March 01, 2019
Advertisement

Damir Kukuruzović gipsy swing kvartet feat Ludovic Beier

By Internet -

Pariško čudo na harmonici !!!
Ludovic Beier (Francuska-harmonika) u pratnji Gipsy swing quarteta Damira Kukuruzovića.
Mala Dvorana Lisinski 11.ožujka ugostit će jednog od trenutno najcjenjenijih europskih harmonikaša. Riječ je o sjajnom pariškom umjetniku Ludovicu Beieru koji će se hrvatskoj publici predstaviti po drugi puta, nakon nezaboravnog prošlogodišnjeg nastupa na Siscia Jazz Blues Festivalu.

Na tom koncertu snimljen je i CD na kojem Ludovic Beier sudjeluje na 7 numera, a njegov izlazak se očekuje na ljeto. Iako je, po mnogima, riječ o legitimnom nasljedniku Richarda Galliana, ovaj briljantni francuski umjetnik unosi u gypsy swing, jazz i francusku šansonu sav svoj osebujni talent, te harmonici u toj glazbi daje neke potpuno nove dimenzije.
U pratnji Beiera nastupit će virtuozni Gipsy swing quartet sisačkog gitariste Damira Kukuruzovića koji već nekoliko godina baštini na najbolji mogući način glazbu koju su proslavili veliki Django Reinhardt i Stephane Grappelli.

Damir Kukuruzović, inače vlasnik Siscia Jazz Club-a, već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika legendarnog Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Stoga se odlučuje u rodnom Sisku utemeljiti Siscia Jazz Club, kao i internacionalni Siscia open Jazz-Blues Festival koji se već nekoliko godina za redom uspješno održava na obalama Kupe.
Njegov album Green Hill Gypsy Swing krase gostovanja pjevačice Zdenke Kovačiček (u pjesmi Sweet Georgia Brown) i pariškog violiniste Dragana Urlića (frontmena grupe Loulou Djine), a posebno priznanje grupi je gostovanje „Djanga Reinhardta današnjice”, gitarističkog heroja gypsy swinga Angela Debarrea (Francuska), koji je također čest gost Kukuruzovićeva Gypsy swing kvarteta.
Osim spomenutog Siscia open jazz-blues festivala, Damir Kukuruzović je i umjetnički direktor festivala Labin jazz republika.
U svojoj glazbenoj karijeri imao je priliku surađivati s mnogim svjetskim glazbenicima, od kojih je i mnoge ugostio u svom jazz clubu. Uz violinistu Brunu Urlića svirao je na svim bitnijim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu promovirajući glazbu Djanga Reinhardta i Stephana Grappellia.

Na svjetskoj jazz sceni djeluju mnogi virtuozi – kad pišem o Kukuruzoviću razmišljam o kontekstu globalne, a ne lokalne glazbene scene – ali rijetki su glazbenici poput njega, koji uz iznimne sviračke vještine, uspijevaju dosegnuti najvišu estetsku razinu. Odgovor je jednostavan. Tajna je u osmjehu, toliko važnoj osobini za osjećaj radosti, prijateljstva i razumijevanja među ljudima.
Kao što, slušajući ploče velikog Louis Armstronga, možete “vidjeti” smiješak na njegovom licu, tako i slušajući Damir Kukuruzović Gypsy Jazz Kvartet s violinistom Brunom Urlićem možete vidjeti smiješak na licima glazbenika koji sviraju, ali i slušatelja u klubu…(Davor Hrvoj-Jazz.hr)

Ludovic Beier do tridesete godine već je na francuskoj i europskoj sceni svirao s nekima od najvećih imena Gypsy Swinga stila uključujući Angela Debarrea, Dorada Schmitta, Florina Niculescua i mnoge druge.On definitivno daje harmonici neko drugo ime dok njegovi prsti prelaze preko tipki na skoro nevjerojatan način.

Ne zna se čime Beier više impresionira sviranjem, brzinom ili svojom kreativnošću, a uz sve to uvijek se osjeti velika doza lirike, kao i disanje uz bend. Osim sviranja na festivalima širom Europe, često je nastupao na projektima koji su se održavali u čast velikog Djanga, a najzapaženiji su oni u klubu Birdland (uz Paquita Riveru), u Lincoln centru (uz Joea Lovana), u Yoshi’su (s Davidom Sanchezom), te u Montrealu s Angelom Debarreom i Jamesom Carterom. Imao je također čast svirati u Carnegie Hallu s Tootsom Tielmansom uz Herbie Hancocka i mnoge druge. Beier paralelno komponira i aranžira i vodi svoj osobni Ludovic Beier Quartet koji izvodi “cool and latin” francuski jazz, a nastupa često i uz legendarnog Angela Debarrea.

Rođen 1978, Ludovic Beier je uživao sve povlastice glazbene obitelji i oca koji ga je naučio sviranju harmonike.Usvojio je sve značajne stvari tradicionalne francuske škole harmonike, a par godina kasnije okrenuo se u potpunosti prema jazzu. On u sebi posjeduje duhovit, avanturistički pristup koji se izdvaja između mnoštva drugih…”The Guardian, UK… Harmonikaški fenomen! – Fiddler magazine

Damir Kukuruzović Gipsy swing quartet su;
-Damir Kukuruzović(solo gitara) – Bruno Urlić (violina) – Saša Borovec (kontrabas) – Goran Grgurač (ritam-solo gitara)
Ulaznice se mogu naći na blagajni dvorane Lisinski ili na njihovom internetskom portalu

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.