July 18, 2019
Advertisement

eBay – Kako započeti

By Internet -

ebay_paypalInternet kupnja ili popularno online shopping već je godinama u svijetu uobičajena praksa. Nabavke artikala koji se ili ne mogu nabaviti u lokalnim dućanima ili su jednostavno puno povoljniji ovim putem ljudima diljem svijeta postalo je uobičajena praksa uštede vremena i novca. Ebay je jedan od preferiranih mjesta za internet kupnju. Stvar je naprosto u tome da se predmeti putem eBaya prodaju po sistemu aukcije – početna cijena im je uvelike niža od cijene istoga u stvarnim trgovinama, tako da kupac ima veliku šansu da traženi artikl dobije na aukciji stvarno povoljno. Aukcije se odvijaju „uživo“, putem Interneta, na platformi koja pruža odličan i siguran temelj za ovakvu vrstu internet kupnje i prodaje.Kako započeti?

Da bi ste uopće mogli biti kupac na eBayu, morat ćete najprije postati korisnik PayPal usluge, najvećeg svjetskog servisa namijenjenog plaćanjem putem Interneta.

Za razliku od klasičnog plaćanja kreditnim karticama PayPal je uistinu siguran način plaćanja, te vam omogućava da izvršite uplatu i na račun pojedinca, fizičke osobe, a ne samo firmi.


Dakle sad ću ukratko opisati postupak otvaranja PayPal korisničkog računa:

 1. Posjetite web-stranicu PayPala na adresi www.paypal.com i kliknite na link Sign up; dosta je sitan – potražite ga pri dnu okvira Account login.
 2. Pojavit će se stranica na kojoj se od vas traži da odaberete državu u kojoj živite. Nakon što odaberete državu, bit ćete automatski preusmjereni na sljedeći korak.
 3. Od vas se sada traži da odaberete tip registracije, a nudi se njih tri. Odaberite Personal Account budući da preostala dva nude pogodnosti samo u slučaju da novac možete i primati. Kliknite na Continue.
 4. Pojavljuje se obrazac koji morate ispuniti osobnim podacima, pa tako i postupite – upišite ime, prezime, adresu, telefone, adresu e-maila. lozinku koju želite koristiti za PayPal i tako dalje, te na kraju opet kliknite na Continue.
 5. Od vas se sada traži da upišete podatke o svojoj kreditnoj kartici. Upišite ime i prezime, tip kartice, broj kartice, datum isteka kartice i kontrolni kod kartice te opet kliknite na dugme za nastavak.
 6. Sada bi ste trebali dobiti e-mail u kojem se nalazi link na koji morate kliknuti kako biste potvrdili postupak registracije. Provjerile e-mail i kliknite na spomenuti link.
 7. Pojavit će se stranica u kojoj još morate upisati lozinku koju ste odabrali u četvrtom koraku i proces će biti završen. Ukoliko želite manipulirati iznosima većim od 100 dolara. PayPal će od vas tražiti dozvolu da vam u sigurnosne svrhe naplati sitnu akontaciju (oko 1,5 dolar), no to možete učiniti i kasnije. Također ćemo u jednom od narednih članaka objaviti ovaj postupak – skidanja limita. Sada ste spremni koristiti PayPal.

Nakon što ste poslali korisnik PavPala. potrebno je registrirati se i na sam eBay:

 1. Posjetite stranice eBaya na adresi www.ebay.com te odaberite opciju Register.
 2. Ispunite obrazac sa svojim osobnim podacima. Ovo je jako slično otvaranju email računa stoga neću duljiti.

Kada ste završili postupak registracije spremni ste za kupnju. U idućem članku, u kratkim crtama opisat ću postupak kupnje na eBayu.

