November 18, 2018
Advertisement

Anonymousi i operacija Blackout – da li je moguće ugasiti Internet

By Internet -

Što je u biti operacija Blackout? Pa najjednostavnije rečeno “Operation Blackout” je prijetnja sa strane hakerske organizacije Anonymous kako će, simultanim napadima na DNS servere koji pretvaraju internet adrese u numeričke IP adrese koje računala prepoznaju, srušiti cijeli internet. DNS u principu služi kako bi ste se spojite na odgovarajuću stranicu pošto unesete web adresu u tražilicu; dakle on “prevodi” računalu riječi koje upišete u brojke koje računalo razumije.

Riječ je dakle o vrsti internetskog “imenika”, a kada bi se spriječio pristup ovom “imeniku” internet bi postao neupotrebljiv – nedostupan, napisao je BBC.

Nego da se vratimo na spornu operaciju. Operacija Blackout se čini jako dobro organizirana, a evo i neke od prednosti koje su na strani Anonymousa:

  • Prednost #1 – Strast – želje i volja boriti se za načela u koja vjeruju, a kao što je svima dobro poznato ovo je ključni sastojak svih uspješnih bitki
  • Prednost #2 – Znanje i inteligencija – Članovi ove skupine se nalaze u situaciji gdje mogu vidjeti širu “sliku” jer definitivno posjeduju veliko znanje kada je u pitanju “kako funkcioniraju svjetski DNS root serveri, kako su izgrađeni kako se sa tehničke strane njima upravlja, na koji ih se način štiti itd.
  • Prednost #3 – Nepresušni izvori podataka i potrebnih informacija kojima mogu pristupiti u svakom trenutku

E sada jedno pitanje – da li je struktura DNS-a ipak ranjiva?

Dakle, ako ste se poput mnogih informirali te čitali o raznim sigurnosnim standardima te vam se čini kako vam zdrava logika nalaže da “DNS carstvo” ne bi smjelo pasti, da to carstvo jednostavno nitko ne može “osvojiti” zašto onda ipak, negdje duboko u sebi – dvojite? Gledajući malo kroz povijest, ako se želite kladiti na ishod neke bitke, znati ćete da je uvijek bolje staviti okladu na strastvene borce nego na ležerne branitelje utvrdi.

Što stručnjaci kažu?

Alan Woodward, profesor na Odsjeku za računarstvo na Sveučilištu Surrey smatra kako bi Anonymousi ovom operacijom mogli učiniti neke stvarne štete, dok Brian Honan, stručnjak za informacijsku sigurnost za BH Consulting, kaže, citiramo: “Nažalost, unatoč tomu što je problem ranjivosti DNS-a poznat već dugi niz godina, velik broj DNS poslužitelja još uvijek nije ispravno konfiguriran kako bi se spriječila ova vrsta napada.”

Potpredsjednik Radware sigurnosti, Carl Herberger je pak izjavio kako je iznenađen da mnogi od njegovih kolega ne uzimaju ovu prijetnju ozbiljno. On svoju zabrinutost pravda sa nekoliko većih ranjivih točki DNS sustava; od samog dizajna i socijalnog inženjeringa, do skupine upućenih ljudi (Anonymous) koji su očito “zagrijani” za jednu vrstu “ideološke osvete.” Još dodaje:
“Iako ne znam što će se točno dogoditi u subotu, dio mene im ipak želi da uspiju u naumu. Sama odvažnost nas u startu čini gubitnicima u ovoj borbi. Ali čak i ako operacija Blackout ne uspije, oni su ipak uspjeli postaviti velik pritisak na pitanje cenzure interneta. Nadam se, bez obzira na subotnji ishod, da će online zajednica ostati zauvijek budna u protivljenju bilo kojeg zakona koji bi naštetio i cenzurirao najveći alat za razmjenu ideja i promicanje slobode koje je svijet ikada upoznao – interneta. I da, za mene je to dovoljno velika pobjeda.” – mi na to dodajemo – “Respect!!!” – preostaje nam još samo da čekamo subotu i da pratimo kako će se stvari odvijati…

Kakvo je Vaše mišljenje na temu operacije “Blackout”? Komentirajte 🙂

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

  • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
  • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
  • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.