October 28, 2020
Advertisement

E-cigareta – električna cigareta

By Internet -

E-cigareta – električna cigareta (engl. electronic cigarette, e-cigarette, personal vaporizer), je u principu metalna cjevčica načinjena od nehrđajućeg čelika, koja po svom izgledu sliči pravoj cigareti, a sastoji se od baterije, LED lampice na vrhu koja imitira žar, električnog raspršivača koji je zadužen za kontrolu rada e-cigarete i oslobađanje pare obogaćene nikotinom prilikom uvlačenja te nikotinskog punjenja, odnosno sadržaja tekućine sa nikotinom koja se troši i mijenja u vidu filtra ili ketridža. Pušači iz e-cigareta udišu pare ali je ne pale, kao što to čine sa pravom cigaretom, jer ona ne proizvodi dim stoga je neki pušači koriste i kako bi izbjegli zabranu pušenja na javnim mjestima. Umjesto klasičnog dima, pušači e-cigareta udišu fine pare koje proizvodi grijač i to na način da zagrijava posudu koja u sebi sadržava vodenu otopinu nikotina različite koncentracije

E-cigarete – električne cigarete su u početku prodavane uglavnom putem interneta i drugih ilegalnih kanala u zemljama kao što su Brazil, Britanija, Kanada i Izrael. Njihova popularnost je vrlo brzo rasla bez obzira na činjenicu kako nije postojala nikakva regulativa i bez obzira na neodobravanje uporabu ovog proizvoda od strane SZO (Svjetske zdravstvene organizacije), sve dok se proizvod službeno ne ispita na neškodljivost za višegodišnju uporabu. Prodavači E-cigareta – električnih cigareta ih uglavnom opisuju kao sredstvo koje pušačima pomaže prilikom odvikavanja od pušenja i oslobađa ovisnosti o duhanu. Neki su čak otišli i tako daleko da u svojim reklamama, na pakiranjima ili web stranicama koriste nezakonito ime ili logotip SZO-a, lažno navodeći službeno priznanje no ne imenujući nikoga.

Učinak koji ima na zdravlje korištenje električne cigarete je trenutačno nepoznat. Nekoliko studija u vezi ispitivanja mogućih dugoročnih zdravstvenih posljedice udisanja nikotinskih para su tek u tijeku. Prema izjavama proizvođača i prodavača električne cigarete ona predstavlja zdraviju alternativu pušenju i to iz razloga jer ne sadrži u sebi više od 4.000 kemijskih sastojaka kao što je to slučaj kod klasične cigarete. S druge strane e-cigareta – električna cigareta u sebi sadrži samo tekućinu s nikotinom. Dim koji oslobađa je u biti vodena para koja je dodatno obogaćena nikotinom. Zbog toga što navodno nisu štetne za zdravlje, u većini zemalja EU i SAD-u, električna cigareta je dozvoljene za pušenje na mjestima gdje je na snazi zabrana pušenja klasičnih cigareta. Uz to što prva istraživanja pokazuju kako e-cigareta nije štetna za zdravlje, SZO upozorava kako su ta istraživanja još uvijek nedovoljna i kako je još pre rano za takav zaključak.

Svjetska zdravstvena organizacija SZO je 19. rujna 2008. kontaktirala 193. zemlje članice SZO-e koje su upozorene na ove lažne, neprovjerene i neistinite tvrdnje i izdala službeno upozorenje za javnost kako za stopiranje uporabe električnih cigareta, s obzirom da nema još nikakvih dokaza o tome da su one sigurne niti da pomažu pušačima prilikom odvikavanja od pušenja. Dr. Douglas Bettcher, direktor odjela Svjetske zdravstvene organizacije – Tobacco Free Initiative, povodom pojave električnih cigareta na tržištu iznio je sljedeći stav;

“Korisnici e-cigareta udišu nikotinska isparenja u svoja pluća, a povrh toga i razne druge potencijalno toksične sastojke koji još uvijek nisu otkriveni ni ispitani te kako još nije poznat baš niti jedan znanstveni dokaz o koji bi na bilo koji način mogao potvrditi da je električna cigareta sigurna niti da je učinkovito sredstvo za odvikavanje od pušenja. E-cigareta se tek treba dokazati kao službena terapija, poput nikotinskih guma za žvakanje, flastera ili pastila koje pomažu pušačima u postupnom oslobađanju od nikotinske ovisnosti. Ako proizvođači i prodavači električnih cigareta žele pomoći pušačima u odvikavanju, onda bi trebali postupiti sukladno odgovarajućim zakonskim okvirima. To znači da bi trebali sprovesti rigorozne kliničke i toksikološke studije.”

Američka administracija za hranu i lijekove FDA (Food and Drug Administration ) je e-cigarete klasificirala kao lijek čija isporuke podliježe pribavljanju odobrenja nadležnih ustanova, prije prodaje na tržištu, isto kao što je to potrebno za hranu, lijekove i kozmetička sredstva u skladu s američkom Saveznim zakonom za hranu, lijekove i kozmetiku. U siječnju 2010, ovu klasifikaciju elektronskih cigareta od strane FDA, poništio je federalni sud, ali je prizivni sud SAD ukinuo ovu odluku u ožujku 2010. Unatoč tome, sve veći broj firmi u svijetu promovira električne cigarete na internetu. U rujnu 2010. FDA je objavila da će pristupiti donošenju regulative oko uporabe elektroničkih cigareta, jer one spadaju u lijekove i uređaje za liječenje. Nakon ove najave, FDA je poduzeo regulatorne mjere protiv pet američkih tvrtki i to “Zbog kršenja Saveznog zakona za hranu, lijekove i kozmetiku”, navodeći kao razlog “neutemeljenu i lošu praksu u proizvodnji”.

Kemijski sastav nikotinskog punjenja:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Supstanca Var 1 Var 2 Var 3 Var 4 Var 5
Propilen glikol
85% 80% 90% 80% <65%
Nikotin 1,6 % 2,4 % 3,2 % 0,1 % <3%
Glicerol 2% 5% 5% <20%
Duhanska ulja 4% 4,5 % 1% <5%
Mirisi 2% 1% 1% <5%
Organske kiseline 1% 2% <1%
Antioksidansi 1%
Butil valerat
1%
Izopentil heksonat
1%
Lauril laureat
0,6 %
Benzil benzoat 0,4 %
Metil oktinicat 0–5%
Etil heptilat 0,2 %
Heksil heksonat 0,3 %
Geranil butilat 2%
Mentol 0,5 %
Limunska kiselina 0,5 % 2,5 %
Voda 2,9 % <10%
Alkohol 8%
2,3,5-Trimetilpirazin <1%
2,3,5,6-Tetrametilpirazin <1%
2,3-Dimetilpirazin <1%
Acetilpirazin <1%
Terpineol <1%
Etil maltol <1%
Guaikol <1%
Acetilpiramidin <1%
Oktalaceton <1%

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.