Prepaid kreditne kartice za sigurnu kupovinu preko Interneta

32 Comments

Comments 1 - 32 of 32First« PrevNext »Last
 1. +3

  Odličan članak! Ako možete nešto napisati i o prodaji na ebayu bio bi vam zahvalan 🙂

 2. +2

  Naravno, u jednom od narednih članaka pisati ću o tome kako prodavati na ebay – u. Do tada L.P. i pratite nas i dalje
  Internetsvijet

 3. 0

  daklem, zapela sam već na početku. išla sam se registrirat na ebay i kod registracije me pita broj kartice (pošto je nisam imala otišla u erste banku otvorit visa elektron deviznu) međutim, registracija nije uspjela. stalno me vraća da upišem broj kartice i onaj kod ali ne prihvaća. otišla sam nazad u banku da vidim u čemu je problem da ne prihvaćaju njihovu karticu i žena mi zapravo nije baš znala odgovorit. nakon što je nazvala neku treću ova joj je odgovorila da vjerojatno nemam dosta love na računu. međutim, nije mi ni potrebno imat određenu svotu za registraciju. tamo ljepo piše da mi neće teretit karticu nego im treba isključivo radi provjere identiteta. i tako, zapela sam.. molim vas da li znate u čemu je problem?

  1. 0

   Hm, stvarno se nisam još susrela sa problemom da se kod registracije na eBay traži broj kartice..ali davno sam se registrirala pa mislim da su to neke nove regulacije.
   Što se tiče daljnje upotrebe visa electron kartice (kod paypal-a) mislim da bi i tu moglo biti problema s obzirom da hrvatska nema još sve opcije otvorene što se tiče sistema plačanja pa prolaze samo kreditne kartice (American i Mastercard).
   Nadam se da će ovaj odgovor biti od pomoći…a ako imate još kakvih pitanja – slobodno pišite 🙂

 4. 0

  ja ne mogu prodavati na ebayu. jednostavno nme izbaci svaki put na zadnjem koraku pisanja ponude.

  1. +2

   Mislim da iz hrvatske još uvijek nije moguće prodavati preko ebaya 🙁

 5. +3

  JE se na ebay-u moze dobit r1 racun za firme

  1. 0

   Možete pokušati kontaktirati prodavača i ako je isti registriran kao firma možda uspijete isposlovati da Vam se pošalje R1 za kupljenu robu.

 6. 0

  Uzmi devizni,otvori na dolare i to u pbz.meni radi savršeno.
  sad imam pitanje.nedavno sam dobio od paypala poruku da mi je adresa verified.jel to znači da mogu upgradeati account pa onda prodavati preko paypala??

 7. 0

  Imam pitanje za one koji nemaju niti jednu od kartica koje nudi Paypal – što mogu reći da je više nego skromno. U ponudi su samo tri kartice, a ja sam se odlučila da me prebaci na my account.
  Sada je on prazan, no kada budem napravila prvu kupovinu na ebayu kako ću osobi uplatit na njegov pay pal račun – preko koje banke se radi uplata novca za nekog. Jer mi je poznato da se u Hrvatskoj ne može staviti određeni novac na pay pal account – kako bi se s njime raspolagalo. Znači automatski smo u minusu, odnosno moramo preko nekog napraviti uplatu na tuđi račun. Ako se može nešto više pojasniti, unaprijed zahvaljujem.

 8. -3

  zanima me dali se kartica koju napravim za kupovinu placa ili placam samo ono sto kupim ??

  1. 0

   Kako mislite kartica koju napravite za kupovinu? Ako možete malo detaljnije objasniti o kakvoj je kartici riječ

 9. +1

  bravo

 10. 0

  ma daj da se registriram

 11. 0

  imam ziroracun u erste banci (visa electron kartica) i kad na paypalu registriram karticu zahtjevaju da moram potvrdit karticu sa nekim cetveroznamenkastim kodom, odakle mi to?jel moze neko pomoci tko je nedavno to radio? hvala unaprijed 🙂

  1. 0

   Postovana, kad na PayPalu odaberete opciju verifikacije vaše kreditne kartice, maleni iznos vam bude skinut sa iste, a na izlistu troškova banke uz iznos vam bude naveden spomenuti kod. Taj iznos kod potvrđivanja kartice i unošenja koda na PayPay sučelju poslije bude refindiran. Ako imate nejasnoća vezano uz prikaz istoga na izlistu troškova, kontaktirajte službenike banke – oni uglavnom znaju o čemu se radi i gdje potražiti PayPal kod. U prilogu prilažem članak vezan uz isto: http://www.internetsvijet.com/paypal-kako-skinuti-limit-sa-paypal-racuna/

 12. -1

  ja vise volim placati po pouzecu.ne volim kreditne kartice.ali toliko dobrog sam vidjela kod frendice kad kupuje.malo mi je glupo kaj radi toga moram traziti kred.karticu ali što ću, nema druge

