August 25, 2015
Advertisement

Kako se dođe do nečije Facebook šifre

By Internet -

Kako se dođe do nečije Facebook šifreSigurno ste više puta čuli i čitali o krađi identiteta, hakiranju Facebooka i e-maila, te ste se možda čak u više navrata i zapitali da li je to moguće i kako. Da li je moguće “ukrasti” odnosno provaliti Facebook korisnički račun i lozinku, odnosno šifru? Da li je moguće provaliti i hakirati nečiji e-mail račun? Kako doći do nečije šifre (lozinke) i da li je to uopće moguće? Kako se provaljuje na tuđi korisnički račun i zašto bi to nekome uopće palo na pamet?

Ali, ako ste ovaj članak pronašli na Googleu tražeći kako se domoći nečije šifre; sigurno imate svoje, otvoreno ćemo kazati – “ne baš časne namjere”, no da nastavimo.

Sve je učestalija krađa osobnih podataka i njihova zlouporaba, a pogotovo kada se radi o društvenim mrežama, kao što je Facebook; jedna od najpopularnijih društvenih mreža. Nedavno je na primjer jedan ruski haker probao prodati korisnička imena i lozinke od skoro 1,5 miliona Facebook korisnika. Hakeri znaju krasti i podatke kao što su telefonski brojevi, brojevi kreditnih kartica, datumi rođenja, adrese itd. jer ih je iste moguće dobro prodati na crnom tržištu.

IT tehničari, koji rade na zaštiti mreža i osobnih podataka na internetu upozoravaju kako svako tko je donekle informatički pismen može “provaliti” u bilo koji Facebook profil te da je vrlo jednostavno napraviti kopiju Facebook stranice za prijavu.
Ovakve lažne stranice za prijavu uglavnom izgledaju kao originalna stranica razlika je jedino u tome što se ista nalazi na drugom URL-u, što većina korisnika uopće i ne primijeti.
Hakeri uglavnom putem e-maila pošalju link sa lažnom stranicom za prijavu i tražeći od korisnika da promijene nešto na svom Facebook profilu.


Nadalje, postoji puno lažnih programa koji se nude na Internetu i gdje ljudi koji ih postavljaju za skidanje sa svojih stranica tvrde kako putem navedenih programa možete jednostavno pristupiti bilo kojem Facebook korisničkom profilu. Pazite; ovdje se radi o jednoj vrsti prevare, jer navedeno programi često sadrže viruse koje instalacijom prenosite na svoje računalo i time otvarate put ka svojim osobnim podacima. Naravno, spomenuti programi ne funkcioniraju, a i kad bi funkcionirali, korištenjem istih direktno bi kršili sve zakone i sudjelovali u velikom prekršaju.

Ovim načinom prevare moguće je otuđiti korisničko ime i šifru za prijavu na pravi Facebook korisnički račun, te istovremeno doći do osobnih podataka i e-mail adresa čija vrijednost na crnom tržištu nije baš velika, ali tko uspije sakupit veću količinu podataka, dobro zaradi.
Hakirane, odnosno provaljene (ukradene) Facebook profile je teško vratiti s obzirom da hakeri uglavnom odmah promjene šifru, sigurnosno pitanja, e-mail adresu za prijavu i sl.
Ovakvom krađom virtualnih identiteta korisnika nanosi se golema društvenu, ali i materijalna šteta.

Naglašavamo kako trebate biti iznimno oprezni te uvijek dobro pročitati uvijete postavljene sa strane društvenih mreža prije nego postanete njihov član. Znamo da u principu nitko nema običaj čitati duge pravne paragrafe koji su uglavnom komplicirani i nerazumljivi, ali treba imati na umu kako potpisivanje ugovora na papiru i na Internetu (digitalno) ima jednaku pravnu vrijednost. Svoje podatke klikom na “slažem se sa navedenim uvjetima” dajete dobrovoljno, što ne znači da se nakon toga možete ponašati neodgovorno i na primjer objavljivati slike djece što može rezultirati dalekosežnim i negativnim posljedicama, stoga budite odgovorni i oprezni na Internetu i zaštitite svoju privatnost i privatnost svoje obitelji i prijatelja baš kao što to radite i u svakidašnjem životu.


→ ako želite saznati više o eventualnom problemu ili nejasnoći
→ ako želite pokrenuti nekakvu zanimljivu diskusiju
→ ako imate bilo kakvo pitanje na ponuđene teme
Posjetite naš novi F O R U M i postajte, komentirajte, diskutirajte:

54 Comments

Comments 101 - 150 of 54First« PrevNext »Last
 1. 0

  MENI STALNO NEŠTO IZBACIVA KAD UĐEM EMAIL LOZINKA OD NET HR

  1. 0

   Možete li nam dati malo konkretnije objašnjenje?

 2. +1

  Pa ako je moguce provalit u neciji profil? Kako je to mooguce?

  1. 0

   Moguće je! I protuzakonito ;-)

  2. 0

   kako doći do nekog hakera koji to stvarno zna? i ok, protuzakonito je, a zaštp bi bilo protuzakonito ako netko napravi lažni profil i onda te javno kleveče i širi neistine o osobi, pa to njegovo djelo je krivičnije nego upast u njegov profil da se sazna tko je..

  3. 0

   da li ste pokušali kontaktirati FB, odnosno prijaviti taj profil?

  4. 0

   jesam, prijavila sam i neki moji prijatelji su to napravili ali ništa. ja sam njega blokirala i on je nedavno naprafvio novi profil i opet radi iste stvari. prvi put kad je to napravio bila sam i u policiji ali oni ništa tu ne mogu. zato me zanima dal se može provalit ili nekako doć do ip adrese da ja saznam tko je tako bolestan.

  5. 0

   Pozdrav Ivka, podaci kao što su IP adresa odnosno ime i prezime korisnika koji “sjedi” iza odredene IP adrese su u principu dostupni isklucivo policiji i to putem posebnog naloga koji oni salju pruzateljima internet usluge tako da uistinu ne znamo da li postoji fizicka osoba koja bi mogla doci do navedenih podataka… nazalost sve vise i vise je takvih online zlostavljaca, a jako je malo pravnih ljekova koje mi, obicni korisnici mozemo primjeniti u slicnim slucajevima :(((

 3. 0

  ako je tako lako upast u nečiji profil, molim onog tko se stvarno razumije u to neka mi se javi.

 4. +1

  Zelim provaliti sifru ovog email

Comments 51 - 54 of 54First« PrevNext »Last

Leave a Reply

Pročitajte ovo prije nego ostavite komentar na blogu

Molimo provjerite komentare prije objavljivanja kako bi bili u skladu sa našim pravilima:

 • Koristite Vaše ime, a ne ključne riječi
 • HTML u potpisu NIJE dozvoljen!
 • Molimo Vas da se primjereno izražavate

Komentari koji nisu sukladni s gore navedenim pravilima biti će izbrisati ili označeni kao SPAM.