December 08, 2019
Advertisement

Google Adsense zarada-kako započeti

By Internet -

S obzirom da se u posljednje vrijeme dosta ljudi zanima za Google Adsense reklame i kako one funkcioniraju, da li je to prevara, da li se isplate vrše u pravom novcu i slično, odlučilo smo se napisati članak na temu. Pokušat ćemo objasniti što je i kako funkcionira Google Adsense program, a da pri tom bude razumljivo i apsolutnim početnicima.
Ako imate svoju web stranicu i želite sigurnu zaradu putem interneta, Google Adsense je najsigurniji način da dođete do iste. Svi već znamo što je Google i znamo da se radi o ozbiljnom gigantu u svojoj oblasti. AdSense je servis ponuđen sa strane Google-a koji vlasnicima web stranica pruža mogućnost da preko svojih stranica ostvare zaradu.
Dakle, ako imate web stranicu, a još uvijek se niste prijavili na Google AdSense uslugu, sada je pravo vrijeme da to napravite i postavite Google oglase na Vaše internet stranice. Nemate zašto čekati, neka već od danas, Vaša stranica počne donositi novac; zašto ne. I to ne male iznose, pogotovo kada se radi o vlasnicima stranica koje već imaju veliku dnevnu posjećenost, ili za one čije stranice sadrže teme u području gdje vlada velika konkurencija, kao na primjer, turizam, i slične djelatnosti, jer u tom slučaju gdje je konkurencija ponude i potražnje veća Google plaća više po kliku. A svi oni koji imaju web stranice na engleskom jeziku mogu očekivati još veću zaradu.

Da bi stranica uopće bila odobrena sa strane Google-a te uvrštena u AdSense program, potrebno je da ista prođe Google kontrolu kvalitete. No, jednom kad je uključena u AdSense program, sve što trebate napraviti je preuzeti kratke java script kodove sa Google AdSense stranice, postaviti ih na svoje stranice i Google će na njima prikazivati reklame u formatu koji Vi prethodno odaberete kod kreiranja samih oglasa; također unutar Google AdSense sučelja.
Google AdSense nudi različite formate reklama u cilju jednostavnog uklapanja na većinu stranica. U krajnjem slučaju, ako se i dogodi da Google AdSense slučajno ne može pronaći reklamu koja odgovara sadržaju vaše stranica, postoji mogućnost da se prikaže vaša “self promo” reklama. AdSense ima izuzetno kvalitetno administracijsko sučelje u kojem je vrlo lako podesiti brojne parametre svojih reklama, izgled reklama kako bi se najbolje uklopile u izgled vašeg stranice. Također je moguće pratiti statistiku zarade koristeći kanale koji pokazuju koje veličine i strukture reklama kao i koje stranice daju najbolje rezultate odnosno najveću zaradu. Što se tiče plaćanja, Google šalje ček kada zarada pređe 100 dolara.
Vrlo važna stvar je ta da se čekovi od Google-a bez problema mogu unovčiti u našim bankama.


E sad, kako se priključiti u Google AdSense program? Vrlo jednostavno; kao prvo otiđite na Google AdSence stranicu klikom na link gdje su upute kako otvoriti AdSense račun poprilično jasno napisane, jedino što trebate napraviti je slijediti iste. Kada ste se prijavili, trebate sačekati da Google provjeri vašu stranicu, i nakon nekog vremena dobit ćete obavjest sa strane Googla da li je stranica prihvaćena. Tada možete ući u sučelje, kreirati oglase, preuzimati kodove i postavljati ih na stranicu.

Jednom kad ste postavili kodove za reklame na stranicu evo i par savjeta kako povećati zaradu.
Za početak bi bilo dobro da se stavite u položaj posjetitelja same stranice. Postavite AdSense oglase tamo gdje će oni najprije i sigurno pogledati. Potrudite se da tekst na stranici bude takav da AdSense sistem može lako prepoznati strukturu sadržaja na stranici i da samim time postavi odgovarajuće oglase na Vašu stranicu.
Dimenzija oglasa je također jako bitna.One dimenzije koje su se pokazale kao najbolje su 160 x 600 Wide Skyscraper, 300 x 250 Rectangle i 336 x 280 Large Rectangle. Ovo nije pravilo koje treba nužno vrijediti i za Vas, dobro je isprobati i testirati razne načine postavljanja Ad Sense oglasa i potom pratiti njihove rezultate. Pazite i na to da dizajn AdSense oglasa što više nalikuje dizajnu vaše stranice kako bi se što bolje uklopili.

Jedno o ključnih pitanja je i to gdje najbolje postaviti Google oglase na vašim stranicama?
Najbolji položaj za Google oglase ne može biti definiran i primjenjiv na svim stranicama jednako; položaj se razlikuje od stranice do stranice, ovisno o sadržaju. Evo nekoliko pitanja koja možete postaviti dok razmišljate o tome gdje postaviti Google Adsense oglase:

  • Što posjetitelj pokušava postići posjetom moje stranice?
  • Što čine posjetitelji stranice dok proučavaju određenu stranicu?
  • Na što će oni najvjerojatnije usmjeriti pažnju?
  • Kako mogu uklopiti oglase u određeno područje stranice, a da pri tom ne stanem na put posjetiteljima stranice; da ih ne iziritiram?
  • Kako stranicu mogu zadržati čistom, urednom i privlačnom?

Neki od dijelova stranice mogu se pokazati kao uspješniji od drugih. Na slici su prikazane pozicije za postavljanje oglasa na stranicu:

Boje se mijenjaju iz tamno narančaste koja predstavlja najpovoljnije mjesto sve do svjetlo žute koja predstavlja najslabije mjesto za postavljanje oglasa. Ako pretpostavimo da su sve druge stvari jednake, oglasi koji su smješteni iznad preklopa stranice, čini se kako imaju bolju prolaznost od onih ispod preklopa stranice. Oglasi koji su smješteni blizu bogatog sadržaja i u razini navigacijskog menija su obično najuspješniji jer je pažnja korisnika uglavnom usmjerena na ta područja na stranici.
Iako ovaj prikaz može biti koristan pokazatelj kako najbolje pozicionirati oglase, ipak je preporučeno da uvijek na prvo mjesto stavite same posjetitelje stranice pa tako i kada je u pitanju donošenje odluke o smještanju Google Adsense oglasa. Razmislite o tome što će njima biti najkorisnije i što će oni najbolje uočiti.
Tako da na stranicama gdje su posjetitelji usmjereni na čitanje članka, oglasi koji su postavljeni ispod kraja sadržaja su skloni jako dobroj prolaznosti. Čini se da se posjetitelji nakon završetka čitanja ipak zapitaju što im je dalje činiti, pa stoga precizno ciljani oglasi mogu pružiti odgovore na to pitanje.

I za kraj da napomenemo ono što ne bi smjeli raditi, odnosno da spomenemo kako postoje pravila koja ne nikako ne bi smjeli kršiti jer u protivnom Google vrlo lako može raskinuti ugovor suradnje. Dakle, niti slučajno nemojte proizvoditi odnosno forsirati klikove na vlastite oglase i nikada ne mijenjajte izvorni AdSense kod.
Postoji još dosta stvari na koje morate obratiti pažnju stoga predlažemo dobro proučite uvjete ugovora kada se priključite u Google AdSense program. Budite fer prema Google-u, ponašajte se sukladno svim njegovim pravilima i neće bit problema.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.