July 21, 2019
Advertisement

Facebook – prednosti i mane

By Internet -

facebook-prednosti-maneVažeća e-mail adresa je sve što je potrebno za otvaranje profila na Facebooku. Jednom kada se registrirate, možete uređivati svoj profil i priključiti se mreži gdje se nalaze svi ljudi koje poznajete.

Korisnici, nakon otvaranja profila mogu početi dijeliti osobne informacije, fotografije, odgovarati na pitanja o omiljenim filmovima, knjigama, glazbi s drugim korisnicima s kojima su se odlučili povezati.

Profili s pravim imenom i prezimenom te autentične informacije o pojedinim korisnicima razlozi su svjetske popularnosti Facebooka jer svi žele znati što više o svojim poznanicima i prijateljima.

Korisnik koji više ne želi biti član Facebooka, može obrisati svoj profil tako da dadne naredbu za to. Profil bude obrisan za 14 dana.

Međutim, u zadnje vrijeme se dosta špekulira o tome kako podatci koje smo jednom postavili na Facebook – tu i ostaju, te da je Facebook sebi osigurao sva prava korištenja istih;

Dakle, sve fotografije, izjave, sve ono što smo objavili ili što ćemo objaviti u svome profilu ostaje u trajnom vlasništvo ovog giganta.


Nadalje jedna od, po mome mišljenju, mana na Facebook-u su mnogobrojne aplikacije koje se instaliraju u profil. Tako je moguće imati virtualne kućne ljubimce, slati virtualna pića, darove, zagrljaje i čestitke, igrati videoigre, organizirati dražbe, rješavati psihološke testove i kvizove, dodavati omiljenu glazbu, komunicirati putem privatnih poruka te još mnogo toga.

Dodavanjem takvih aplikacija na naše računalo, ostavljamo „širom otvorena vrata“ svim podacima koje imamo na računalu. Isto tako samo računalo dovodimo u opasnost od raznih virusa koji kruže Internetom.

Što se tiče kontrole privatnosti, Facebook se tijekom svog postojanja našao na meti brojnih kritičara upravo zbog problema privatnosti korisnika, ali također i zbog pitanja cenzure. Kritike dolaze i zbog toga što su informacije koje korisnici odaju o sebi korištene za marketinška istraživanja, interne istrage i kompanije, pa čak i policijske istrage.

Ali, unatoč svim kritikama, Facebook je danas najpopularnija društvena mreža, on je fenomen s rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i “novim Internetom”, pa sad vi prosudite sami da li ćete mu pristupiti s oprezom ili bezuvjetnim povjerenjem.

1 Comment

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last
 1. 0

  Mislim da ovo što je napisano ovdje je jedino, ali zaista pravilno objašnjenje što je facebook i kako ga treba koristiti.

  1. 0

   Hvala to Roberta 🙂
   Pozz

Comments -49 - 0 of 1First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.