October 22, 2020
Advertisement

Digitalna fotografija – snimanje portreta

By Internet -

Fotografiranje ljudi ponekad zna predstavljati pravu noćnu moru. Samo usmjeravanje objektiva fotoaparata prema osobi zna izazvati nelagodu kod subjekta snimanja. U ovom članku napisat ćemo par savjeta koji bi vam znatno mogli olakšati proces fotografiranja te ujedno omogućiti da snimate kvalitetnije fotografije portreta.

Ključ uspješnog poziranja je svakako taj da osoba koju snimamo na fotografijama ispadne prirodno i opušteno. Napravite da subjekt (osoba) fotografiranja bude u odnosu sa objektima u sceni, a ne da stoji sama. Samo profesionalni fotomodeli znaju kako se stoji u sceni. Oslanjanje na zid, ormar ili fotelju na opušten način uglavnom uklanja tenzije, a i subjekt će izgledati puno prirodnije.

Svakako pokušajte izbjeći poziciju u kojoj je subjekt okrenut direktno prema objektivu fotoaparatu. Neka mu ramena i tijelo budu usmjereni suprotno od fotoaparata sa licem neznatno okrenutom prema objektivu. Ovako ćete dobiti prostornost, dubinu i izražajnost, naročito ako fotografirate ženu. Međutim, pripazite da se ne pojave nabori na vratu.

Kada fotografirate lice iz velike blizine, nemojte dozvoliti da se konture nosa subjekta sijeku sa jagodicama, osim ako se radi o fotografiranju osobe iz profila. Kako bi ste izbjegli pojavu podbratka, neka se subjekt blago nagne prema naprijed ili se vi postavite na višu točku a subjekt neka gleda gore; prema vama.

Smiješak u stilu “cheese” nije uvijek neophodan. Izbjegavajte to da koljena osobe budu usmjerena direktno prema fotoaparatu. Savijte ih na jednu ili na drugu stranu kako bi ste dobili manje konfrontirajući i manje izobličenu pozu. Također pokušajte izbjeći pretjerano prikazivanje ruku i nogu, a kako bi ste to izbjegli preporučuju se dugi rukavi. Neka ruke budu blizu tijela, i izbjegavajte ekstreme kao što su ruke na kukovima, osim ako vam to nije cilj! Ruke se pak mogu udobno smjestiti u džepove, uz tijelo ili mogu biti postavljene jedna preko druge.

Ako fotografirate par, neka budu blizu jedno drugom, okrenuti jedno prema drugom, a ne prema objektivu. Također mogu blago nagnuti glave jedno prema drugom.
Kada je pak fotografiranje grupa u pitanju, pokušajte izbjeći pojavu razmaka između lica koliko je god to moguće. Postavite svaku osobu na takav način da njihova lica prirodno formiraju grupu, te ih zamolite da se još više približe jedno drugom. Od njihovih lica kreirajte trokut ili piramidu.

I za kraj, ne inzistirajte previše na poziranju. Radije dopustite da osobe koje fotografirate budu prirodne, u prirodnim pozama. Imajte na umu da svaka osoba ima svoju vlastitu dinamiku, gracioznost i stil kretanja. Ono što vam uspije kod jedne osobe neće uspjeti kod druge. Imajte strpljenja i izdvojite dovoljno vremena kako bi ste dobili najprirodniju, najlaskaviju i najopušteniju pozu za svaku osobu ili grupu koju fotografirate.

Ovdje možete vidjeti galeriju slika sa prijedlozima poza za žene, muškarce, djecu i parove:Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.