  1. 0

   Postovana, ako niste bas ljubitelj Internet kupovine kreditnim karticama iz sigurnosnih razloga ovaj clanak bi Vam mogao biti zanimljiv:
   http://www.internetsvijet.com/prepaid-kreditne-kartice-za-sigurnu-kupovinu-preko-interneta/

 13. 0

  Jedna korisna informacija za online kupovinu u Americi, na e bayu ili drugdje – ako prodavač iz USA ne šalje u Hrvatsku, možete si besplatno osigurati US adresu preko www viaddress com, a oni će vam proslijediti pošiljku na hrvatsku adresu – povoljno i praktično. Isplati se proučiti.

  1. 0

   Zvuči jako zanimljivo; vrijedi proučiti! Hvala Nives 🙂

 14. 0

  Općenito kod kupovine preko Interneta može doći do mnogo zamki, pa je najbolja praksa na kartici preko koje se kupuje staviti samo onoliko novca koliko se treba potrošiti na proizvod. Sve ostalo je rizik.

 15. +1

  Da li se na kartici mora imati vise novca nego sto proizvod kosta ili je dovoljno imati samo onoliko koliko treba platiti? I koliko se odprilike placa postarina ? 🙂

  1. 0

   Mislim da je dovoljno imati toliko novaca koliko je potrebno da se plati odabrani proizvod + poštarina.
   Što se tiče cijene poštarine, to uistinu ovisi isključivo o prodavaču i koliko je on odredi…

 16. 0

  možete mi pomoći registrirti se na ovaj paypal ….. neće mi uopćee

  1. 0

   U cemu je problem; gdje Vam zapinje?

 17. +3

  ja sam našla raznih stvari na eBayu koje mi se sviđaju, ali moji roditelji se boje dati broj kartica Pay Pal-u. šta da radim?!?!

  1. +2

   Postovana, mislim da bi Vam ovaj clanak mogao pomoci:
   http://www.internetsvijet.com/prepaid-kreditne-kartice-za-sigurnu-kupovinu-preko-interneta/

 18. -1

  Pozdrav, naišla sam na problem oko kupovine proizvoda preko ebaya te sam kontaktirala prodavača koji me je uputio da kontaktiram direktno ebay, da oni riješe problem. No, ne znam kako ih kontaktirati, jedino sam naišla da ih mogu kontaktirati preko telefona, zar ne postoji neki direktna email adresa na koju im se mogu obratiti?

  1. +1

   Postovana,

   Ulogirajte se u svoj ebay racun, zatim odaberite “Resolution center” koji se nalazi pod “Customer support” u gornjem desnom uglu.
   Tu popunite formular “Resolve a problem”

 19. +3

  želim kupit starke

  1. 0

   U pretrazi eBay-a upisite all stars 🙂

 20. -1

  kolika je cjena poštarine za određeni proizvod

  1. 0

   ovisno o prodavaču – cijene poštarine možete vidjeti zasebno, za svaki odabrani proizvod..na taj način se možete odlučiti za onaj sa najnižom poštarinom

 21. -2

  bok,kako ponistim kupovinu**? ako se ne mozr kolko vremena imam da platim*?

  1. 0

   Pokusajte otkazati narudzbu na linku:
   http://resolutioncenter.ebay.com/

 22. 0

  pozdrav,
  logirala sam se na pay palu,ali dala sam mail koji ne koristim,tj.sandučić je pun pa mi nije došla potvrda i sad nemam onaj broj koji trebam upisati iz maila, da li mogu promijeniti adresu,tj. staviti mail koji koristim? hvala

  1. 0

   Mislim da i kod promjene maila trebate imati pristup prvobitnom mail inboxu jer ce vam i tada traziti da izmjene potvrdite klikom na mail koji vam posalju. To je tako jer PayPal stvarno pazi na zastitu i rukovanje korisnickim podacima. Jedino sto vam mozemo sugerirati da otvorite novi PP racun sa mail adresom na koju imate pristup….

 23. 0

  znači trenutno ne mogu koristiti pay pal?

