October 27, 2020
Advertisement

Fotografiranje prirode

By Internet -

U ovom članku možete pronaći par korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da uslikate što je moguće bolje fotografije prirode. Za početak je važno da naučite uočiti svjetlo. Potražite zanimljive kombinacije boja, svijetla, sjene i tekstura. Najbolje svjetlo je uglavnom ono jutarnje jer je toplije sa nijansama žute, te ono u kasno poslijepodne, ili u sumrak jer je tada toplije sa crvenim nijansama. Sredinom dana svijetlo karakteriziraju guste sjene i pre jaki kontrast sa kojima senzori fotoaparata puno teže izlaze na kraj. Ako želite slikati pejzažne fotografije, potrebno je uistinu dobro naučiti kako uočiti svjetlo jer to je najvažniji talent, odnosno vještina koju trebate razviti.

Nadalje, tu je isprobavanje novih perspektiva. Možete se na primjer približiti cvijetu ili kori drveta, na svega nekih desetak centimetara. Pogledajte prema gore, zatim prema dolje. Jedno od osnovnih pravila je to da uvijek trebate pogledati i iza sebe, jer je ponekad najbolja fotografija ona pokraj vas, koju ste prošli, ali ste je uočili sa krive strane. Zaustavite kretanje vodopada sa velikom brzinom zatvarača, ili ga zamutite sa sporom. Neka glavni objekt fotografiranja ne bude uvijek u centru slike. Držite se pravila trećina, postavljajući pritom subjekt slike u lijevu ili desnu trećinu kadra.

Prilikom snimanja pejzaža, pružite fotografiji određenu dubinu na način što ćete u kadar uključiti one bliske i one udaljene objekte. Na taj način dobit ćete bolji osjećaj veličine. Potražite scenu u kojoj bliski objekti obuhvaćaju one udaljene, i nemojte pritom zaboraviti koristiti stativ. Korištenje stativa će vam omogućiti da koristite najmanju moguću blendu, kako biste dobili najveću dubinu polja. Približite se objektu fotografiranja koliko je god to moguće. Ispunite čitavu scenu sa subjektom fotografiranja. Jednostavno je biti daleko od subjekta, ali je jako teško prići mu jako blizu. Kada ste u dilemi, priđite bliže. Dosta početnika bude šokirana kada vide svoje prve fotografije divljih životinja. Životinje koje su oni snimili nakon dugog i bolnog praćenja su male točke koje se jedva mogu uočiti na slici.

No, često ne postoji nikakva mogućnost ispunjavanja scene željenim subjektom bez dobrog tele objektiva. Može se dogoditi i da ste se mogli približiti ali niste. Zašto? Za početak možda niste uspeli identificirati životinju. Malo sivila u moru zelenila… o da, pa to je u biti nosorog u travi! A kada ste napokon uočili životinju ona je totalno zaokupila svu vašu pažnju. Blokirali ste sva vaša zapažanja oko nje i u trenutku ste bili u stanju vidjeti samo nju. Ali činjenica je kako vaš fotoaparat to ne može napraviti. On prikazuje stvari onakvima kakve one zaista jesu, bez ikakvog uljepšavanja – on nema emocija koje utječu na percepciju. Također trebate imati na umu da prilikom snimanja određene scene, vi je u biti smanjujete. Na primjer, kada uočite pticu stvarne veličine od 10 cm, ona će na fotografiji biti velika samo nekih 0,6 cm.

Ovo zacijelo neće ostaviti isti dojam kao fotografije koje ste vidjeli u časopisima National Geographica. Zbog čega? Zbog toga što se profesionalni fotografi toliko približe životinjama da u konačnici mogu napraviti sliku koja je veća od samog života. Blizina je ono što impresionira promatrača. Ali kako je moguće približiti se tako blizu? Tajna je jednim dijelom u strpljenju a drugim u tehnici fotografiranja. Tele objektiv je obavezan dio opreme za takve snimke. Za profesionalne fotografije divljih životinja, biti će vam potreban najmanje 400 mm, 500 mm ili 600 mm tele objektiv. Ovi objektivi su nedostupni za većinu amatera, s obzirom da su strašno skupi. Ali tele objektiv od 200 mm svakako može dati dobre rezultate kod fotografiranja konja i drugih većih životinja. Ali za manje životinje, 200 mm jednostavno nije dostatan. Potrebno će biti “stezanje remena” na neko vrijeme ako želite sebi kupiti tele objektiv od 300 mm ili još većeg dosega. Pored svega što smo do sad naveli, puno profesionalnih fotografa koristi se kamufliranim skloništima poput šatora, zida od kamuflažnog materijala, automobila, pa čak i prozora u cilju da im divlja životinja sama priđe.

