prodaju, ciljanu dobnu skupinu, pregledavanje određenog sadržaja na određenoj stranici, preuzimanje određenih datoteka i sl.

Krajnja namjena isto tako može se odnositi i općenito na prihod ostvaren putem internet stranice.

google_analytics.jpeg copyKorištenjem Google Analytics-a, koji prikuplja određene podatke s vaše internet stranice, omogućeno  vam je da analizirate te podatke i pretvorite ih u znanje o tome što trebate promijeniti, što poboljšati, gdje intervenirati.

Koncept Google Analytics-a je opskrbiti korisnika sa što većim brojem korisnih podataka kako bi se izbjegla pojava stranica koje ne postižu krajnju namjenu.

Korisnik može dodati i do 50 različitih profila internet stranica. Svaki profil općenito odgovara jednoj internet stranici. Ovo vrijedi za stranice koje imaju manje od 5 milijuna posjeta mjesečno (oko 2 posjete u sekundi), osim u slučajevima gdje je stranica vezana uz kampanju preko AdWords usluge o kojoj ću pisati u jednom od narednih članaka.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.