  1. 0

   ako nemate pristup emailu onda mislim da ne, pogotovo ako ste trebali upisati nekakav konfirmacijski broj koji su vam uputili….mozda da ih kontaktirate i upitate za savjet…

 24. +1

  riješeno,hvala 🙂

 25. 0

  cao svima!

  mene interesuje kako funkcionise kupovina preko viaddress…naime, porucila sam robu prko amazona u vrijednosti od 250$ i registrovala se na viaddress, dobila svoju adresu isla na opciju add items kako bi oni znali sta a ocekuju, stigla im roba, oni me obavijsetili o tome i sada mi traze shipping coasts 241$ , a navodno sam ja izracunala da ne bi trebalo preko 58$ na osnovu tezine posiljke…imam problem kad treba da ukucam ship now, uopste mi se ne pojavljuju sva cetiri artikla sa adresom nego samo jedan, mislim bas zbrkano…moze li neko da mi objasni detaljnu proceduru sta se radi kada ti stigne posiljka na viaddress adresu i kako da mi shipping ide USPS koji je najeftiniji a ne fedex-om kako su mi oni namecu.. unaprijed hvala!

  1. 0

   Postovana, mi nemamo iskustva sa navedenim servisom, ali mozda netko od naših čitatelja ima… 🙂

 26. 0

  pozdrav svima…imam jedno pitanje…jucer sam napravija sve sto je potebno za ebay kupovanje (znaci logiran san na ebay i iman ovaj paypal) i sad san gleda neki artikal kupit i ugl da ne duljim dalje trazilo mi je da stavim malo visi iznos s kojim mogu licitirat…sad me zanima da li sam taj artikal ja san kupija ili ako neko ponudi malo vise ja otpadam kao kupac…unaprijed hvala 🙂

  1. 0

   ako neko ponudi više – njegovo! pazi, najbolje je čekat zadnji minut prije završetka licitacije i onda ponudit.. u suprotnom ovaj “drugi neko” uvik ima vremena “nadbidat”

 27. 0

  kad san isa kupit neki artikal pojavilo mi se ovako: Žao nam je, ali vaš posao nije mogao biti dovršen koristeći odabranu karticu, Visa x-1002. To se dogodilo jer je odbijen od strane izdavatelja kartice.sta da radim sada :/

  1. 0

   najbolje je u tom slučaju kontaktirat banku koja je izdala karticu..

  2. 0

   hvala na pomoci 🙂 

 28. 0

  kako dalje

 29. 0

  Evo da ja dam jedno pojasnjenje:
  Da bi izvrsili registraciju na ebay jednostavno odete na njihovu stranicu i besplatno se registrujete.
  al sad nastaje problem! Nemozete kupovati niti prodavati bez PayPal-a. sto znaci da se trebate registrovati na PayPal sto znaci kao prvo morate imati debitnu karticu u banci na kojoj imate nesto novca cak mozete otvoriti i posebno karticu za PayPal placanje zatim na stranici registracije ce vam traziti broj kartice al samo 4 zadnje cifre koje su na kartici u malom kvadraticu kada to sve odradite i posaljete podatke trebate nakon 3-5 dana otici u banku i uzeti izvod vase kartice na njemu ce pisati da vam je PayPal naplatio 1,95 Dolara i imate 4 znamenkasti pin koji morate ponovo unijeti na stranici PayPal-a za verifikaciju da je to vasa kartica ukoliko to ne uradite PayPal servis ce automatski blokirati karticu i necete je vise moci koristiti za registraciju smatrajuci kao da je ukradena. Da! da ne zaboravim da trebate registrovati mail na koji ce biti registrovan PayPay a mozete i na isti mail registrovati i eBay i pazite gdje sve kucate svoje podatke jer ako neko dodje do vaseg maila i pass lako vam moze nabiti zaduzenje na karticu kupujuci artikle online. Sa debitne kartice nemozete povuci pare na PayPal al prilikom kupovine PayPal sam povlaci sa kartice sa kojom je povezan. Valuta koja moze biti na PayPal-u je jedino ako vam neko placa neku uslugu il artikal mada i njih mozete povuci na svoju karticu al vam pritom servis PayPal-a naplaciva uslugu transwera mislim da je 5%al ako sa tim novcom koji je vec na vasem nalogu i sa njim placate artikle onda nemate provizije jer je PayPal servis za placanje na eBay-u a vlasnik je upravo eBay.
  Toliko od mene …
  Nadam se da sam nekima koliko-toliko pomogao…
  Lijep Pozdrav

Comments 1 - 32 of 32First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.