No dok vam tele objektiv može pružiti zanimljivu fotografiju planine ili potoka iz neposredne blizine, široko-ugaoni objektiv će ipak biti onaj koji će najvjernije uslikati ono što vidite. Čovjek je pogledom sposoban obuhvatite cijeli pejzaž, dok fotoaparat može obuhvatiti samo jedan njegov dio. I još jednom da ponovimo, koristite stativ! I to gdje god to možete! Kada se foto amateri susretnu, glavne rasprave se vode oko toga koji su dodaci fotoaparata najbolji, dok se rasprave profesionalnih fotografa svode na to koji su stativi i glave najbolji. Svaki put kada idete fotografirati, ponesite sa sobom stativ. Mnogi tele objektivi se jednostavno ne mogu držati mirno bez stativa. Tele objektivi također dovode do gubitka dijela svjetlosnih mogućnosti, tako da ćete često trebati koristiti manje brzine zatvarača.

Na brzinama zatvarača čije su vrijednosti manje od fokalne dužine vašeg objektiva (npr, 1/50 sek sa objektivom od 50 mm ili 1/200 sek sa objektivom od 200 mm), riskirate da vaše fotografije budu mutne. Takve pogreške možete svesti na minimum tako što ćete prisloniti fotoaparat na nepokretne objekte kao što je kamen ili drvo, ali to će vam dati sporiju brzinu zatvarača za samo 1 stopu više nego u standardnoj situaciji. Ako ste početnik, bilo koji stativ će vam biti dobar. Ali što je stativ lakši, s time su veće šanse da ćete ga moći gotovo uvijek ponijeti sa sobom. Američki fotografi prirode često nose teške stative, ali to rade samo iz razloga jer su kola za njih produžeci njihovog tijela. Na mjestima gdje morate ići pješice, bit će vam potreban lagani tripod.

Najbolje prilike za snimanje dobrih fotografija javljaju se samo u određeno doba godine. Zbog toga budite spremni na putovanja, kako bi fotografirali svako mjesto u periodu kada su prilike za to najbolje. Iako ćete možda htjeti ponovo otići u određeno mjesto, ali u drugo doba godine, kako biste napravili što reprezentativniji portfelj, potrudite se da prvi posjet bude u najbolje vrijeme za fotografiranje. Većina profesionalnih fotografa prave veći broj snimaka istog subjekta, isprobavajući pri tom različite kutove snimanja i ekspozicije. Sa današnjim digitalnim fotoaparatima, fotografiranje vas ne košta ništa. Kada prebacite slike na računalo, izdvojite nekoliko najboljih, a ostale možete pokloniti lokalnom klubu ljubitelja prirode, ili nešto slično. Kako bi ste mogli fotografirati veći broj snimaka u kvalitetnoj visokoj rezoluciji koja zauzima dosta memorije uvijek sa sobom nosite i dodatne memorijske kartice.

Vježbajte rad sa fotoaparatom sve dok on ne postane produžetak vašeg tijela, odnosno vaša druga priroda. Mnoge prilike kod snimanja prirode, i općenito u fotografiranju, jako kratko traju. Nećete biti sretni ako propustite odličan snimak samo iz razloga što se niste mogli prisjetiti gdje se isključuje automatsko podešavanje ekspozicije. Zbog toga nemojte ograničavati vašu fotografiju samo na prirodu; koristite fotoaparat gdje god i kad god vam se za to ukaže prilika. Vjenčanja su dobro vrijeme za vježbanje vašeg instinkta i refleksa. Uživajte u fotografiranu. Nemojte se toliko zanijeti fotografijom i pri tom zaboraviti uživati u onome što vidite. Fotografija je slaba zamjena za to što ste tamo, zbog toga uživajte u ljepotama oko sebe. Neka fotografije budu dio zabave i uživanja, a ne krajnji cilj – osim ako niste profesionalni fotograf.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.