October 22, 2020
Advertisement

Fotograf vs slikar – zadovoljstvo vs korist

By Internet -

Fotograf i slikar u biti rade sličan posao, no iz totalno različitih početnih uvjeta. Slikar započinje sa čistim platnom, zatim nanosi boje, jednu za drugom ih niže i sve tako dok na kraju ne dobije željenu sliku. Za razliku od njega fotograf prvo uoči zanimljiv kadar, odabere najbolji pristup objektu snimanja, potom odstranjuje sve elemente koji smetaju, i na kraju “hvata” kadar odnosno dobiva konačnu, željenu fotografiju.

Danas se za uklanjanje eventualnih elemenata koji smetaju koriste i razno razne programe poput Photoshopa, no morate znati kako niti jedan od sličnih programa nije svemoguć i kako je baš fotograf taj koji mora od samog početka dobro odraditi svoj posao.

Kada uoči zanimljiv kadar, prvo ga treba istražiti i pomno promotriti iz različitih kutova, a zatim se odlučiti za onaj koji će rezultirati najboljom fotografijom. Također, prilikom fotografiranja pejzaža, treba koristiti spektar ekspozicija, pa tako za lijepu pejzažnu snimku snima kroz jutro pri izlasku sunca, u podne kada je sunce visoko na horizontu, te u suton. Ukoliko želi napraviti originalnu fotografiju, treba stalno pratiti vremensku prognozu, ustajati rano, raditi do mraka, ali i noću. Najzgodnije godišnje doba za fotografiranje je rano proljeće i jesen, jer su tada zasićenost i sparina zraku najmanje. Međutim fotograf ne bi smio propustiti ni ljeto, jer i tijekom ljetnih mjeseci može napraviti prelijepe snimke.

Dobar bi fotograf trebao posjećivati najljepše pejzaže u okolini tijekom svih godišnjih doba, i u svim dijelovima dana: rano ujutro, u podne, u suton, noću. Ovo bi trebao biti proces, ali ako fotograf uspije usput i uživati u ovim aktivnostima sa zadovoljstvom će napravit solidnu bazu kvalitetnih fotografija. Postavljanjem najboljih fotografija sa svojim kontakt informacijama, na lokalnim forumima, flickru, picasi i drugim besplatnim foto web servisima ili na vlastitoj stranici fotograf – bilo da je riječ o profesionalcu ili amateru dobiva priliku da, ukoliko mu radovi posjeduju kvalitetu, budu nesumnjivo zapaženi te ovaj hobi lako može uroditi plodom i postati eventualni izvor ekstra zarade što bi značilo spajanje koristi i čistog zadovoljstva.

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.